Грозната Пенелопе – блестящата Крус

Тихата и спокойна събота вечер на 7 ноември остави рана за голяма част от зрителите в препълнения салон на столичното кино „Одеон“. Причината – поредният филм от програмата на фестивала „Синелибри“*.

[divider]Ревю на “Чуй ме” с Пенелопе Крус[/divider]

„Чуй ме“ е разтърсваща италианска драма с покъртителни сцени и разбиващо добра главна роля на Пенелопе Крус. 100 процента натурална, превърната в грозновато момиче от провинцията, тя играе беднячка на име Италия, изнасилена от Тимотео (Серджо Кастелито) – лекар с отлична репутация, лъскава съпруга (Клаудия Герини) и безгрижен начин на живот. Години по-късно, след тежка катастрофа, животът на дъщеря му увисва на косъм. Линейката бърза към болницата – същата, в която бащата на момичето работи като хирург. В опита си да не мисли за немислимото, той започва въображаем разговор с дъщеря си, в който споделя своята тайна… И така нататък, и така нататък – сюжет, буквално пропит от дъжда – основна и далеч несамоцелна метафора тук.

Пенелопе Грозната Пенелопе – блестящата Крус А1 БлогСнимка: westendfilms.com

Това е първият от трите филма, които Серджо Кастелито, който е и режисьор, прави по романи на своята съпруга Маргарет Мацантини. „Чуй ме“ е ветрило от човешки емоции – гняв, неприязън, прошка. Самите ние бяхме повлияни от това, докато работехме, затова беше голямо приключение да се снима този филм“, сподели Кастелито преди прожекцията на лентата в София.

Пенелопе Грозната Пенелопе – блестящата Крус А1 БлогСнимка: outnow.ch

Мацантини, която също е у нас, допълва: „Написването на романа имаше невероятен ефект върху мен, разтърси ме. Не бях сигурна върху ефекта, който ще възпроизведе, но в крайна сметка от книгата бяха продадени 1,5 милиона екземпляра“.

Серджо беше много смел, че се зае да прави филм – въпреки войнстващите читатели, които си бяха създали представа за героите, но той се справи – успя да усети емоцията, хвали го съпругата му. Тя обяснява успеха по следния начин: „Всичко се дължи на една благодат – съчетание от текст и образ. За каквото и да пиша, винаги в центъра е любовта, тя е революционно чувство, което ни движи напред“.

Романът „Чуй ме“ е издаден за първи път у нас през 2006 г., а едноименният филм има 12 награди и 21 номинации от фестивали.

*CineLibri е първият по рода си у нас фестивал за филми по книги. Негов организатор е издателство „Колибри“, което от 2-и до 11-и ноември представя в София, Пловдив и Варна селекция от 14 екранизации на литературни произведения. Фестивалът се провежда с подкрепата на Мтел.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*