Apple Pencil – изглежда страхотно, но…

Когато легендарният Стив Джобс за първи път показа iPhone, той каза, че никой не иска „писалки“ – и че най-доброто устройство за посочване е собственият ни пръст. И все пак писалките (т. нар. стилуси) са доста по-прецизни от собствения ни пръст, нали?

Малко след като разкри своя дългоочакван iPad Pro, Apple показа и неговото тайно оръжие: писалката. Apple я нарича „молив“ (Apple Pencil). Въпросното „моливче“ умее да рисува извънредно прецизно върху екрана! Apple казва, че сензорите в Pencil му позволяват да маркира съвсем фини пространства, защото неговата чувствителност е един пиксел!

Apple Pencil Apple Pencil –  изглежда страхотно, но… А1 БлогСнимка: Apple.com

По своята природа моливчето не е обикновена писалка за капацитивни дисплеи. То знае и да „усеща“ позицията, силата на настиска, дори наклона. Накратко, това е най-доброто устройство за въвеждане на графична информация, правено досега. То е особено полезно при работа в областта на дизайна, обработка на изображения и снимки, както и много други креативни цели! Нищо чудно, разбира се, като се има предвид, че открай време Apple се свързва с професионалната работа в сферата на дизайна, и, като изключим една-две слабости в замисъла, тази писалка би могла да се нарече изключителна. Но за несгодите – след малко.

Обработката на графика далеч не е всичко, на което това устройство е способно. Apple покани Microsoft да демонстрира писалката чрез своя офис-пакет и така се видя, че „моливчето“ може да се използва за добавяне на анотации към документи, за ограждане на символи и подчертаване, за оформяне на схеми в PowerPoint слайдове и др. Apple Pencil може да е ценен помощник при проектиране и картографиране, изготвяне на рекламни материали, а защо не и обучение на деца. Де факто то е приложимо за всички потребители на технологични устройства, а не само за дизайнери.Apple Pencil Apple Pencil –  изглежда страхотно, но… А1 Блог

Снимка: Apple.com

Apple Pencil работи безпроблемно с множество от iOS приложенията. Това, закономерно, могократно увеличава тяхната полезност и добавена стойност. Разработчиците от своя страна тепърва ще могат да разработват още и още нови апликации за него.

Що се касае до продължитеността на работа, Apple Pencil има оптичен конектор, така че може да се захранва директно чрез iPad, когато човек не го използва.

Обявен в началото на септември и готов да влезе в действие сега, Apple Pencil вече има и своите бюджетни двойници. Един от тях е евтин конкурент със същото име, създаден от компания на име Fifty Three. Неговата поява обаче е нещо повече от смела имитация на марковия продукт. Тя разкрива двете слабости на „моливчето“, които могат да се окажат съществено нвеудобство за някои.

Ако искаме да творим с Apple Pencil, можем да рисуваме само на едно „платно“. Fifty Three казва, че нейният продукт и този на Apple са революционни, защото писането със стилус и докосването като средства за въвеждане на информация в компютрите са основата на цяла нова ера в производителността, давайки крила на креативното мислене. „Моливът“ на Fifty Three обаче работи с всички модели на iPad. За сравнение, Apple Pencil работи само с iPad Pro.

Apple Pencil Apple Pencil –  изглежда страхотно, но… А1 БлогИзточник: Apple.com

Но по-неприятното у Apple Pencil е, че… твърде лесно може да се загуби. „Моливчето“ на Fifty Three има вградени магнити и „сплескан“ дизайн, благодарение на което лесно се прикрепва към iPad Smart Cover с удивителна стегнатост. Не се налага човек да рови из джобовете, чантите, чекмеджетата. Не е така при Apple Pencil, изработен от гладка бяла пластмаса, която – макар да приляга на стила на компанията – е хлъзгава и лесно се изплъзва. Това прави твърде лесно загубването на „молива“. А в крайна сметка за неговата полезност важи същото просто правило като и при цифровите камери – най-добрата е тази, която ти е под ръка тогава, когато ти трябва.

Независимо от всичко обаче Apple Pencil е вече факт и професионалистите от креативните индустрии нямат търпение да вземат в ръка „молива“. Много от тях използват Mac в своята ежедневна работа. За тях иновациите на Apple категорично се асоциират с понятия като „доверие“ и „качество“.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*