Connected cars*… или новите смартфони на четири гуми

Събуждате се, изпивате сутрешното кафе и няколко минути преди да се качите в колата, тя също се “събужда“, за да се подготви за вас. Пуска климатика и само след миг температурата в купето е точно каквато обичате. След това включва радиото, регулира или затопля седалките и проверява в мрежата данните за пътната обстановка по обичайния или нов маршрут. Вече сте зад волана и интелигентният автомобил проверява здравословното ви състояние със специални датчици, след което изпраща информацията директно на личния ви лекар. Идва ред и на любимата ви музика, а след това колата потегля, подсказвайки ви как да стигнете до желаната дестинация по най-бързия, икономичен и сигурен начин. А защо изобщо да въртите волана, когато може да оставите управлението на бордовия автопилот и да се радвате на гледките по пътя или да прочетете сутрешните новини?! И така, докато се усетите, вече сте пред офиса. Остава да слезете от колата, да поздравите колегите и да се усмихнете на поредния успех на любимото возило, което само намира свободно място на паркинга и безпроблемно се настанява на него.

 

 Connected cars*… или новите смартфони на четири гуми А1 Блог

Преди да решите, че вместо Mteller четете нов фантастичен роман, трябва да знаете, че първите самоуправляващи се автомобили вече са факт и се движат по улиците на Калифорния, като управата на щата е дала официалното си съгласие за тест-драйв по пътищата. Факт е също, че самоуправляваща се кола на Google наскоро за първи път участва в катастрофа, при която пострадаха хора. Макар че за шест години това е 14-ият инцидент с участието на безпилотен автомобил на Google, нито веднъж виновник за катастрофите не са били проблеми в системата, а само човешки грешки.

 

Но да се върнем на това какво представляват т.нар. свързани автомобили. Зад тях стои идеята за цялостно проникване на електрониката във всички възли на автомобила. Задължителна е и постоянната високоскоростна връзка за обмен на данни със световната мрежа и останалите участници в движението. Колите на бъдещето най-често имат централен изчислителен блок, който се различава значително от съвременните бордови компютри. С каква операционна система ще работи той е въпрос на догадки, тъй като през последните години в тази посока работят паралелно Google, Apple, Microsoft и всички гиганти от автомобилната индустрия. Едно обаче е сигурно, независимо от операционната си система, свързаните автомобили ще имат редица предимства: от управлението и навигацията до развлеченията, които автомобилът ще осигурява.

 

 Connected cars*… или новите смартфони на четири гуми А1 БлогИ така, безпилотното управление вече е реалност, но означава ли това, че скоро ще седим спокойно в колите, четейки вестник, докато автомобилът ни кара към избрания адрес?! Вероятно и това ще се случи, но засега компютърният разум позволява напълно автоматизираното управление само в специално създадени условия. На този етап автоматиката е по-скоро асистент на водача, който поема частично или изцяло някои рутинни операции. Разбира се, броят на тези операции нараства непрекъснато и може би скоро водачите ще бъдат тези, които ще помагат.

 

Що се отнася до навигацията, новите системи ще могат да събират данни за обичайните маршрути на своя собственик и да предусещат желанията му. Така, ако всяка сутрин пътувате с колата до работа, два пъти седмично ходите на плуване, а четвъртък е денят ви за кино, то навигационната система ще запаметява тази информация и ще се подготвя своевременно за пътуването. За целта, умният ви автомобил ще проверява прогнозата за времето и ще следи трафика и състоянието на пътищата, предлагайки ви най-оптималния маршрут. В същото време колата ви ще бъде винаги „свързана“, тоест ще получава информация не само от спътниците за глобално позициониране, но и от останалите автомобили и елементи на пътя. Така, при наближаването на светофар автомобилът ще знае в какъв режим е той, ще бъде в състояние да избягва маршрути с интензивен трафик и да реагира спрямо обстановката на пътя.

 Connected cars*… или новите смартфони на четири гуми А1 Блог

Както досега, колата ще ви подсказва, че трябва да напълните резервоара, да смените маслото или да проверите охлаждащата течност. Новото е, че освен за себе си, автомобилът на бъдещето вече ще се грижи и за вас. Как?! Вграден във волана инструмент ще измерва пулса ви, датчик на огледалото за обратно виждане ще ви поддържа будни, докато карате, а анализатор на въздуха в купето няма да ви позволява да шофирате, ако сте прекалили с алкохола. С други думи, ако системата прецени, че водачът не е в състояние да шофира, колата просто няма да тръгне. В случай че шофьорът внезапно се почувства зле по време на път, автопилотът сам ще се погрижи за безопасното спиране на машината.

 

Всичко това е страхотно, но ще могат ли умните автомобили да бъдат и забавни?! Разбира се, всъщност те ще се превърнат в малки развлекателни центрове, с които пътуването ще е удоволствие. Гледане на видео, слушане на музика, сърфиране в интернет – дори и да попаднете в задръстване, едва ли ще съжалявате. Аналитиците от Gartner са на същото мнение и дори прогнозират, че към 2020 година по пътищата ще се движат около 150 милиона автомобили с възможност за интернет връзка. А докато това се случи, шофирайте внимателно, консумирайте с удоволствие и мярка и не забравяйте, че половинката ви не е автопилот…

 

*Свързани автомобили

Още по темата

  1. Най-вероятно и моторното масло ще се сменя от роботи, като се има предвид и, че то се добива от природен газ вече, а не от петрол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*