“Пет грама” на Мария Чернева

Съвсем скоро Ви разказахме за книгата „Преплетени линии – 20 истории от миналото за бъдещето“. С гордост ще припомним, че е издадена по наша инициатива от издателство „Колибри“  и по повод 20 години от първия GSM разговор в България.

Искаше ни се да погледнем назад към тези изминали 20 години и да разкажем за начина, по който всичко се промени. Но имахме само „суха“ статистика: за 20 години в мрежата на Мтел са изговорени 71 милиарда минути или 135 хиляди години. И други подобни. Затова се обърнахме за помощ към  група хора, които умеят да разказват истории – победителите от журналистическия конкурс за иновации, технологии и наука Mtel Media Masters.

В следващите седмици ще Ви ги представим – авторите, събрали пъзела на последните 20 години, през които България измина пътя от първия разговор по GSM до „оплетеното“ от социални мрежи битие – за да напишат своя сценарий за бъдещето във все по-технологичния свят.

Мария Чернева “Пет грама” на Мария Чернева А1 БлогАвторите на разказите в “Преплетени линии”. Фотограф: Владимир Томашевич

Избрахме да започнем с Мария Чернева заради необичайната ѝ гледна точка. Може би никой друг освен нея не би потърсил нишката на технологиите в света на птиците. Но Мария Чернева ги умее тези работи. И в това няма нищо случайно.

Смятала, че генетиката е нейното признание. Да търси логиката на живота там – сред молекулите и химията. Но съдбата ѝ отрежда да изследва не в научната лаборатория на биологическия факултет, а реакциите на обществото като журналистка. От началото на кариерата си работи в БНТ, където е водеща, репортерка, авторка на десетки филми. Според нея научната закваска ѝ дава по-особен и специфичен поглед върху различни събития и явления. Помага ѝ да следи и анализира събитията в здравеопазването, медицината и науката. Социалните теми също са ѝ силна страна, а признание за работата ѝ са десетките награди, като два пъти е сред победителите в Mtel Media Masters.

Вижте малка част от текста на Мария Чернева тук, а цялата история прочетете в книгата:

[divider]ПЕТ ГРАМА[/divider]

Що за нелепо име? Нарекли са я БДС. Добре де, не е точно така, ама пак си е нелепо – BDS. А другата е BSB. BDS и BSB са две женски белошипи ветрушки. Такава комбинация от букви им дошла. Дори имали соколчета с късмета да са BNT и BAN.

Но сега за BDS и BSB. Неслучайно са женски. Една женска тежи 135 грама, повече от мъжкия, който е 125 грама. А когато трябва да се сложи предавател, който тежи 5 грама, 10 грама разлика си е от голямо значение. Така че женските са избрани да носят тежестта и цялата отговорност на проекта. Естествено, бих казала!

С BDS и BSB се познаваме от малки. Пристигнаха в една шперплатова кутия с дупки, имаха специално посрещане с камера на летището в София. Лесно се описват – малки, бели, пухкави топчета с ококорени очи върху прилежаща човка. Кой да знае какви имена ще получат! Четиресет и петте бебета, излюпени в района на градчето Алмендралехо в Испания, заминаваха към село Левка, част от защитената зона ,,Сакар“ на екологичната мрежа, „НАТУРА 2000“. Левка всъщност са си я избрали самите соколи…

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*