Ванина Ханджийска: Ако този сезон си купувате само едно нещо, нека да са чизми

Представяме ви Ванина Ханджийска: ПР експерт и разказвач на модни истории. И нашият първи гост-блогър. Избрахме я по една чисто субективна причина. Защото я харесваме. И по няколко обективни: първо, блогът на Ванина Styleinspiratrice.com си има мисия – чрез различни проекти и инициативи да допринася за популяризирането на българския моден дизайн и на млади талантливи творци; второ, Styleinspiratrice.com e единственият български блог на модна тематика, който има френскоезична версия; трето, но не и последно по значение, Ванина беше част от журито на конкурса за нови униформи на служителите на Мтел – Мтелеганс.

Дългогодишната страст на Ванина към модата, дизайна и изкуството намират своя път през 2012 година, когато тя стартира Styleinspiratrice.com. Блогът се превръща в пътуване в света на модата и на стила, на проявленията на лукса и стандарта на живот в един по-широк смисъл, на устойчивото потребление и отношение към модата.

[divider]Лица[/divider]

“Създателите на мода и обекти на дизайн са артисти, които с вдъхновението си ни пренасят в един по-красив свят и ни карат да мечтаем. Това са историите, които искам да разказвам.”

Style inspiratrice

[divider]Лица[/divider]

Ето какво разказа Ванина за нашия блог…

Беше на седмицата на модата в Париж, където дизайнерите показаха колекциите си за сезон есен-зима 2015/2016. Със сигурност си видяла много запомнящи се неща по време на дефилетата, но не по-малко любопитно е какво видя по улиците на Париж? Какви идеи можем да почерпим от начина, по който се обличат хората във френската столица?

Факт е, че модата се случва на улицата. В този смисъл Париж е безкраен източник на вдъхновение и идеи за интересни стайлинги и личен прочит на модните течения. Модната седмица е времето за лична изява, хората полагат особено старание при избора на облекло, като основната им цел е да изглеждат супер естествени и небрежни. Total black визията остава много актуална, като се залага на качествени материи, кожени якета, полупрозрачни дантели, дънки и аксесоари с капси. Другият полюс са супер ярките цветове, смесването на принтове и материи, аксесоари (шалове или аксесоари за чанти) от кожа с косъм, култови чанти на най-големите дизайнери, лога и надписи. Всъщност, прави впечатление, че в повечето визии се залага на оригинални съчетания и на някой емблематичен аксесоар (най-често чанта, очила или обувки) на голяма марка или на млад, алтернативен дизайнер. Хубавото в Париж е, че се предлага голям избор в различните ценови сегменти – така може да се постигне много добър стайлинг в рамките на балансиран бюджет.

Ванина Ханджийска Ванина Ханджийска: Ако този сезон си купувате само едно нещо, нека да са чизми А1 БлогМодната седмица е времето за лична изява. Снимка: styleinspiratrice.com

Друго, което ми направи впечатление е, че косите са максимално естествени, все едно не е положено никакво усилие. Това на практика не е съвсем така, но идеята е всеки да заложи на естествените си дадености – независимо дали косите са дълги, къси, прави или къдрави, като ги подчертае с подходящите за целта продукти.

Какви ще бъдат актуалните материи и аксесоари през идващия зимен сезон? А по отношение на цветовете – кое е ще бъде новото „черно“?

Черното си е винаги черно, като този сезон ще бъде актуално и в графичната класическа комбинация с бяло. Актуални ще бъдат пудрените цветове, сивата гама, както и бляскавите елементи – полото от пайети на Диор се оказа най-продаваният артикул от висок клас за зимен сезон 2015-2016 година. От материите е доста актуално буклето, както и варианти на кожа с косъм (изкуствена или естествена), филцът.

Ванина Ханджийска Ванина Ханджийска: Ако този сезон си купувате само едно нещо, нека да са чизми А1 БлогПолото от пайети на Диор се оказа най-продаваният артикул от висок клас за зимен сезон 2015-2016 година.

Снимка: stylefluidtrendz.blogspot.bg

Можем ли да бъдем модерни, ако разполагаме с ограничен бюджет?

Добрият стил не е въпрос на бюджет, както и неограничените финанси не гарантират елегантната визия. Мисля, че въпросът не е толкова в това да бъдем модерни или да следваме някаква тенденция (понятие, което в последните месеци все повече се отхвърля от самата модна индустрия). По-важното е да се чувстваме свободни да бъдем себе си и да носим това, което ни отива и подчертава индивидуалността ни.
Дори и с ограничен бюджет човек може да бъде много ефектен, ако инвестира предвидливо в някои основни елементи на гардероба, които да бъдат от качествена материя и с перфектна кройка. Сред тях са: чифт дънки, които подчертават силните ни страни, малка черна рокля, качествена бяла тениска, тъмносив или тъмносин пуловер от фина вълна или кашмир, класически тренчкот и класически деколтирани обувки на ток. На практика, с една такава база, човек може да прави безброй комбинации и когато прибавя по някой оригинален сезонен аксесоар – колие, шал, очила или шапка, да изглежда винаги различно и стилно.

Ако трябва да си купим само едно нещо този сезон, кое препоръчваш да бъде то?

Чизми!

От кои онлайн магазини можем да се сдобием с най-актуалното за сезона?

Това е много интересен въпрос, защото е свързан с промени, които се наблюдават в потреблението на облекла и аксесоари. Става дума за концепцията phygital, в която се смесват физическият магазин и дигиталните технологии: клиентът отива на място, за да види и пробва, а след това използва различни онлайн приложения, за да закупи дадения артикул на най-изгодна цена. Нормално е да се търси най-доброто съотношение качество-цена. За момента този тип пазаруване е много силно развит в азиатските страни, като има всички индикации, че ще се разпространи и в Западна Европа. За актуални артикули на изгодни цени (извън периодите на разпродажба) има все повече марки, които свеждат най-новите трендове до потребителите, като правят и интересни колаборации.

Ванина Ханджийска Ванина Ханджийска: Ако този сезон си купувате само едно нещо, нека да са чизми А1 БлогДобрият стил не е въпрос на бюджет, както и неограничените финанси не гарантират елегантната визия.

Снимка: styleinspiratrice.com

Ще ни кажеш ли някои офлайн места за модни находки в София?

В София има няколко места, на които човек може да намери страхотни, уникални неща, произведени от местни дизайнери. За мен едно от най-силните места е Иван Асен 22 – през декември и юни се случват представяния на тематични колекции облекла и бижута, създадени от млади български и международни дизайнери. Друг софийски адрес е магазин ZIP на ул. “Гладстон” 24 – в него винаги има висококачествена селекция на родни дизайнери. Най-ценното при тях е, че са уникални и изработени от качествени материали. Освен това, възможността да се запознаеш лично с дизайнера на дреха, която носиш, е много хубаво изживяване.

Всъщност, за мен тайната на изгодното пазаруване е в максимата на Вивиан Уестууд: Избирайте добре, купувайте по-малко! / Choose well, buy less!

Ванина Ханджийска Ванина Ханджийска: Ако този сезон си купувате само едно нещо, нека да са чизми А1 Блог“Tайната на изгодното пазаруване е в максимата на Вивиан Уестууд: Избирайте добре, купувайте по-малко!”

Снимка: styleinspiratrice.com

Ще ни препоръчаш ли някои приложения за смартфони, които могат да ни вдъхновят за това какво да обличаме всеки ден?

Instagram – за мен това остава един от основните източници на свежи идеи за визии, както и на различни дизайнери и марки.

Pose – приложение, на което всеки може да изпрати своя ootd (outfit of the day)

Въображението и стилът са много важни в модата, но само те достатъчни ли са?

Въображението и стилът са важни, но също така трябва да се прибави усет, нюх за това, което утре ще вдъхнови хората. За хората, които правят мода, е много важно да бъдат бизнес ориентирани, последователни и търпеливи, да влагат много труд и висококачествено изпълнение, за онези, които я потребяват, е важно да се вслушват на първо място в себе си, да я пречупват през личното си светоусещане.

Ще ни споделиш ли нещото, което си набелязала за себе си и ще си купиш за идващата зима?

Тази зима мисля да инвестирам в ярка микро чанта, която да освежава зимните ми тоалети и да внася пролетно настроение в мислите ми.

Ванина Ханджийска Ванина Ханджийска: Ако този сезон си купувате само едно нещо, нека да са чизми А1 БлогВъображението и стилът са важни, но също така трябва да се прибави усет, нюх за това, което утре ще вдъхнови хората.

Снимка: styleinspiratrice.com

Какво ще пожелаеш на блога ни?

Пожелавам ви много истории, които да вдъхновяват вас и вашите читатели, да ги карат да мечтаят и заедно с вас да откриват нови светове и изживявания!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*