Как да удължим живота на батерията на смартфона?

Втръсна ли ви да преследвате контактите из всякакви сгради и помещения в търсене къде да включите „умния“ си телефон си да се зареди? Можете да поспестите от това неудобство, ако приложите няколко прости техники за щадене на батерията. Ето какво можете да сторите.

Намалете яркостта на екрана

Яркостта на екрана е най-големият враг на батерията. Повече от който и да е друг компонент в телефона дисплеят консумира енергия с унищожително темпо. Повечето смартфони обаче имат автоматичен контрол на яркостта, който я регулира в зависимост от околната осветеност. Можете и ръчно да намалите яркостта на дисплея до най-ниското ниво и да я оставите в това положение. Дори и без да правите каквото и да било друго, този метод ще пощади батерията на смартфона ви и ще удължи работата му.батерията Как да удължим живота на батерията на смартфона? А1 Блог

Снимка: Creative Commons

Скъсете остатъчното осветяване на дисплея

Винаги, когато си взаимодействаме със своя смартфон – без значение дали звъним на някого, проверяваме часа, четем съобщение или търсим контакт – още с първото ни докосване екранът светва. Той продължава да свети и известно време, след като оставим телефона. Това „остатъчно“ светене също изсмуква ток от батерията. Тук всяка секунда има значение! В менюто с настройките на телефона можете да намерите опция, която – касае времетраенето на това остатъчно осветяване. Намалете тази цифра до възможния минимум. При някои телефони минимумът е 15 секунди, при други – 1 минута, но така или иначе всяко редуциране на времето до възможния минимум е от полза.

Изключете Bluetooth, когато не го ползвате

Когато не използвате хендсфри, безжични колонки или друго външно устройство, свързано със смартфона чрез Bluetooth, струва си да си направите труда да изключите тази безжична връзка. Тя представлява допълнителна радио-комуникация, при която смартфонът постоянно „слухти“ за сигнали от външния свят. За да търси връзка с тях, той се нуждае от енергия и, респективно, я взима от батерията.

Изключете Wi-Fi мрежата, ако не е наистина нужна

Както и при Bluetooth, функцията за връзка с Wi-Fi мрежата е сериозен консуматор на ток от батерията. Ако използвате телефона си в домашната или служебната мрежа, добре, но няма никакъв смисъл да я оставяте включена, когато сте на открито, пътувате, спортувате, танцувате в дискотеката и т.н. Изключете я, когато няма да ползвате Wi-Fi мрежа. Някои телефони под Android позволяват добавянето на уиджет, който прави възможно изключването на Wi-Fi мрежата с едно докосване.батерията Как да удължим живота на батерията на смартфона? А1 Блог

Снимка: Creative Commons

По-полека с GPS и локационните услуги

Друг голям консуматор на енергия са приложенията, използващи GPS и мобилни данни за мониторинг на вашето местоположение. Потребителите могат да отменят тези локационни функции (а и е по-добре да сте по-трудно проследими!), или пък да зададат нива на тяхната интензивност, варирайки от „алокация с висока степен на точност“ до „режим на пестене на батерията“.

Не оставяйте работещи приложения във фонов режим

Мултитаскингът – способността на телефоните да работят с по няколко приложения едновременно – е ценна функция, но и мощен консуматор на ток. Все пак всяко приложение използва част от процесорната мощ на телефона. Най-доброто, което можете да направите, е да изключвате тези приложения, които не използвате. Това ще намали натоварването на процесора, а оттам и потреблението на енергия.

Намалете използването на вибрацията

Ако имате добър слух (а щом използвате смартфон, значи имате!), то вибрацията на телефона едва ли в е необходима. Оставете го само да звъни само с музикални тонове. По своята същност вибрацията представлява въртене на едно малко моторче в телефона, което е нарочно „разцентровано“ и кара телефона да се тресе. Това е една машинка, която смуче доста ток от батерията.

Изключете несъществените нотификации

Почти всяко приложение в днешно време самостоятелно „рови“ из интернет и търси ъпдейти, новини, съобщения, каква ли не информация. Когато някое приложение завърши някоя задача, то тържествено ни известява за своето постижение, извеждайки на екрана съобщение, което кара дисплея да светне, LED светлините да замигат и какво ли още не. Всички тези сигнали консумират енергия. Е, със сигурност не бихте искали да пропуснете текстово съобщение или известие за пропуснат разговор, но пък има ужасно много нотификации, без които можете да живеете спокойно. Освен всичко, те няма да отвличат вниманието ви от истински важните неща.
батерията Как да удължим живота на батерията на смартфона? А1 Блог

Снимка: Creative Commonsns

Още по темата

  1. Това е доста добра статия, също съществено е да не се оставя батерията да пада напълно, а да се държи на 30-80% заряд. По този начин се пестят циклите на зареждане и разреждане на батерията. На това клипче има още полезна информация за удължаване живота на батерията https://www.youtube.com/watch?v=beyGf4hmE5c

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*