4 начина да станеш “смарт” родител

София се приготвя да заживее с ритъма на Детската Евровизия и всички тръпнат в очакване да разберат дали България ще повтори успеха си от миналата година или напротив – даже ще го надскочи. Ние подкрепяме конкурса и се надяваме, че тази година българското домакинство ще донесе очаквания успех на страната ни.

Темата за Детската Евровизия ни накара да погледнем към най-малките – не само на сцената, но и във всекидневния им живот, на училищe и у дома. В днешното забързано ежедневие с тежки работни графици и напрегнати крайни срокове, все повече родители се ориентират към използването на приложения или смарт устройства. Така с помощта на новите технологии един родител може да организира по-добре грижата си за малки и пораснали хлапета.  Въпросите „обядва ли“, „написа ли домашните“  и „къде си“ никога не са били по-лесни за отговоряне.

[divider]„Биг брадър“ за малчуганите[/divider]
родител 4 начина да станеш “смарт” родител А1 Блог

Снимка: Techradar.com

Смарт камерата Belkin Netcam е добро решение, ако като родител искате да наглеждате какво правят децата ви дистанционно – независимо дали сте в офиса, или приготвяте вечеря в кухнята. Чрез специално приложение, свързано с камера у дома (цена между 90 и 120 долара), можете да наблюдавате малките. Приложението за наблюдение е достъпно и за Android, и за iOS, a чрез вградения в нея интерком можете дори да говорите на наследниците си. Съществува и опция “nanny cam”, с която да следите дали наетата от вас бавачка изпълнява съвестно задълженията си.

[divider]Вкъщи ли си вече?[/divider]
родител 4 начина да станеш “смарт” родител А1 Блог

Снимка: Techradar.com

Играта на „Биг Брадър“ може и да е  приeмлива за малки деца, но ако не искате фойерверки вкъщи, не се опитвайте да я прилагате на тийнейджъри. За сметка на това, ако у дома ползвате Mac устройства и iPhone, можете съвсем спокойно да разчитате на опцията Family Sharing, която iOS 8 предлага.  Услугата може да задействате през Settings > iCloud> Set Up Family Sharing. След като всички членове на фамилията ви дадат одобрение, може през приложението Find My Friends да следите къде се намира всеки от тях по всяко време. Системата ви дава и възможност на родителя да получава известия, когато някой от децата пристига или си тръгва от определена локация (край на тревогите дали ученикът е успял да стигне навреме до тренировката по баскетбол).

Ако това ви звучи привлекателно, но у дома разчитате на Android устройства, заслужава си да проверите www.life360.com и да свалите от там алтернативно приложение.

[divider]Новата ера във воденето на бележки[/divider]
родител 4 начина да станеш “смарт” родител А1 Блог

Снимка: Techradar.com

Все повече ученици и студенти забравят у дома тетрадките и тефтерите и вместо това разчитат на лаптопи и таблети, за да си водят бележки и да записват уроци и лекции. Работата с touch скрийн или дори с традиционна клавиатура обаче има един недостатък пред доброто старо писане с химикалка. Според учените, писането на ръка помага на децата и младежите да запаметяват по-добре наученото. Ето тук идват на помощ писалките от ново поколение Surface Pro 4, които работят с устройства на Майкрософт (като например практичната и стилна Microsoft Lumia 535 Dual SIM) или Livescribe 3 Smartpen, които са съвместими с устройствата с iOS и Android (най-горещите предложения са иновативния  iPhone 6s  и телефона на Джеймс Бонд – Sony Xperia Z5). Смарт писалките не работят на обикновена хартия, а само на Livescribe dot paper (тя може да бъде принтирана безплатно с обикновен лазерен принтер). Предимството на такъв вид записки е, че написаното на ръка може лесно да се прехвърля на устройства, да се превръща в PDF файлове – така че да се споделя лесно със съученици, включително чрез платформи като ОneNote или Evernote.

[divider]Речник и преводач в едно[/divider]
родител 4 начина да станеш “смарт” родител А1 Блог

Снимка: Techradar.com

Общуването с книгата, аромата на хартията, разлистването на страниците – любителите на четенето се кълнат, че никога не биха се разделили с тази традиции. И електронните пособия за четене обаче си имат своите предимства и могат да помогнат на малчуганите ви както по-често да се задълбочават във вечните произведения, така и да придобият познания по чужди езици. Най-популярното приложение в тази посока продължава да е Kindle App, която позволява със задържане на всяка дума значението ѝ да бъде проверено в Wikipedia, както и да бъде преведена на избран чужд език.  По желание ученикът може да търси в текста определени термини, което е особено полезно, ако например са му необходими цитати от дадено произведение за подготовка на домашното.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*