Петте елемента на утрешния ден

Технологиите превзеха нашия свят и вече нищо не е същото. Какви ще бъдем в навечението на утрешния ден?

Пет сценария се пишат днес.

Но само времето ще реши кой да бъде отхвърлен и кой да бъде одобрен.

Вечерта на 20 ноември ще постели червен килим и ще насочи светлините на прожекторите към нашето УТРЕ с неговите фантазии и страхове, хипотези и надежди, мечти и противоречиви прогнози – в опит да помислим за това какви ще бъдем в утрешния ден на днешния технологичен свят.

Премиерата предстои. „Пет сценария за утре“ ще започне в 19,30 часа. Ще имате възможността тук, в нашия блог, да чуете сценариите и да видите техните автори – петимата „сценаристи“ на утрешния ден, хората, от които очакваме да сглобят поне част от пъзела.

Не пропускайте, защото ще започнем скоростно и ще говорим за автомобили. После ще прелистим книгите, кликвайки върху някои от най-интересните заглавия. Преди да прочетем водещите новини в утрешния вестник, ще поговорим за предимствата на учителя-човек пред учителя-компютър. И ще завършим с надеждата за ново начало.

На сцената едновременно ще бъдат журналистът Велислава Попова, спортният коментатор Момчил Манчев, издателят Жаклин Вагенщайн, учителят Емил Джасим и лекарят д-р Мефтуне Шефкетова.

Тази сцена не за първи път ще събере хора, които говорят за това какви ще бъдем утре, как технологиите ни променят и дали успяваме да ги ползваме по най-добрия начин. Може би си ги спомняте:

Фредерик Бегбеде, писател, специален гост на Mtel Media Masters 2010: „Ако Ромео и Жулиета живееха днес, нямаше да умрат, защото щяха да си изпратят SMS“.

Лаура Ескивел, писател, специален гост на Mtel Media Masters 2011: „Хората днес се страхуват от тишината“.

Елиф Шафак, писател, специален гост на Mtel Media Masters 2012: „Дори в света на технологиите и „бързото хранене“, книгите остават вечни“.

Сюзън Грийнфилд, учен, специален гост на Mtel Media Masters 2014: „Технологиите удължават живота ни, но само от нас зависи да го изживеем пълноценно“.

Всички те дойдоха в София, за да бъдат специални гости на церемонията по награждаването на победителите в журналистическия конкурс за иновации, технологии и наука Mtel Media Masters.

Но тази година е петото издание на конкурса и гостите ще бъдат петима. Преди да бъдат наградени най-добрите журналистически материали, които показват как иновациите, технологиите и науката променят всяка област от нашия живот, всеки от петимата ни гости ще разкаже за тази промяната от първо лице.

Но с това премиерата на „Пет сценария за утре“ няма да приключи. Не и преди това по червения килим да минат победителите в конкурса, който Мтел инициира за поредна година, за да фокусира общественото внимание върху значимостта на иновациите, технологиите и науката за развитието на икономиката и обществото.

В това начинание важна роля имат организаторите на конкурса – фондациите „Център за развитие на медиите“ и „Медийна демокрация“, както и журито на надпреварата. Тази година в неговия състав са журналистите Весислава Антонова, Добрина Чешмеджиева, Иван Бедров, Кин Стоянов и Начо Стригулев.

До премиерата остават броени дни. Какво ще се случи след това – ще разберете, ако гледате.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*