Sony Xperia Z5 – строг, професионален и сигурен

Сериозност и строгост, професионализъм и класа, сигурност и самоувереност лъхат от Xperia Z5 – най-новия смартфон на Sony, който дебютира преди броени дни. Със сигурност не е феноменален, но е създаден с поглед в бъдещето и който го носи, може да е спокоен, че ще е в крак с технологичните тенденции задълго.

Разгледайте галерия със снимки на “смартфона на Бонд” в края на ревюто

Човек би се зачудил, ако само три месеца след дебюта на Sony Xperia Z3+ Sony ни изненадва с нов телефон – Z5, то къде тогава е Z4? Момент. Xperia Z3+ бе пуснат в Япония под името „Z4”, така че това наименование е вече заето.

xperia z5 Sony Xperia Z5 – строг, професионален и сигурен А1 БлогСнимка: Мария Малцева

Скенер за пръстов отпечатък

Най-голямото подобрение в този телефон е хардуерен компонент и той може да бъде открит на тънката му странична плоскост. Това, което прилича на един твърде „пораснал“ бутон, е всъщност скенер за пръстови отпечатъци.

За момента той не прави кой знае какво, освен да отключва телефона. Ала бъдещето пред него е голямо. Четенцът за пръстов отпечатък добавя ново ниво на сигурност в Xperia Z5, подготвяйки го за очакванаа поява на Android Pay. С дуги думи, с този телефон потребителите лесно ще могат да пазаруват онлайн. Това ще е наистина значима промяна в начина на живот за хората, разчитащи на моблините технологии. Видимо Sony се е постарала да подготви за бъдещето своя телефон със сериозен принос в гарантирането на сигурността на плащанията ни. Затова смело може да се заяви, че Z5 е проектиран с поглед в бъдещето.

xperia z5 Sony Xperia Z5 – строг, професионален и сигурен А1 БлогСнимка: Мария Малцева

„Твърд“ дизайн

Sony изглежда обича стъклено-ъгловатия дизайн, поддържан още от времето на появата на серията Xperia Z. Това, което виждаме в Z5, е стъкло отпред и отзад, металически странѝци, а по корпуса – малки ъгълчета от платмаса, които играят важна роля в случай на потенциален удар (падане) – така, че да ни спестят превръщането на красивия екран в напукана повърхност с вид на сияйна „паяжина“ от цепнатини.

Задното стъкло на Sony Xperia Z5 изглежда много приятно. То има „заскрежен“ вид, за разлика от досегашните Z-серии с гланцов гръб. Това го прави по-фино на вид, с приятна текстура. А и по този начин потенциалните бъдещи драскотини стават по-малко очевидни.

Ръбовете на страничните повърхности на Xperia Z5 лекичко „стърчат“ спрямо равнината на стъклото. Това придава на гърба на телефона доста „остро“ усещане. Тази ръбеста форма е типична за производителя и той, изглежда, си настоява на нея. Не ще да е слчуайно: в този си вид телефонът сякаш изглежда по-строго, стилно, има „твърд характер“ и сякаш професионално „звучене“.

Стилната външност е разработена в няколко цвята – зелен, черен, златист и бял. Нашият тестов модел бе черен, което е може би най-“деловият“ от четирите тона.

Едно от положителните свойства на смартфона е, че – за разлка от немалко други телефони – Xperia Z5 има слот за карта-памет. Това е същински рай за любителите на мултимедия! Разбира се, има си и вградена памет, която е 32 GB.

Z5 е устойчив на вода и прах. Все пак това не бива да се разбира като картбланш за пране с накисване. Повечето входове на устройството имат малки гумени уплътнения, които възпрепятстват попадането на вода, но конекторът за зареждане си остава винаги открит, затова с къпането следва да се подходна предпазливо. Леко опръскване, докато си мием зъбите сутрин, или обливане на зацапано ъгълче не би било проблем, но повече от това може да се окаже издевателство.

Дисплей

От гледна точка на дисплея в този модел не се наблюдава велик напредък. Налице е 5,2-инчов Full HD LCD екран, който използва куп модерни технологии на Sony за показването на приятни и живи цветове, без тоновете да изглеждат нереално. Няма никакви забележки към качеството на изображението. Черното е дълбоко и наситено. Бялото няма нюанси. Всичко това – в съчетание с резолюция от 1080p – е достатъчно, за да може всичко да изглежда кристално ясно.

xperia z5 Sony Xperia Z5 – строг, професионален и сигурен А1 БлогСнимка: Мария Малцева

Приложения и хардуер

Човек може само да бъде доволен от Sony и нейния всеизвестно класен персонализиран Android потребитески интерфейс, наскоро „стегнат“ за сезон 2015/2016. Sony Xperia Z5 работи с Android 5.1 Lollipop и интерфейсът отгоре е абсолютно семпъл и изчистен. Налице са основните работни пространства и менюто с приложения. Осигурено е максимално пространство за личните приложения и за бързи връзки, има и доста свободно място. Никакви претруфени интерфейси! „Найс“, и още как.

Предварително инсталирани са цял куп допълнителни приложения, повечето от които най-вероятно няма да влязат в употреба, но пък – за разлика от някои телефони – в този случай от непотребните апликации човек може лесно да се отърве. Приложенията, които не се използват, могат да се деинсталират – освен, разбира се, най-базовите.

Със своя процесор Snapdragon 810 Sony Xperia Z5 може да се справа с почти всичко, което човек може да му даде за задача. Това е 8-ядрен процесор с четири CPU на 2GHz и четири на 1.5GHz. Заедно с 3GB RAM това е достатъчно, за да може Android да се чувства доволно добре и да работи без забавяния.

Е, не всичко е дотам идеално, защото процесорът има известна склонност да се позагрява при повечко работа. Това обаче не пречи на базови дейности като слушане на музика. При по-интензивно натоварване като например 3G/4G комуникация може да стане наистина горещо – в прекия смисъл на думата. Жегата е най-вече в горната задна част на телефона, където е неговият „мозък“, така че топлината е далеч от пръстите на ръцете, но все пак има какво да се иска от Sony в това отношение.

xperia z5 Sony Xperia Z5 – строг, професионален и сигурен А1 БлогСнимка: Мария Малцева

Камера за страстта към фотографията

Без съмнение това, с което Sony Xperia Z5 може да спечели сърцата най-лесно, е неговата вградена камера. В крайна сметка Sony прави едни от най-добрите сензори за цифрови фотоапарати и тук е вградила удивителен 23-мегаписелков сензор. Уау, това си е много!

Може би това е причината някои сайтове да дават на Z5 най-високия възможен рейтинг за смартфон-камера.

Софтуерните функции правят системата изключително благосклонна към потребителя – камерата залага на режма Superior Auto, който дава на снимащия възможност да избере фокусната точка, цветната тоналност и яркостта, но иначе се справя смостоятелно с всичко останало. Тя може да прецени самостоятелни и дали да включи HDR, макар че този вид снимки стават малко по-бавничко и изискват стабилизиране на ръката.

Има и множество забавни фукции – например предварително заредени приложения, чрез които да се наслои т. нар. „угментирана реалност“ върху снимките. Така потребителят може да сглоби, например, образа на котката си (заснета), прегръщаща дракон (от приложение) и да се позабавлява с крайния резултат.

Но, тъй като по-горе стана дума, че цялостната визия на смартфона е строга и професионално звучаща, то по-важна е способността на камерата да работи за бизнес-задачи. В този смисъл тя се справя така, както се очаква от нея. Ако, например, трябва да се заснеме текстов документ в „полеви“ условия, Z5 няма да има проблем да създаде ясно изображение, което да се използва без затруднение впоследствие.

Батерия

Батерията на Z5 е достатъчна, за да може телефонът да издържи два дена при щадящ режим на работа, тоест ако се говори относително рядко, не се използват мнго „фонови“ приложения, а мрежовите възможности се употребяват пестеливо. Общо взето силата на Sony Xperia Z5 е прилична, без да надминава постиженията на предшествениците си. Без режим за петене на енергия този телефон може да изкара ден.

xperia z5 Sony Xperia Z5 – строг, професионален и сигурен А1 БлогСнимка: Мария Малцева

Заключение

Може да се каже, че Xperia Z5 е сериозно изглеждащ смартфон със стилен вид, който приляга на работещия, динамичен съвременен човек и му помага в ежедневните задачи, без да го лишава от забавления. Със своята камера, готова за заснемане на класни снимки, и готовност да защити бъдещите електронни плащания, моделът е проектиран далновидно и мъдро. Какво още бихте искали да знаете? А, да! Xperia Z5 има изключително кокетни малки предни стерео-колонки на предния панел, осигуряващи и прилично качество на звука. Насладете му се!

Тук можете да поръчате “смартфона на Бонд” онлайн и да спестите една абонаментна такса от избрания от Вас тарифен план.

[divider]Спецификации на Sony Xperia Z5[/divider]

Екран: 5,2“, 1920 x 1080, IPS

Процесор: Snapdragon 810

Памет: 3GB DDR3

Съхранение: 32GB с microSD

Софтуер: Android 5.1 с класичекси UI

Тегло: 154 г.

Дебелина: 7,3 мм

[divider]Галерия[/divider]

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*