Добрина Чешмеджиева: Почтеността прави журналиста непобедим

Добрина Чешмеджиева е главен продуцент на новините „ По света и у нас” в БНТ от четири годинии. Водещ е на седмичното дискусионно предаване „Референдум” от самото му начало през 2009 година. За близо 20-те години работа в обществената телевизия е била международен редактор, водещ на сутрешен блок и емисии новини, водещ на всички студиа на БНТ за европейските избори в България. Автор е на интервюта с датската кралица Маргрете Втора, Жозе Мануел Барозу, Андрус Ансип, Таря Халонен, Франко Фратини, Шимон Перес, Махмуд Абас. Участвала е в програма на Европейския център за журналистика за политиката на сътрудничество между Европейския съюз и Близкия изток. Носител е на наградата „Журналист на годината” за 2012 година, наградата “Журналист в електронна медия” за документален филм за доброволчеството и благотворителността в САЩ, приза “Достойните българи”. Била е модератор на редица граждански дискусии и публични дебати.

През 2015 година Добрина беше част от журито на Mtel Media Masters. Разговаряме с нея за телевизията и ролята на журналистиката в днешното интернет битие малко след края на конкурса и церемонията по награждаване на победителите в неговото пето издание.

[divider]Интервю с Добрина Чешмеджиева[/divider]

Смятате ли, че телевизията си остава вездесъщата медия у нас или интернет вече й отне първото място?

Медиите в днешния свят се допълват повече, отколкото се конкурират. Дори да вземем за пример последните събития от Париж – вероятно много хора научиха за ужасните атентати от телефоните си или фейсбук приятели, но всеки е посегнал към дистанционното, за да види какво се случва. Със силата на интернет журналистите и зрителите вероятно често научават в един и същи момент новините, но отговорността на медията е как тя представя събитието, колко дълбоко влиза в анализа на случващото се и това според мен прави професията ни и влиянието на телевизията трудно заменимо.

Какво бихте искала да знаете за работата в телевизия, когато започвахте кариерата си?

Това, което най-силно ме впечатли и осъзнах, когато започвах работата си в БНТ, е че трябва постоянно да учиш и да трупаш познание, защото всеки ден можеш да се изправиш пред ново предизвикателство – тема или новина от всеки край на света, от всяка сфера на живота. Странното, но и хубавото на професията ни е, че всеки ден започваш наново, няма значение дали вчера си бил най-бърз, най-изчерпателен, най- добър. Но за да е силно началото ти днес, трябва да имаш солидна основа и да пазиш в главата си хиляди “файлове” информация, защото бъдещето има дълго минало.

Ако трябва да дадете само един съвет на журналистите, които днес влизат в професията, какъв би бил той?

Съветът ми е да бъдат почтени. Почтеността те прави непобедим.

 

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*