Светлин Желев: Лампите ще “разпръскват” интернет

Нова технология, наречена Li-Fi, може един ден да доведе до интернет скорости над 100 пъти по-бързи от Wi-Fi технологията, която използваме днес. Учени вече достигнаха в лабораторни условия скорост от 224 GB на секунда, използвайки Li-Fi. Различното при нея е, че тя използва светлина във видимия спектър – между 400 и 800 THz, вместо невидимите електромагнитни вълни използвани от Wi-Fi. Най-просто казано, технологията действа като много по-сложен морзов код от светлинни примигвания, които са незабележими за окото. Това теоретично позволява всяка лампа или крушка в една къща да „разпръсква“ свръхбърза интернет връзка.

Светлин Желев Светлин Желев: Лампите ще “разпръскват” интернет А1 БлогСнимка: shutterstock.com

За възможностите на Li-Fi се говори от няколко години. Новото обаче е, че наскоро Li-Fi беше тествана за първи път в „полеви“ условия в офис сгради в Талин, Естония, където беше достигната интернет скорост от 1 GB на секунда – 100 пъти по-бързо от нормална Wi-Fi връзка в момента. С нас за новата технология разговаря Светлин Желев, главен редактор на kaldata.com.

[divider]Интервю[/divider]

Наистина ли в бъдеще всяка лампа в къщите ни ще може да „разпръсква“ интернет?

Да, всъщност това и сега е възможно, но няма единен стандарт, който да се поддържа от производителите, а и устройствата са на много висока цена, тъй като няма масово производство. В следващите десет години обаче, със сигурност ще има много новини, свързани с Li-Fi, или  нейна разновидност.

Какъв е потенциалът на тази технология? Има ли наистина шанс да измести Wi-Fi?

Големият плюс тук е скоростта. За разлика от Wi-Fi, „сигналът” няма да може да преминава през стени, но пък ще може да се разпространява през всяка лампа в дома или офиса ни, например. Според мен бъдещето е в стандарт, обединяващ двете технологии, а така мислят и повечето специалисти.

Кога мислиш, че ще можем да видим Li-Fi лампи по магазините? Колко време ще е необходимо на тази иновативна технология да се превърне в реалност?

Подобна технология рядко се налага за кратко време. Първите опити с нея са от 2011-а, а чак сега е тествана в реална среда. В рамките на десетилетие, обаче, със сигурност ще видим нещо такова или по-скоро ще видим неговия усъвършенстван наследник. Така, както се случва с не малко технологични открития в наши дни.

Още по темата

  1. чудесно.като изгори китайския светодиод си купуваме ново , ето как ще се стимулира свръхпроизводството , отделно че ще трябва да изхвърлим всичко което до сега е ползвало интернет …….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*