Здрава връзка

Представяме ви двама колеги от „тихия фронт” в Мтел, чиято професия е типична за телекомуникационния бизнес, но обикновено е извън светлините на прожекторите – Габриел Писин и Иван Дафов от екип „Поддръжка на мрежа за достъп и пренос”.

[divider]Здрава връзка[/divider]

Екипът, който поддържа мрежата на Мобилтел, не се възприема като голямо колело в машината на компанията, но пък се върти много бързо и няма право да спира.

 Здрава връзка А1 Блог

Габриел Писин

Габриел Писин си е представял мечтаната си работа точно по този начин. Той е на 36 и е завършил „Телекомуникационна техника и технологии” в Техническия университет с една голяма цел: да конфигурира базови станции в Мобилтел. Мечтата включва и предизвикателства, и нощни смени, и куриозни случки.

Както в нощта преди срещата ни. Тогава Габриел е стоял на работа до 4 сутринта, но отделя време за Mteller въпреки почивния си ден. Предишната нощ екипът на Габриел, който отговаря за свързаността на клиентите с мрежата на Мтел, работи по поредната оптимизация на 3G мрежата в София. Един от тестовете, който трябва да се извърши, е безпроблемното „местене” между две станции по време на разговор, когато човек влиза в метрото. Затова един от колегите опитва да влезе в подземния паркинг до „Цариградско шосе”. За лош късмет бариерата се вдига, но подземният паркинг по това време е затворен с решетка. „Остана заключен, смее се Габриел, започнахме да мислим какви ли не решения, но се оказа, че той е с джип и успя да се измъкне през тротоара.”

 Здрава връзка А1 Блог

Иван Дафов

Габриел работи в Мобилтел от 2002 г., а Иван Дафов – от 2006 г. Иван е в екипа, който се грижи за свързаността на базовите станции с контролерите. „Екипът на Габи ни е най-големият клиент, а ние сме им най-големият доставчик”, обяснява Иван за свързаността в отдела. Казано накратко: двамата са отговорни за това клиентите на Мобилтел да могат да говорят помежду си, да ползват мобилни данни, въобще мрежата на компанията да функционира изрядно, за да бъдат щастливи нейните над 4,2 милиона абонати.

„Мобилтел е една голяма машина, казва 36-годишният Иван. Ние не сме най-големите колела в нея, но трябва да се въртим много бързо и нямаме право да спираме”. Той разказва, че дейността на отдела е свързана с много – и големи – инвестиции и промените не могат да станат бързо.

Актуалният пример е планирането на 4G-мрежата на Мобилтел. Според Иван преди тя да бъде активирана за потребителите, процесът минава през много нива. „За да се стигне дотам, вече са се включили толкова много различни отдели в компанията,” добавя Габриел. Висшият мениджмънт одобрява инвестицията, юристите се борят с разрешенията за ново строителство, самото качване на новата станция изисква работата на много подизпълнители. Екип „Поддръжка на мрежа за достъп и пренос” се включва едва накрая – но с пускането на станцията започва истинската му работа.

За да осъзнаем колко големи са отговорностите на колегите, е важно да се подчертае, че 95 % от казусите на мрежата за достъп се решават вътрешно в Мобилтел. Това позволява в пъти по-бързо разрешаване на клиентските затруднения.

А за да бъде здрава връзката за клиентите, всичко зависи от златните четири стъпки на процеса, обяснява Габриел: планиране-изграждане-поддръжка-оптимизиране. Последните две са в градинката на екипа. Когато питаме Иван Дафов за детайлите в ежедневната му работа, той казва: „Ако видиш, че нещо е на път да се счупи, не го оставяш да се счупи.”

„Пускаме нови станции, за да разширим мрежата, минаваме към нови поколения технологии, за да станем по-бързи, по-добри. Това води към нови предизвикателства, защото с всяка нова технология мрежата става все по-комплексна, допълва той. Екипът трябва постоянно да се развива, да учи новостите, за да е подготвен за бързото решаване на евентуални проблеми.”

 Здрава връзка А1 Блог

Екипът е в перфектен синхрон.

Случва се обаче моментът, в който се включва екипът на Иван и Габриел, вече е да е критичен. Тяхната помощ се изисква и при ситуации, в които не работят много станции – това може да означава, че един град или дори цял регион, не може да ползва услугите на Мобилтел. Затова в екипа винаги има дежурни – „няма Коледа, няма Нова година”, както казва Иван. „Ние не сме Бърза помощ, но сме връзката с тях, така че сме длъжни да я осигурим. Стане ли нещо – независимо къде се намираш и какво правиш, до 15 минути трябва да си отворил лаптопа и да търсиш решение,” допълва той.

Габриел обяснява, че някой път решението може да е заобиколно – преди проблемът да бъде разрешен в конкретика, но най-важно е абонатите все пак да могат да ползват услугите на Мобилтел.

Те казват, че в екипа всички служители имат толкова голям опит, че „най-голямата трудност в работата е да дойдем през задръстването сутрин”. Удовлетворението в работата на екипа пък идва от две места. На първо място, „когато надградим мрежата в някой малък град – да кажем при пускането на 3G в Харманли”, както казва Габриел. Другото е решаването на „наистина труден казус”.

„Доставя ни удоволствие да имаме нестандартен проблем, който се мъчим да решим“, казва Габриел. „И удовлетворението, когато успееш, е огромно.” Явно при големите професионалисти голямото удовлетворение идва така. За клиентите на Мобилтел това е отлична новина: те надали могат да си представят да са в по-добри ръце.

Снимки: Радич Банев

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*