5 препоръки как да правим по-добри снимки със смартфона си

Правило 3: Спазвайте принципа на третините

Когато снимаме, обичайно имаме склонност да поставим обекта на нашето внимание право в средата. Чисто композиционно обаче това не е много приятно за окото.

Първата и най-важна заръка във всички книжки за фотография е да се спазва „правилото на третините“. Представете си кадъра, разделен (мислено) на три вертикални части и три хоризонтални. Получават се 9 квадрата. Е, правилото на третините казва важните обекти в снимката да са разположени в ъглите на мислените линии, които разделят кадъра – в пресечните им точки. Ако важните обекти са продълговати, то те следва да „лежат“ на тези мислени линии. Само това правило е достатъчно, за да се композират прекрасни снимки!

снимки 5 препоръки как да правим по-добри снимки със смартфона си А1 БлогОбектът в снимката, лицето, е разположен на пресечната точка на линиите, които разделят снимката на три. Снимка: CC

Някои камери на смартфони имат функция за автоматично проектиране на тези линии върху дисплея по време на снимане. Това е голям помощник и ако имате такава функция, най-добре я използвайте безпощадно.

Правило 4: HDR не е панацея за снимки

Повечето смартфон-камери вече имат функцията HDR – екстра, която прави снимките по-наситени, по-цветни, по-богати, по-въздействащи. Важно е да се знае как работи това чудо. В общия случай HDR работи, като кара камерата да прави три или повече снимки една след друга, след което софтуерно ги наслагва една върху друга.

Това означава, че за да има успех, следва да се снимат статични обекти с абсолютно статична камера. Фотографирането на движещи се обекти с HDR ще доведе до разлика в кадрите, които се наслагват. Това ще „размаже“ обектите. Размазване ще се получи също и, ако ръката, която държи смартфона, е нестабилна. А това се получава лесно дори в спокойно състояние, заради самия факт, че тялото ни не е статично (дишаме, сърцето ни пулсира).

С две думи, с HDR трябва да се борави внимателно. Добър е за прилагане при снимане на статични гледки (напр. пейзажи) и най-добре с камера, която е добре „застопорена“ – например използвайки опората на ограда, пейка, камък и др.

снимки 5 препоръки как да правим по-добри снимки със смартфона си А1 БлогКогато HDR се използва правилно, и най-обикновените гледки стават необикновени и карат хората да ахнат. Снимка: СС

Правило 5: Експериментирайте!

Всяка картина, която виждаме, може да бъде заснета по няколко различни начина. Експериментрирайте и вижте кой подход е най-добър. Променяйте ъглите на снимане – по-отвисоко, по-ниско, отдолу; преместете се по-наляво или по-надясно; приближете се, отдалечете се; спомнете си правилото на третините и поставете обекта на лявата мислена разделителна линия, после на дясната; опитайте с HDR и без. Опитвайте всичко, което се сетите. След това разгледайте галерията със снимки и преценете кое ви харесва. Така ща разбере по-добре и възможностите на камерата, и своите собствени способности!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*