Странният свят на наземните дрони

Въздушните дрони са медийните звезди на днешното време. Почти всеки ден се появяват новини за безпилотни мини самолети и хеликоптери – като например дроните, с които Amazon ще доставя стоки по домовете, военните дрони, които все повече изместват конвенционалните изтребители или дискусии за и против регулирането им, понеже застрашават сигурността на пътническите самолети.

Все още малко обаче се говори за наземните дрони (т.нар. Unnmanned Ground Vechicles – UGVs). Те се развиват със същите бързи темпове и могат също да имат широки приложения в цивилната и военна сфера.

Най-пресният пример е идеята на израелският индустриален дизайнер Коби Шикар. Измисленият от него наземен дрон Transwheel представлява нещо като безпилотен едноколесен вариант на Segway. Идеята му е дронът да бъде наземната алтернатива на футуристичните планове на Amazon за доставяне на стоки.

дрони Странният свят на наземните дрони А1 Блог

Снимка: Yankodesign.com

Роботът за доставки Трансуиил придържа пакета на “главата” си с помощта на две роботизирани ръце. Малкото дронче ще разполага със свързана с интернет камера, която с помощта на социалните медии ще идентифицира получателя. Според Шикар това е компромис между необходимостта от бърза доставка и опасностите от летящите дрони.

Концептуалният видеоклип на Шикар, който показва как Трансуиил профучава по пътя към мястото на доставката си, завладя въображението на много хора и получи хиляди гледания и споделяния в YouTube.

Transwheel обаче не е единствения пример за наземни дрони, които ще залеят пътищата в близко бъдеще. Автономните коли, обещани от Google и редица производители на коли ще са всъщност именно наземни дрони, които превозват хора.

 

Още по-интересни проекти, свързани с наземни дрони има във военната сфера.  По-долу можете да видите няколко интересни дизайна, които ще променят представата ни за военни действия в бъдещето.

Модулната въоръжена роботизирана система (Modular Advanced Armed Robotic System  -MAARS) на британската компания Qinetiq представлява картечница и гранатомет сложени върху автономен роувър, който е с размерите на голямо куче. Основната му цел е разузнаването на зони, прекалено опасни за хора.

Роботът за асистиране при евакуиране на бойното поле (Battlefield Extraction Assist Robot – BEAR) разработен от американската компания Vecna Technologies има за цел да спасява ранени войници в битка.

дрони Странният свят на наземните дрони А1 Блог

Източник: http://dronecenter.bard.edu/

Американската компания Boston Dynamics, която наскоро беше придобита от дивизията за футуристични проекти на Google, разработва няколко наистина стряскащо добре-координирани роботи. Те са наречени Гепард (Cheetah), Голямо куче (Big Dog) и Атлас (Atlas)

дрони Странният свят на наземните дрони А1 БлогГепардът в движение. Снимка:Bostondynamics.com

Както виждате, каквото и да е отношението ви към дроните – дали смятате, че са нещо опасно и може да се превърнат в подобие на Терминатора от едноименния филм с Арнолд Шварценегер или поредна стъпка към светло бъдеще за човечеството, едно е сигурно: съвсем скоро те ще станат неразделна част от живота ни.

По материaли на Reuters и Yankodesign.com

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*