Как да удължим живота на батерията на смартфона?

Електронната поща може и по-кротко

Докато телефонът постоянно проверява дали имате нови съобщения в пощата, той постоянно комуникира с мрежата и съответно черпи ток. Трябва ли наистина за всяко съобщение да узнавате на секундата? Повечето от нас могат да си позволят пощата им да се опреснява на 15 минути или дори на 30. Опитайте – ще видите, че не е страшно!

Режим на съхранение на енергия

Повечето телефони имат предварително конфигуриран режим за съхранение на енергия. Той позволява целенасочено щадене на батерията. Най-често включва някои от изброените по-горе мерки – намаляване на осветеността на екрана, изключване на вибрацията, намаляване на анимациите, съкращаване на остатъчното осветяване и т.н. Някои телефони дори имат „екстремен“ или „ултра“ режим на пестене на енергия. В тези състояния телефоните изключват всичко друго, освен най-важните функции – телефонни разговори и текстови съобщения.

Изключвайте го при продължително неизползване

Когато знаете, че няколко часа няма да използвате телефона си – например по време на сън или дълга среща – по-добре го изключете, вместо да го оставите включен или в режим на хибернация („Sleep”). Това ще пощади батерията му.батерията Как да удължим живота на батерията на смартфона? А1 Блог

Снимка: Creative Commons

Зареждайте батерията правилно

Няма нищо по-лошо за литиево-йонната батерия от това да стои празна. Винаги, когато можете, я дозареждайте. Старайте се да не я оставяте на минимален капацитет за продължително време.

Пазете телефона от екстремни температури

Някои може да са забелязали, че батериите се изчерпват по-бързо, когато смартфоните са топли. Казано по-просто, не оставяйте телефона си на топло място, под пряка слънчева светлина, в колата през лятото, в гореща стая. Прекомерният студ също може да накърни продължитенолстта на работата на батерията. В този случай не става дума толкова за изчерпване на енергията, колкото за невъзможност тя да бъде отдавана с необходимото за електрониката темпо. Затова когато навън е много студено, дръжте телефона на място, където може да получи малко топлинка – например в джоба.

Снимайте без светкавица

Светкавицата при снимане мощно дърпа ток от батерията. Малките искрици, които озаряват кадрите ни, са голям враг на батерията. Затова, ако не е наистина необходимо, т.е. при наличие на достатъчно околна светлина, по-добре си спестете светкавицата. Освен всичо това увеличава вероятността снимката да стане по-хубава!батерията Как да удължим живота на батерията на смартфона? А1 Блог

Снимка: Creative Commons

Изключете телефона в зони без покритие

Когато телефонът се озове на място, където няма покритие на клетъчната мрежа, той започва „нервно“ да търси базова станция. Постоянно изпраща сигнали в околното пространство в отчаян стремеж да „чуе“ някоя клетка. Това постоянно „викане“, което само телефоните и клетъчната мрежа си разбират, е изтощително за смартфона. Ако сте в зона без покритие, по-добре изключете телефона си или преминете в режим „самолетен полет“.

В заключение може да се каже, че едва ли скоро ще можем да се радваме на смартфони, които работят по цяла седмица с едно зареждане, без това да влияе на начина, по който ги използваме. Но ако прилагате тези простички стъпки по-горе, навярно доста ще удължите времето, което телефонът ви служи вярно само с едно зареждане.

Още по темата

  1. Това е доста добра статия, също съществено е да не се оставя батерията да пада напълно, а да се държи на 30-80% заряд. По този начин се пестят циклите на зареждане и разреждане на батерията. На това клипче има още полезна информация за удължаване живота на батерията https://www.youtube.com/watch?v=beyGf4hmE5c

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*