Симеон Донев: Телекомуникациите ще продължават да бъдат един от най-динамичните и интересни пазари

Симеон Донев започва своята кариера в телекомуникациите преди 15 години във верига магазини за продажба на мобилни устройства. През годините той постепенно заема все по-отговорни ръководни постове в различни компании от телеком индустрията в България. От септември 2015 година Симеон Донев е директор “Продукти и услуги” в Мтел.

 Симеон Донев:  Телекомуникациите ще продължават да бъдат един от най-динамичните и интересни пазари А1 Блог

Снимка:Радич Банев

Опишете един свой работен ден.

За да се похвалим с успешен продукт, услуга или дори промоция, е добре тя да е планирана предварително. По същия начин всеки мой ден е планиран предварително и е изпълнен с много срещи, анализи и най-различни предизвикателства. Щастлив съм, че всеки ден работя с едни от най-добрите професионалисти, както на местния, така и на международния пазар, благодарение на което продължавам да се усъвършенствам и да се наслаждавам на работата, която имам.

Кои са навиците на успешния мениджър?

Успешен мениджър е този, който постига резултати. Те се постигат, когато екипът е силен. Всеки мениджър първо трябва да разбере какво мотивира неговия екип и кои са страните, които неговият екип е хубаво да доразвие. След като развием своя екип и го мотивираме правилно, може да очакваме успехи.

Телекомуникациите за вас са

… последните 15 години от моя живот.

Как виждате бъдещето на телекомуникациите?

Изпълнено с много предизвикателства. Вярвам, че телекомуникациите ще продължават да бъдат един от най-динамичните и интересни пазари.

А какво е бъдещето на Мтел по отношение на продуктите и услугите?

Вече сме не само най-големият мобилен оператор, но благодарение на придобиването на Близу сме и компанията с най-много интернет клиенти. На второ място сме в телевизионния бизнес и имаме всички предпоставки в следващите няколко години да станем истински конвергиран оператор, който води телекомуникационния пазар и налага стандартите в индустрията. Продуктите и услугите на компанията ще бъдат фокусирани в тази посока.

Кое е тайното ви оръжие или принципът, който ви помага в трудна ситуация?

Опитвам се да оценя важността на ситуацията. Преди време е правено проучване на процента от хора, които ще преминат по греда широка 50 см. Според това изследване близо 100% от хората ще минат по гредата, ако тя е поставена на височина до половин метър. Колкото по-високо се постави гредата, толкова по-малко са хората, които ще преминат по нея. Както при това изследване, така и в реалния живот, колкото е по-голям залогът или поне ние си мислим за него по този начин, толкова по-трудна ни се струва съответната ситуацията.

Има ли урок, който сте научил по трудния начин?

Да, всеки път го уча по трудния начин. Хубаво е да има баланс в личния и професионалния живот.

Ако не бяхте в телеком бизнеса, с какво щяхте да се занимавате?

Образованието ми е техническо и технологиите винаги са ме интересували. Ако не бях в телеком бизнеса щях да бъда софтуерен специалист.

Какво правите след края на работния ден? Има ли нещо, за което все не ви остава време?

Има много неща, за които искам да отделям повече време, но най-важните са семейството и приятелите.

Разкажете повече за семейството си.

Имам прекрасно семейство. С жена ми имаме две слънчеви деца – дъщеря на 5 години и син на няколко месеца. Благодарен съм им за разбирането, което проявяват относно късните часове, в които се прибирам след работа.

Практикувате ли някакъв спорт? Имате ли хоби?

Обичам да спортувам и да чета – все неща, за които се надявам да имам повече време.

Как си почивате най-добре?

С книга в ръка.

Мечтаното място за почивка?

Предпочитам екзотичните дестинации. Но за мен е по-важно не къде, а с кого прекарвам този момент.

Какво може да ви ядоса?

Липсата на желание за развитие.

Какво може да ви разсмее?

Игра с дъщеря ми.

Книга, песен и/или филм, които са ви оказали влияние…

Много книги са ми оказали влияние, но първата, която ми изплува в съзнанието е на Робин Шарма – “Уроци по лидерство от монаха, който продаде своето ферари”.

Трите думи, които ви описват най-добре

Лоялен, целеустремен и работохолик.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*