Как да почистим зацапания си телефон или таблет?

Навярно малцина си дават сметка на какъв тормоз са подложени всеки ден нашите любими телефони и смартфони – вижте как можем поне малко да облекчим “страданието” им, като ги почистим.

Слагаме ги в джобове, пълни с ключове, монети и други вещи, от време на време ги изпускаме на земята, търкаляме ги из чанти. Слагаме ги по маси из заведения, където от време на време ги „овкусяваме“, друг път ги поставяме по пейки из паркове и какво ли още не. До голяма степен това важи и за горките ни таблети.

Когато се зацапат, обаче, става трудно да ги използваме – а и неприятно. За да ги почистим, трябва да знаем няколко важни неща.

Никаква битова химия

Като цяло е най-добре да се избягва използването на каквито и да е домакински почистващи агенти – веро, сапуни, обезмаслител – да не говорим за по-агресивни препарати като прахообразните вещества за миене (напр. на печки). Това касае най-вече почистването на дисплея на телефона. Така е, защото много от телефоните имат олеофобно покритие на своите екрани – такова, което „отблъсква” отпечатъци от пръсти. Почистващите препарати за домакинството, особено обезмасляващите, могат лесно да увредят този олеофобен слой.

Металните повърхности на телефона също могат да пострадат. Възможно е металът да направи химическа реакция с активното вещество на препарата и покритието му да бъде разрушено от агресивните химикали. От това той може да корозира или най-малкото да придобие неприятен вид, например да загуби гланца си и да остане на петна. Специално почистващите продукти с алкален обезмаслител почти неизбежно нанасят сериозни поражения на незащитените метали като алуминия.

Пластмасата, от друга страна, е много устойчив материал, който наистина може да се мие и с препарат, и с по-агресивен химикал. Така например ако гърбът на телефона е направен от пластмаса, той може спокойно да бъде свален и измит под чешмата с веро. Преди да бъде върнат на мястото си обаче трябва да е много добре подсушен!

почистим Как да почистим зацапания си телефон или таблет? А1 БлогСнимка: youtube.com

Добрата стара вода

Най-доброто средство за почистване на стъклените части от телефона е добрата стара вода. Разбира се, дестилирана вода би било идеалното решение. Дори и да нямаме такава, обикновена филтрирана вода също ще свърши работа. С нея се навлажнява мека кърпа, най-добре памучна, с която след това се избърсва повърхността.

Ако петната са много упорити, може да се смесят поравно вода и бяло вино и с тази смес да се избърше стъклената повърхност.

почистим Как да почистим зацапания си телефон или таблет? А1 БлогСнимка: androidcentral.com

Микрофибърните кърпи

Фините меки кърпи са, честно казано, най-добрите “прибори” за почистване на отпечатъци от пръсти и зацапвания по стъклените и металните части на смартфона. Такива могат да се намерят по магазините за очила и друга оптика. Важно е да се избягват готови кърпи за почистване, защото предварително навлажнените с разни специални вещества „бърсалки“ могат да съдържат химия, която да увреди някоя от повърхностите. Най-добре е да се купи суха кърпичка и просто да се навлажни с вода.

Ако се използва една и съща кърпичка многократно за почистване на телефона в течение на продължително време, може да се окаже, че в един момент тя вече не може да избърсва дисплея добре. Това се случва, когато кърпата е „напоена“ с маслата от отпечатъците, избърсвани от екрана. В такъв случай е най-добре да се вземе нова кърпа.

Въздух под налягане

Освен с отпечатъци от пръсти и маслени петна всеки телефон неизбежно се сдобива с прах или мънички влакна. Тези компоненти обичат да завират по ръбовете, по снадките, в „шевовете“ на телефона, около бутони и клавиши, около процепите за микрофони и говорители. Най-лесният начин да се отървем от тях е силната въздушна струя.

Трябва да се има превид, че силната въздушна струя може да бъде много опасна за микрофоните и високоговорителите. Силното обдухване на тези елементи с мощна въздушна струя може да перфорира вибрираща мембрана в тях, която всъщност е отговорна за създаването на звука. Затова е най-добре силната въздушна струя да обдухва подобни елементи под ъгъл, най-добре по посока на дължината им, за да се гарантира, че въздухът няма как да окаже силен натиск и да перфорира мембраните.

почистим Как да почистим зацапания си телефон или таблет? А1 БлогСнимка: iphonenosound.com

Жак за слушалки и други портове

Вероятно най-упоритите и трудни за почистване области от един телефон са жакът за слушалки, портът за зареждане, както и всякакви други портове. Всички те са малки отвори, които лесно поемат всякаква мръсотия и в същото време са трудно достъпни. Който има дързостта да се опита да стори това, може да пробва с клечка за зъби или друга тънка пластина, но трябва да бъде много внимателен. Подобно бъркане може да повреди електрическите вериги (поради което е добре преди почистването батерията на телефона да се извади) или да остави вътре части от клечката използвана за почистването.

Ако и Вие знаете някой интересен трик или съвет за по-лесно и ефикасно почистване на смартфон или таблет, моля споделете ги в коментарите по-долу. Ще се радваме да чуем от какво сте доволни най-много.

Още по темата

 1. Етанол 95% и мека, невлакнеста кърпичка. После се подсушава от спирта, макар че високата концентрация спирт съхне достатъчно бързо…
  Пртовете – слушалки и USB-та, според зависи от замърсяването, но никога с вкарване на предмети вътре, още повече пък влакнести, като памучета и четки за уши. Най-добре внимателно с пинсета и ако е възможно с въздушна струя.

 2. Цветан Стоянов says:

  Ако е сони може да си го измиеш на чешмата без препарат само с чиста вода стига да има IP поне 67 рейтинг 🙂

 3. Латинка says:

  Стъклените екрани се забърсват най-добре със влажна кърпа и веднага след това със суха кърпа. Стъклото на камината, което е опушено от огъня се забърсва с влажен парцал натопен в пепел, разтърква се и после се избърсва с мокра кърпа и накрая със суха кърпа и стъклото е измито.

 4. Chuval sam che moje sashto s pamuk i pasta za zabi da se pochisti ekrana na edin smartfon az sam go pravil i deistVzemash parche pamuk i slagash pasta za zabi kolkoto grahche i go razmazvash 5minuti s kragovi dvijeniq

 5. Тодор Тодоров says:

  Аз използвам микрофибърна кърпа за екрани и почистващ препарат за екрани. Пръсвам 2-3 пъти от препарата в някой ъгъл на кърпата, след което хубаво разтърквам кърпата за да се разнесе и да бъде само леко навлажнена. След това сгъвам кърпата както ми е удобно и минавам дисплея по дължина без много натискане. Избягвам търкане с кръгови движения. Задният капак не е проблем може с течен сапун, веро и т.н. Във фугите около дисплея бъркам с четка за зъби до колкото може да се бръкне, може и сгъстен въздух струва между 5-10лв флакона. Под задния капак след премахване на батерия бих препоръчал също сгъстен въздух. За жака за слушалки използвам клечки за уши. Запомнете не пръскайте с препарати директно по телефона, а просто навлажнявайте кърпичката. И не използвайте хартиени кърпи защото оставям власинки, а може и да насраскват. Успех с почистването 🙂

 6. Да, съгласен съм за почистващите свойства на човешкия дъх, но само ако е предварително подобрен с водка 😉

 7. Да, съгласен съм за почистващите свойства на човешкият дъх, но само ако е предварително подобрен с водка 😉

 8. По-голяма глупост не бях чел. Вино и вода. Подценявате много препаратите за почистване на телефони, таблети, дисплеи… Мтел – от нещо нищо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*