Светлин Наков: Харесват ми инициативи, които насърчават младите хора

Светлин Наков е един от най-известните български IT специалисти. Започва да работи още на първите Правец 8, а любовта му към технологиите и образованието го подтиква да създаде първия в страната „Софтуерен университет“, който днес е отворен за всеки желаещ да изпробва „чуждите“ компютърни езици.

Светлин Наков бе част от журито в третото издание на Мтел Талант – конкурса, който подкрепя млади и способни хора в областта на науката, изкуството и спорта.

[divider]Лица[/divider]

Кой от проектите привлече вниманието Ви най-много и защо?

Проектът на Американски колеж в София ми направи най-силно впечатление, тъй като ще ангажира с развитие на своя талант в науката стотици млади хора от цяла България. Мащабно, значимо събитие, с много участници. Авторите на проекта подхождат сериозно, с привличане на много партньори и с покана към голям брой участници. Харесва ми, че са обхванати много области, не само една: биомедицина, физични науки и инженерство, компютърни науки и математика, екология, психология.

Кой проект беше най-добре подготвен?

Проектът на Американски колеж в София ми хареса най-много откъм подготовка, планиране, описание и финансов разчет.

За кого ще стискате палци на финала?

Ще стискам палци за проекта от Свищов, защото смятам, че малките градове имат по-голяма нужда от подкрепа. За тях ще е по-ценна тази награда. Американският колеж в София ще организира своето събитие така или иначе. Вече са привлекли спонсори и имат ресурс да направят един прекрасен научен форум.

Мислите ли, че инициативи като Мтел Талант щяха да бъдат полезни за Вас и съучениците Ви, когато бяхте в училище?

Да, харесват ми инициативи, които насърчават младите хора да са активни и да развиват дейност в полза на обществото. Така организаторите трупат опит, който ще им е полезен в живота, докато правят нещо добро за своите съученици и колеги.

Какъв съвет ще дадете на отборите от двете училища? Как да съберат възможно най-голяма подкрепа?

Бъдете активни, бъдете креативни, бъдете изобретателни, действайте!

Какво смарт устройство използвате?

Ползвам смарт-телефон, който ми служи най-вече за работа и комуникация с колеги и приятели.

iOS или Android?

Ползвам Android, защото е по-масов продукт, на по-добра цена. Не съм свикнал с продуктите на Apple. Не мога да си представя телефон или таблет без “Back” бутон, така че предпочитам определени модели.

Ползвате ли други смарт devices освен телефон? Ако да, какви и колко?

Ползвам таблети. Не съм фен на fancy джаджите, особено в началото на тяхното развитие. Имам прекалено много работа и фокусирам върху важните неща, поради което не ми остава време да си играя със smart джаджи. Въпреки това, вярвам, че имат силно бъдеще.

Кои функции улесняват най-често и най-много?

Ползвам ежедневно календар, мейл и Facebook, чета новини – стандартни функционалности. Честно казано, не ми трябва нищо, което го нямаше преди десетина години, когато ползвах Windows Mobile телефон. Сега телефоните са малко по-удобни и по-ползваеми.

Кои приложения използвате най-често?

Ползвам по Facebook, Facebook Messenger, Viber, Skype, Telegram, Google Maps, Google Photos, Google Calendar, Calculator, Taxi Me, Uber, Google Sheets, Google Docs, Tune In Radio. Рядко качвам приложения ей-така да ги разгледам. Обикновено ако инсталирам нещо, значи наистина имам нужда от него.

Кое е последното приложение, който Ви направи голямо впечатление?

Харесва ми Taxi Me. Върши ми по-добра работа от викане на такси по телефона. Страхотна услуга.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*