ТВ водещите Лора Крумова и Галя Щърбева: Избягвайте клишетата и ще успеете

Лора Крумова и Галя Щърбева бяха част от журито, което избра финалистите в тазгодишното издание на конкурса „Мтел талант“. Те са две от най-лъчезарните и обичани лица в българския ТВ ефир. Дългогодишни приятелки са, а от скоро водят съвместното си предаване „Комбина“. С нас те споделиха ученически спомени и впечатленията от проектите, които се бореха да бъдат следващия „Мтел Талант“.

Интервюто е направено в деня, в който журито избра финалистите в конкурса, но го публикуваме сега, когато вече е ясен победителят. Случайно или не, проектът, за който Лора и Галя гласуваха, спечели в надпреварата.

[divider]Интервю[/divider]

Кой е проектът, който най-много ви хареса в тазгодишното издание на „Мтел талант“?

Галя: Най-много ми хареса проектът на СОУ „Николай Катранов“ от Свищов. Единодушно се съгласихме, че той е един от най-вдъхновяващите. Освен това става въпрос за малък град, в който обикновено няма големи възможности. Мисля, че е по-разумно да се инвестира в инициативи, които ще подпомогнат по-малките населени места.

С какво проектът се открои сред останалите?

Галя: Учениците от Свищов ме спечелиха с добре написания проект, с масовото участие на всички и не на последно място с амбицията – идеята е учениците да поставят постановки на английски език.

Лора: Даже не само на английски, но и на други чужди езици. Моят мотив да отлича младите хора от Свищов е, че ще е любопитно да видим как се състезават с училище като Американския колеж. Искаме да видим дали едно училище в Свищов може бъде на нивото на такова в столицата.

Какво бихте посъветвали участниците?

Галя: Да се забавляват! Освен да работят в екип, бих ги посъветвала да участват във всички етапи на проекта. Това ще им донесе ценен опит за в бъдеще и ще ги научи как да участват в други подобни инициативи.

Лора: Да изразяват себе си, тъй като тази сцена всъщност ще бъде някаква форма на тест за бъдещите им съревнования в живота, независимо кой с какво ще се занимава. Защото, за да успееш в живота, трябва да се научиш да избягваш клишетата.

Смятате ли, че такива проекти щяха да са ни от полза в миналото, когато още бяхме в училище?

Лора: Да, разбира се.

Галя: Щяха, но не знам доколко ние щяхме да вземем активно участие. Лора и аз сме от поколението, което мина през няколко отделни етапи на социализма. Бяхме малко затворени като личности и възможности, а и доста срамежливи. Поне така мисля за себе си и за хората около мен. Нямахме самочувствието да участваме в подобни проекти, но предполагам, че ако бяхме получили такива шансове, може би нещата нямаше да стоят по този начин.

Лора: Ние по някакъв начин сме се научили впоследствие да отстояваме себе си. Може би ако имаше подобни конкурси, в които можеш да се припознаеш, много деца щяха да се чувстват по-приобщени и по-самоуверени.

Галя: Да не говорим, че по наше време наистина липсваше тази екипност на учениците. Oбикновено всеки се спасяваше поотделно, всеки имаше собствени амбиции, нямаше обща цел.

Лора: Ние с Галя сме от едно училище, една гимназия, обаче някакси по нашето време наистина нямаше някакъв общ дух. Освен това ние бяхме опитни зайчета на промяната.

В коя гимназия сте учили?

Галя: В 33-та езикова гимназия, в Люлин.

Какво смарт устройство използвате?

Галя: Моят телефон е iPhone. От първия iPhone насам си купувам всички, просто свикнах с начина на работа. Понеже имам и компютър на Apple и iPad, някакси реших, че ще затворя кръга на устройства.

Лора: Аз предадох Apple, сега съм със Samsung Edge. Много е хубав, много ме разсейва в колата. Колкото е по-голям телефонът, толкова повече ми привлича вниманието.

Лора, какво те накара да смениш Apple със Samsung?

Лора: Въпреки че бях почитател на Apple, за мен Samsung Edge се оказа по-лесен за ползване. А и нямам Mac…

Кои приложения използвате най-често?

Лора: През последната седмица съм полудяла по Airbnb и гледам всичко, свързано с пътувания.

Галя: Аз съм по-традиционна. Viber е задължителен, а Shazam използвам изключително често.

Лора: Започнах да се превръщам в тамагочи на собствения си телефон – колко ходя, колко вода пия. Аз съм домашен любимец на телефона си (смее се).

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*