„Мтел талант“ 2015: Когато мечтите се сбъдват

Над 1 020 000 определиха, че новият носител на наградата са учениците от СОУ „Николай Катранов“ в Свищов. Научете повече за надпреварата “Мтел талант” 2015.

[divider]4 декември 2015 година[/divider]

Пристигаме в Свищов малко преди обяд. Търсим СОУ „Николай Катранов“, получаваме насоки, объркваме леко пътя, но в крайна сметка успяваме да го намерим и пристигаме на уреченото място.

Предният ден е приключило третото издание на  конкурса „Мтел талант“, в което в продължение на един месец свищовското училище „Николай Катранов“ и Американския колеж в София се състезаваха онлайн, за да спечелят финансиране на техен проект от Мтел. Победител с над 1 020 000 гласа е училището в Свищов, което се бореше за театрална работилница на чужд език.

Знаем, че много деца ни очакват и се вълнуваме. Влизаме в училището, посрещат ни директорът Генади Иванов и Надя Мочкова, която е основен „виновник“ за победата на учениците, защото през този месец не е спирала да ги подкрепя и да търси начин да популяризира каузата им. Шеговито всички я наричат „Lady Million”, а учениците вече са „милионери“, заради милиона гласове, които успя да завоюва проектът им. Те обаче вече са много по-богати от милионери и го знаят.

Всички сме в кабинета на директора и очакваме всеки миг звънецът да бие. За първи път съм в кабинет на директор и учудващо се чувствам добре. Г-н Иванов разказва, че едно позвъняване от страна на екипа ни е било ключово, за да изпратят те своята кандидатура за конкурса. Звънецът бие, а това значи че всеки миг всички ученици ще са на двора и ще ни очакват.

Тръгваме и ние, вече сме в двора и не можем да повярваме как цялото училище е навън, за да ни посрещне. Държат плакати, викат и се радват, наистина е празник. В този момент си мисля как този един милион гласа явно си е заслужавал и как тези деца наистина са един отбор.

Нататък е ясно… Поздравяваме децата и те избухват в аплодисменти. Радостта е неописуема!

Каква е тайната на учениците от Свищов? Те са един много сплотен екип. Видяхме го още от посрещането в училището. Работят за една кауза и знаят, че всеки един от тях е важен за крайния резултат. На държавните зрелостни изпити през 2015 година СОУ „Николай Катранов“ е на пето място по среден успех на матурата по немски език в България, на осмо място по английски език, и на четвърто място в област Велико Търново по български език. Един от учениците им се класира на второ място от всички явили се по немски език в страната.

„Спечелихме с упоритост, екипна работа и много труд от страна на всички ученици. Цялото училище ни подкрепи, родителите, приятели, дори хора от чужбина“,  коментира Надежда Николаева, която е една от участничките в театралния проект.  „Когато нещо се желае много силно, то се постига“, добавя директорът Генади Иванов.  Това вече го знаем, явно наистина тук нещата се случват с желание.

Като истински шампиони, в Свищов вече подготвят изцяло нова пиеса на немски език, чието име засега се пази в тайна от публиката. Дали пък няма да е нещо свързано с „Мтел талант“?

Радват се на победата, но не забравят да поздравят и основния си конкурент – Американския колеж в София. „Поздравяваме опонентите си от Американския колеж. Тяхната кауза също е страхотна и искрено се радваме, че се състезавахме с толкова смислен проект“.

Учениците от Американския колеж също ще получат помощ от Мтел, благодарение на която да положат основите на мечтания научен конкурс FISSION.  “Toва е добър старт, с който да започнем организацията на нашия форум“, разказа ученичката от колежа Ивана Андреева.

Събрали много емоции си тръгваме от „града на милионерите“, Свищов, с мисълта, че дори и да е клише, човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Това доказаха победителите в тазгодишното издание на конкурса „Мтел талант“ – учениците от свищовското СОУ „Николай Катранов“. А какви ще са следващите участници, предстои да разберем…

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*