Близнаци в центъра на първия Instagram роман

Социалната мрежа Instagram досега успешно служеше както за споделяне на лични мигове, така и за публикуване на фото- есета, профили и кратки истории. Но никой не беше използвал мрежата, за да публикува цял роман – поне не преди Матилда и Хари.

„Здравей Хари, здравей Матилда” е дебютната новела на писателката и фотограф Рейчъл Хули и първият Instagram роман. В продължение на 9 месеца тя разказва онлайн за въздействащата история на двама духовити двуяйчни близнаци, докато те си прокарват път през трудностите на 30 и няколко годишните, както и през собствените им сложни братско-сестрински отношения.

Единият герой е Матилда Гудман, обезсърчена художничка, работеща като сватбен фотограф, а другият – брат й Хари, вечно тревожен професор по английски.

Историята се развива постепенно в имейли между двамата, разделена на серии от Instagram снимки. Снимките за Инстаграм романа са правени по време на 15 годишната кариера на Хулин, въпреки че за своя проект тя е наемала модели и е правила и специални кадри. Понякога фотосите илюстрират самия текст към тях; понякога – какъвто е случаят с всички велики потребители на Instagram, те просто пресъздават място или настроение.

instagram Близнаци в центъра на първия Instagram роман А1 БлогСнимка: Shutterstock

„Аз обичам Instagram”, казва Хулин от град Провидънс, щата Роуд Айлънд, където живее.

„Очарована съм от идеята всеки да превръща живота си в ежедневни визуални разкази“, допълва артистичната дама. Оптимистична гледна точка за социалните медии, която се различава остро от тази на един от нейните герои. В романа Матилда пише: „Технологиите наистина съсипа живота на всички ни. По цял ден се взираме в компютрите, милваме ги, привързваме се към тях“.

Хулин винаги си е падала по разказите, визуални или други; преди да заживее в Роуд Айлънд, тя е работила фотограф и писател в Ню Йорк и е правила снимки за списанието на Марта Стюарт и Ню Йорк Таймс. Преди 6 години тя започва блог, който говори за историите на двамата герои, Хари и Матилда. Заиграва се за известно време, показвайки го на няколко приятели, но в крайна сметка го изоставя, за да работи върху други проекти. (Може да сте чували за „Летящият Хенри”, нейната доста популярна детска книга).

Все пак героите остават с нея, както и идеята за използване на имейли, за да разкаже тяхната история. През 2014 Хулин започва да работи сериозно по романа, който завършва през пролетта на 2015.

След като приключва, авторката осъзнава, че може да удвои техниките за разказване на историите – чрез снимки, имейл акаунти, дори лични уебсайтове. Тя създава ежеседмичен бюлетин и изгражда сайт на Матилда за нейния фотографски сватбен бизнес. Прави собствен архив от снимки и прави кастинг за приятели, които да заемат главните роли в нейната Instagram история.

instagram Близнаци в центъра на първия Instagram роман А1 БлогСнимка: Shutterstock

Резултатът е задълбочена дигитална история, която кара Матилда и Хари да изглеждат плашещо реални. Достатъчно докзателство е това, че Хултин започва да получава много откровени съобщения на имейл акаунта на „Матилда“.

„Като роман, но на живо е,” казва авторката. „Сякаш се превърна в изпълнение на живо.”

Това не е първият подобен опит за подобно изпълнение в социална медия. Много артисти и писатели опитаха преди това с променилив успех. Имаше няколко Туитър романи и новели, включително и един от автора на „Облакът Атлас“ Дейвид Мичъл. Междувременно разказвачи на истории като Нели Ший и Джеф Шаркет написаха поразителни разкази с Instagram кадрите си. Но никой досега не е бил толкова посветен.

Хулин не е целяла да преосмисли жанра. Тя отбелязва, че е прекарала година в създаването на този роман и тази работа значи повече за нея от начина, по който я публикува. Авторката казва, че няколко рисковани сюжетни точки ще се появят скоро; тя не знае как читателите ще реагират.

„Харесва ми да се събуждам и да виждам какво са казали хората. Много е забавно,” казва Хулин. „Но точно това мога да го публикувам в 3 сутринта.”

По материал от gadgets.ndtv.com

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*