Търговци на знания

Екип „Търговско обучение” се допълва перфектно и успешно мотивира колегите в магазините на Мтел да бъдат по-ефективни и по-компетентни.

За себе си те казват, че са екип професионалисти, които имат еднакво чувство за хумор, добри приятели са и се допълват – защото всеки един има своите уникални качества. Седем души, „всички около 30-годишни, млади, ентусиазирани хора, на които им се работи”, както казва Любомир Иванов от екип „Търговско обучение”. „Тук са и единствените две дами в екипа”, допълва той и посочва към ръководителя на тима Петя Николова и колежката си Ивана Боцева, които също сa в стаята за интервюто с Mteller. Съотношението мъже-жени в екипа е може би единственото небалансирано нещо в него.

„Нашата работа се състои в това да разработваме, организираме и провеждаме обучения за колегите, които работят в магазините на Мтел“, обяснява Петя дейностите на екипа. „Процесът по създаване на едно обучение включва коопериране с различни звена. Радваме се на сериозна подкрепа, особено от страна на екипите на Нина Каралийска („Обслужване и развитие на продажбите”) и Филип Калбуров („Анализи и рипорти на частни клиенти”). Нашата основна цел е да повишим компетентността на търговците и увереността им да продават успешно. Техните мениджъри също участват в специализирани обучения.”

търговци Търговци на знания А1 Блог

Темите на тренингите също са различни. Всеки нов служител в магазин на Мтел преминава въвеждащо обучение. „Разполагаме с тренировъчен магазин, където провеждаме обученията с цел да създадем у търговците усещането за работната атмосфера в магазина. Често се провеждат обучения за определен продукт или услуга, върху която вниманието и силите на търговците следва да се насочат в даден момент”, казва Петя. При такава ситуация – каквато например е била фокусът върху предлагането на фиксирани услуги на Мтел – екипът й получава задача да разработи програма, да я съгласува с мениджмънта и да реализира обученията.

Темата с фиксираната телевизия е наистина интересна, защото именно тя води до 100-процентово покритие с обучение за всички служители в магазини на Мтел в цяла България – при това на живо, в класна стая. „През 2015 г. това беше първият проект, при който всички колеги в магазините се включиха в специализирано обучение върху тази обширна, но изключително интересна материя”, казва Ивана.

Логистиката е нещо просто, в сравнение със съдържанието, което екип „Търговско обучение” дава на своите „вътрешни клиенти”. Целта по време на всеки един тренинг е амбициозна, но осъществима: паралелно да се развиват мотивацията на колегите, уменията им да продават и компетентността им. Само, когато и трите елемента са застъпени, едно обучение постига максималните си резултати.

И докато тези резултати в крайна сметка трябва да доведат до по-добри продажби в магазините на Мтел, то екип „Търговско обучение” продава идеи и знания на търговците на компанията. „Стремим се да накараме търговците да намерят вътрешна мотивация, казва Петя. Всеки да намери основание какво го мотивира – може да е признание, конкретен резултат или самата продажба. Търговецът не трябва да очаква само мотивацията отвън, а да носи заряд, който да предава и на клиентите”.

Любо допълва темата – „Всеки един клиент е важен за нас. Кой купува повече – емоционалният или рационалният клиент?”. И бърза да отговори: „Емоционалният! С нашите обучения ние правим търговците на Мтел по-емоционални, за да заразяват клиентите с това настроение. Когато му се подаде един телефон в ръката, той просто да каже – това вече е мое!”.

търговци Търговци на знания А1 Блог

Емоция, мотивация, техническа компетентност, техники за продаване – за да предадат тези качества и самите колеги от екип „Търговско обучение” трябва да ги притежават. Всеки един от тях в даден момент от кариерата си е продавал телекомуникационни услуги, има и познания за услугите и устройствата, но и още една ценна страна – актьорската игра. „Всеки си има своята експертиза, но необходима част от нашата работа е да имаме и малко сценично поведение”, казва Любо.

Затова допринася и самото естество на работата в екипа. Ивана казва, че ежедневните задачи са толкова разнообразни, че развивайки търговците на Мтел, хората в екипа също се развиват постоянно. „За нас това е голямо удоволствие и предизвикателство”, казва тя.

Удовлетворение носи и фактът, че екип „Търговско обучение” вижда ефектът върху служителите на фирмата. „Има конкретни показатели, които показват влиянието от нашите обучения. За нас е важно също и че колегите сами ни търсят за нови обучения, казва Любо. Това много ни мотивира”.

В последните месеци Петя и екипът й имат и нова задача – те обучават търговците на Мтел да продават успешно и услугите на blizoo, а търговците на blizoo – услугите на Мтел. „Ние участваме в интеграцията на двете компании, казва Петя. Услугите на двете компании ще се предлагат едновременно в едни и същи магазини, което носи по-голям търговски потенциал. Ефективните обучения играят ключова роля в постигането на положителни резултати.”

Ивана я допълва с емоцията – „всички в екипа сме ентусиазирани, защото осъществяваме първата връзка с колегите от blizoo. С тях заедно отъпкваме пътя, който ни чака”.

[divider]Екипът[/divider]

търговци Търговци на знания А1 Блог

Петя Николова

Мениджър екип „Търговско обучение“

Отговарям за екипa от една година. Предишният ми опит е изцяло в сферата на обученията, като повече от седем години бях част от обучителния екип на „Юробанк България”. Магистър съм по международни отношения и финансов мениджмънт. В работата ми харесва ежедневната динамика и предизвикателствата, които екипът посреща с усмивка и готовност чрез обучение да повлияе положително на бизнеса.

Какво е най-важното нещо, което научи в Мтел?

Разбрах, че човек, за да постигне успех в делата на екипа си, трябва да се стреми да бъде гъвкав и по-добър в това, което прави, да учи по нещо ново всеки ден и да инициира промените.

 

търговци Търговци на знания А1 Блог

Ивана Боцева

Старши специалист

Започнах работа в Мтел в края на 2011 г. и съм част от екипа от около 3 години. Това, което най-много харесвам в работата си, е динамиката на работния процес, както и възможността да правя това, което ми доставя най-голямо удоволствие – постоянно да общувам с хора от различни звена и най-вече с колегите в магазините, с които заедно развиваме своите умения да бъдем успешни търговци.

Какво е най-важното нещо, което научи в Мтел?

Няма невъзможни неща – всичко се постига със страхотен екип!

 

търговци Търговци на знания А1 Блог

Любомир Иванов

Старши специалист

В Мтел съм от началото на 2010 г. и съм минал през различни търговски позиции. Опитът ми в продажбите, обученията и фактът, че съм работил в магазин, ми помагат за изпълнението на задълженията ми ежедневно, защото реално познавам бизнеса. За колегите, които обучавам, е важно да знаят, че могат да разчитат на мен за съвет, и че мога да се поставя на тяхно място.

Какво е най-важното нещо, което научи в Мтел?

Как да работя в екип. В началото на своя кариерен път в компанията бях индивидуалист. Следвах и постигах целите си без да се доверявам на никого. С годините се уверих, че екипната работата с изключителни професионалисти може да доведе до много по-високи резултати, отколкото усилията на всеки един поотделно.

 

търговци Търговци на знания А1 Блог

Пламен Юруков

Старши специалист

В Мтел започнах работа като търговец. Няколко месеца по-късно бях сред избраните за работа в един наистина уникален магазин на Мтел – Experience Store. След близо година и половина работа като търговец, продължих своят път в екипа за търговски обучения, където съм вече почти 3 години.

Какво е най-важното нещо, което научи в Мтел?

Колко важна е комуникацията между хората, независимо от нейната форма и място.

 

търговци Търговци на знания А1 Блог

Захари Младенов

Специалист

От 2009 г. съм в компанията – бил съм търговски консултант, старши търговски консултант, супервайзор и мениджър на магазин, а в екипа съм от октомври 2014 г. Харесва ми да виждам как хората са мотивирани от мен и как така стават все по-успешни.

Какво е най-важното нещо, което научи в Мтел?

Научих колко жизнено важни са екипът, екипната работа и синхронът с всички колеги. Научих, че за да бъде успешна една компания и нейните служители, е изключително ценно да се спазват правилата и да има дисциплина. Научих, че не е важно какво си свършил вчера и днес, а е важно какво ще свършиш утре и как.

 

търговци Търговци на знания А1 Блог

Йордан Тилков

Специалист

Работя в компанията от около 3 години и половина, а в екипа съм от малко повече от година. Това което харесвам най-много в работата си в момента е, че имам контакт с колеги от цялата страна и съм посланик на идеите и ценностите на компанията. Най-хубавото от всичко обаче е, че се чувствам полезен, предавайки своите знания и умения към колегите в цялата страна, както и да обменяме опит и да обсъждаме добри практики.

Какво е най-важното нещо, което научи в Мтел?

Да работя в екип.

търговци Търговци на знания А1 Блог

Стефан Данчев

Специалист

Започнах в компанията преди 3 години, тогава бях на 19, в Мтел магазин Горна Оряховица. Реших, че начинът, по който мога да бъда още по-полезен на колегите и на компанията, е да споделям опита си с тях. Видях обявата за свободна позиция в екип „Търговско обучение” и веднага кандидатствах. Очакванията ми се покриха и получих шанс за развитие.

Това, което ми доставя най-голямо удоволствие в работата ми в момента, е възможността да мотивирам колегите да дават 100% от себе си.

Какво е най-важното нещо, което научи в Мтел?

Научих се на търговски похвати и поведения при работата ми с клиенти, които са ми полезни и в личните ми отношения с хората. Научих се на много търпение и на индивидуален подход към всеки наш клиент.

Снимки: Радич Банев

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*