Пристрастени към… смартфона

Задръстването е ужасно, закъснявате за работа, а най-лошото тепърва предстои, защото изведнъж разбирате, че в бързината сте забравили (не дай си боже, изгубили) любимия смартфон… Какво следва?! Продължавате смело напред (баба и дядо все на телефон са разчитали…) или правите рязък и много вероятно забранен обратен завой (все пак случаят е спешен) и въпреки закъснението, се прибирате, за да вземете безценното устройство. Ако сте от втория тип хора, ще ви бъде интересно да научите, че има термин, с който психолозите описват пристрастеността към телефона – номофобия. Терминът представлява абревиатура от „no mobile phone“ phobia или казано с други думи страх от липсата на телефон. През последните години все повече хора са под влияние на номофобията – те чувстват паника или отчаяние, когато са разделени от смартфона си. Още по-сериозно е състоянието, когато им се струва, че телефонът непрекъснато звъни или вибрира и в резултат се проверява десетки пъти в рамките на минути.

 Пристрастени към… смартфона А1 БлогС инвазията на смартфоните в цял свят номофобията добива мащабите на епидемия. Изследване във Великобритания показва, че хората с номофобия са се увеличили с 13% в рамките на година. Причината – за разлика от устройствата, които не поддържат интернет, смартфоните дават на собствениците си много повече забавление, превръщайки се в новите им най-добри приятели. Така, в случай че останат без смартфона си, пристрастените изпитват безпокойство и вътрешно раздразнение като пушачи, останали без цигари – усещат липсата на нещо, без което вярват, че не могат.

Последните изследвания по новия „здравен“ казус показват, че 73% от хората, имащи телефон, се паникьосват, ако устройството не е около тях. От нежния пол в отчаяние изпадат 83%, а силно притеснение и дори сърцебиене се образува при 63% от мъжете.

Данни, публикувани в сп. Computers in Human Behavior, разкриват, че номофобията е толкова сериозна, колкото и страхът от височини. Според експертите това е психическо заболяване като анорексията и посттравматичния стрес, което може да бъде диагностицирано по ред симптоми. Номофобите не просто се чувстват некомфортно, ако нямат постоянен достъп до телефона си. Те се ядосват неконтролируемо, ако не могат да намерят дадена информация онлайн, и изпитват ужас, ако случайно им падне батерията. Усещат постоянна необходимост да проверяват екрана за известия или новини, преглеждат социалните мрежи на всеки няколко минути просто по навик и се чувстват самотни и изолирани, ако телефонът не е в ръцете им.

 Пристрастени към… смартфона А1 БлогСпоред д-р Дейвид Грийнфийлд от Университета в Кънектикът 63% от американците проверяват телефона си един път на всеки час, а 9% – на всеки 5 минути. В резултат, в САЩ вече са факт първите програми за „електронна детоксикация“, нещо като рехабилитационни центрове, в които хората се учат да живеят без електронни устройства. Китайският град Чунцин пък е първият в света, разполагащ със специална алея за „пешеходци-зомбита“ или по-точно за онези номофоби, които не могат да отлепят поглед от телефоните и таблетите си, докато се движат. Близо 31-метровата настилка е маркирана със специална боя, която води хората, приковали поглед в екрана на мобилните си устройства, намалявайки риска от злополуки.

 Пристрастени към… смартфона А1 БлогКакто при много други заболявания, хората, страдащи от номофобия, не подозират или твърдо отричат съществуването на какъвто и да е проблем. Вие също едва ли сте номофоби и все пак можете да си свалите приложение като Menthal, което показва колко време прекарвате на телефона си всеки ден. Може би резултатите ще ви изненадат или дори шокират. Ако пък разпознавате у себе си някои симптоми на номофобията, отговорете на въпросите от теста и разберете дали сте от хората, които винаги трябва да разполагат с преносимо зарядно, защото 10 минути без батерия могат да имат критични последици…

[divider]НОМОФОБ ИЛИ НЕ?![/divider]

  1.  Проверявате телефона си:

а/ В леглото, щом отворите очи

б/ По време на закуска

в/ На път за работа

г/ Когато получите sms или имейл

 

  1. Колко често проверявате телефона си?

а/ Няколко пъти на ден

б/ На всеки 2 часа

в/ На всеки 5-10 минути

г/ През половин час

 

  1. Взимате ли телефона си, когато сте в банята/ тоалетната?

а/ Задължително

б/ Понякога

в/ Трябва да помисля…

г/ Никога

 

  1. За какво използвате телефона си най-често?

а/ Разговори и съобщения

б/ Имейли

в/ Музика и игри

г/ Социални мрежи

 

  1. Къде държите телефона си докато спите?

а/ Нямам представа, някъде из апартамента

б/ Под възглавницата

в/ На нощното шкафче

г/ В спалнята, но все пак далеч от леглото

 

  1. Пишете ли съобщения, имейли и други, докато шофирате или правите нещо друго, изискващо внимание?

а/ Разбира се, така уплътнявам времето

б/ Понякога, ако съм в задръстване

в/ Само в спешни случаи

г/ Никога

 

  1. Какво ще почувствате, ако забравите или изгубите телефона си?

а/ Паника и ужас, какво друго

б/ Неприятно, но стават и такива неща

в/ Само това остава – стрес и сърцебиене

г/ Какво толкова – нали все пак аз водя…

 

 

Отговори:

1: а-8/б-6/в-4/г-2

2: a-2/б-4/в-8/г-6

3: a-8/б-6/в-4/г-2

4: a-2/б-6/в-4/г-8

5: a-2/б-8/в-6/г-4

6: a-8/б-6/в-4/г-2

7: а-8/б-4/в-6/г-2

[divider]Резултати[/divider]

50 – 56 т.Вие сте тотално и може би безвъзвратно пристрастени към телефона си. Съществува съвсем реален риск някоя кола да ви отнесе, докато пресичате, говорейки или туитвайки непрекъснато. Един съвет – носете винаги със себе си портативно зарядно и избягвайте отдалечени местности с по-слабо покритие. А ако все пак най-лошото се случи и забравите безценното устройство вкъщи – валерианът винаги е решение.
40 – 49 т.Положението е тежко, но има надежда. Като начало, можете да започнете да излизате без телефон веднъж седмично за 30 минути. Не е лесно, но можете да се справите. След месец 30-те минути могат да станат един час. Дишайте и издишвайте… И така, някой ден след месеци и години, може би ще гледате на телефона си като на… телефон.
39 – 30 т. Засега пипалата на номофобията не са стигнали до вас. Продължавайте в същия дух. Все пак семейните вечери са предимно, за да се видите с близките и да се храните, а не за да поствате всяка сполучлива рецепта.
29 – 14 т.Сякаш сте имунизирани и няма никакъв шанс да се пристрастите към смартфона. Едва ли някога ще потупвате нервно джобовете си или ще тръпнете при всяка вибрация на телефон в стаята. За вас той е просто поредната полезна вещ, която прави ежедневието ви по-лесно и приятно.

 

Снимки: интернет

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*