20 години са само началото

Тази история започва преди 20 години. С един разговор по телефон на Сименс с тегло между 200 и 300 грама и дебелина от 3 до 4 сантиметра. Телефон, който почитатели на технологиите през 90-те са можели да си купят за около милион неденоминирани лева.

20 години 20 години са само началото А1 Блог

В-к „24 часа“, 16 септември 1995 година

Датата е 15 септември 1995-а, а Румен Гечев, тогавашен вицепремиер и министър на икономическото развитие, и мениджър от Сименс влизат в историята с първия разговор по мобилен телефон през цифрова GSM мрежа България. Осъществен е в мрежата на Мтел.

Две десетилетия след първата продадена SIM карта в единствения тогава магазин на компанията на бул. „Мадрид“ в София, когато GSM мрежата има покритие само в центъра на града, телефоните вече са „умни“, а височината на всички базови станции, с които Мтел осигурява връзка в цялата страна, е над 13 хиляди метра – с над 4 повече от Еверест.

Последните 20 години ни промениха. Живеем във времената на технологични и информационни революция, които прекрояват света, в който живеем, променят начина, по който работим и общуваме. А ние, участниците, зрителите, консуматорите на 20-годишния технологичен подем, гребем с пълни шепи от това, което днес приемаме за даденост, а само преди няколко години дори не можехме да си представим.

Трудно е да бъде направена прогноза какви ще са технологиите след още 20 години, но днес е вчерашното утре, нали? Какъв по-добър начин да се опиташ да видиш бъдещето от този да се огледаш в миналото?

20 години 20 години са само началото А1 Блог Състезание по Snake (Змия) на Nokia 3210. Фотограф: Радич Банев

Именно затова първият телеком у нас предостави на жителите и гостите на София възможност да се върнат назад към началото на мобилните комуникации с „Магазин на времето“. Със състезания по най-бързо писане на SMS и за най-добър играч на „змия“-та (“Snake”на Nokia), както и изложба на най-популярните за средата на 90-те мобилни телефони, всеки посетител премина през своята лична „GSM история“, припомняйки с нея еволюцията на телекомуникациите в България през последните 20 години.

20 години 20 години са само началото А1 Блог Фотограф: Радич Банев

За 10-те дни, в които „Магазинът на времето“ разказваше спомени от старта на мобилните комуникации през 1995 г. досега, той беше посетен от над 5000 човека. Всеки, който има неработещ телефон пък, беше приканван да го занесе в магазина и да участва в кампанията „Смартфони за смет“, в която десет късметлии спечелиха нови смартфони. Така магазинът се превърна в сборен пункт за стари и неработещи телефони и събра над 300  позабравени вече модели, сред които и такива на Siemens – от онези, първите, които преди точно две десетилетия написаха увода на продължаващата история за телекомуникационната революция.

Следват бъдещите 20 години.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*