Samsung Gear S2 – струва (ли) си инвестицията?!

Докато Apple Watch е на пазара от април, смарт-часовниците Google Android Wear са налични от повече от година. Някои от тях изглеждат доста приятно, факт. Ала всичките работят с един и същ софтуер. Дори след ъпдейтите от тази година почти нищо не се е променило – поне не и дотолкова, че да почувстваме някаква разлика.

Samsung Gear Samsung Gear S2 – струва (ли) си инвестицията?! А1 Блог

Samsung Gear S2. Снимка: Creative Commons

Но можем да си представим, че все в някакъв момент някой ще преоткрие умните часовници и ще направи такъв, който да се отличава от всичко познато. А може би вече го е сторил? Ами ако този някой е Samsung?

Преоткриване на колелото

Класическият часовник е кръгъл по форма и в света на умните часовници също има много кръгли герои: Moto 360, Huawei Watch, LG Watch Urbane и пр. Е, те не правят нищо по-различно от правоъгълните си събратя. Кръглият им вид е само въпрос на външност. Това не ги прави по-атрактивни, по-лесни, по-функционални. Затова всички те се сливат, изглеждат еднакви, никой не изпъква….

Samsung Gear S2 обаче използва кръглата си форма доста умело. Той е проектиран да бъде кръгъл! Най-впечатляващото е неговата концентрична, въртяща се рамка – тя е част от вълшебството. Рамката може да се завърта около „лицето“ на часовника, което моментално вкарва в действие най-различни видове взаимодействия. Завъртаме плавно и ето, че внезапно часовникът хлъзва картината на екрана си и виждаме своя фитнес-статус, например; сверяваме времето, пускаме приложение…

Въртящата се рамка в някои случаи просто имитира това, което бихте могли да направите и чрез сензорния екран. Друг път обаче нейното удобство е за предпочитане. Това решение изглежда като да е една от най-добрите идеи, прилагани в света на умните часовници! Функцията му го прави различен, кара го да изпъква измежду всички останали кръгли часовници, да е по-прагматичен и удобен.

Samsung Gear Samsung Gear S2 – струва (ли) си инвестицията?! А1 Блог Samsung Gear Samsung Gear S2 – струва (ли) си инвестицията?! А1 БлогSamsung Gear Samsung Gear S2 – струва (ли) си инвестицията?! А1 Блог

 

 

 

 

 

Най-ефективните неща са простите

Samsung Gear S2 не прави чак толкова много неща като пълния с екстри Galaxy Gear и Gear 2. Например, няма камера. Няма и телефонни разговори през спикърите (е, някой без съмнение ще съжалява). Това, което прави той, е да получава съобщения, да работи с приложения, да следи фитнес-състоянието, да пуска музика от носител (4GB) чрез връзка с Bluetooth слушалки, както и да отговаря на съобщения или да задейства определени функции чрез гласови команди благодарение на вградения си микрофон.

Samsung Gear S2 има много вградени „теми“ за лицето си, демонстриращи около 13 стила, много от които могат да бъдат персонализирани с по няколко версии. Скоро започва да изглежда така, сякаш има десетки варианти! Има и допълнителни теми, които могат да се свалят и инсталират. И всички те изглеждат чудесно на неговия OLED дисплей!

За да достигне до необходимите функции, човек трябва да завърти рамката: фитнес, времето, календар, музика, кардио-мониторинг, както и новини – готови са да тръгнат веднага. Всички те действат като мини-приложения. Човек лесно може да се добере до всичко, докосвайки екрана и въртейки рамката.

Има обаче и два бутона отстрани. Не, не са за навиване на пружината! Единият от тях извежда „колелото“ с приложения, а другият изпълнява ролята на „назад“.

Що се касае до нотификациите, можете да ги докоснете с цел отговор, да скролнете през тях или да ги „отместите“ навън. По-важното е, че нотификациите в този модел са направени по-дискретни и изглеждат доста по-малко инвазивни, което безспорно е достойнство на модела.

На съобщенията може да се отговаря по тривиалния за Android Wear начин – с емоджи, с бързи предварително подготвени текстове или с гласова диктовка. Може и да се впише с вградената в екрана клавиатура – за онези, които имат търпение да „бъцкат“ буквичките на този малък екран.

Дизайн на Samsung Gear S2
Samsung Gear Samsung Gear S2 – струва (ли) си инвестицията?! А1 Блог

Samsung Gear S2 Classic. Снимка: Creative Commons

Умният часовник се предлага в две версии: Samsung Gear S2 и Gear S2 Classic, които са по същество едно и също устройство, но с различни покрития.

Samsung Gear S2 Classic е черен – той идва с кожена каишка и досущ прилича на класически стар часовник, докато не погледнем цифровия му дисплей. „Обикновният“ Gear S2 има две разновидности: корпус със сребристо покритие в съчетание с бяла каишка, или изцяло тъмно сив корпус със също толкова сива каишка.

Samsung твърди, че работи и с някои модни марки, за да предложи допълнителни теми и декоративни рамки.

Характеристики
Комуникации

Всеки от моделите идва с възможност за 4G мрежа, Wi-Fi свързаност, Bluetooth и NFC комуникации и и GPS.

Дисплей

Екранът на този умен телефон е 1,2-инчов AMOLED дисплей с внушителните 302 ppi при резолюция 360 х 360. Той е с 11,4 мм дебелина, така че не е най-финият, но все пак по-тънък от повечето си съперници.

Капацитет и защита

И двете версии са IP68 – устойчиви на прах и вода. Имат 4GB капацитет за съхранение на данни и 512MB оперативна памет. Рабоятт благодарение на двуядрен 1GHz процесор Exynos. Samsung обещава 2-3 дни живот на батерията с капацитет 300mAh, а самото зареждане става чрез безжична докинг станция.

Сензори

От гледна точка на сензори този умен часовник има акселерометър, жироскоп, пулсомер, четец за околна светлина и барометър. Samsung обаче много се стреми да подчертае спортния „фитнес-мониторинг“.

Приложения

Имайки под ръка платформата Tizen, Samsung работи по създаването на свой собствен магазин за приложения. Изглежда, че добре се справя с това, засега. Всъщност, компанията направи Tizen магазин още за оригиналния Gear S – и твърди, че там вече има 1 000 приложения проектирани за кръглия екран на S2. Браво!

Освен това Samsung е приготвила Samsung Pay, което значи, че потребителят може да плаща буквално с китката си. Ситемата използва NFC, така че може да се правят безконтактни плащания на всички места, къето това е възможно и с безконтактна с карта.

Samsung Gear Samsung Gear S2 – струва (ли) си инвестицията?! А1 БлогСнимка: Creative Commons

Струва ли си?

Възможностите на Samsung Gear S2 без съмнение са очарователни и е похвално, че най-сетне кръглият дизайн е впрегнат в полезна работа. Нашият специалист по премиум аксесоари Станислава Николова-Беркова вече няколко дни не може да се откъсне от него и свръхудобната му въртяща се рамка. Според нея Gear S2 напълно си заслужава инвестицията за всеки, за който бързата комуникация е от голяма важност. Samsung Gear S2 и Samsung Gear S2 Classic може да купите на изплащане за съответно от 27 лева на месец и 29 лева на месец от Мтел. Цената на изплащане важи за срок от 24 месеца. В брой устройствата се предлагат срещу 590 лева за спортния модел и 620 лева за класическата версия.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*