Топ апликации за безпроблемно пътуване в чужбина

От майка ми знам: тръгна ли на път, трябва ми списък. Напишеш ли си добре нещата, от които имаш нужда, пътуването е забава. Някои социологически проучвания дори твърдят, че за повечето хора организацията на едно пътуване носи повече вълнение и наслада, отколкото самото пътуване. Каквото и да си говорим, няма как всичко по пътя да мине по мед и масло, ако предварително не положите усилия за това. Та тези усилия могат да се представят с една дума: списък. Моят съдържа следното:

[divider]Как ще пътувам и къде ще спя?[/divider]

Като се започне от билетите за път, мине се през мястото за спане и се стигне до съхранение на снимките от забележителности – почти цялата организация на едно пътуване днес минава през смартфона. Разбира се, препоръките на близки и познати като че ли си остават най-добрият ориентир, но и те все по-често насочват към сайтове и мобилни приложения.

За мен организацията на спането със сигурност става през Booking. Не съм останала излъгана за нито един хотел/апартамент, който съм резервирала през това приложение. Но не мога да съм така категорична, когато става дума за пътуването. Зависи къде отивам и с какво е най-удобно да се пътува. Затова проучвам според случая. Наскоро сайтът Tech2 представи „задължителните“ за един пътуващ човек приложения. Според препоръките там Skyscanner е приложението за всеки, който търси самолетни билети. То е с изчистен интерфейс, можете да изберете конкретен полет и да го “наблюдавате”. Опцията „наблюдаване“ Ви осведомява всеки път, когато цената се промени.

Сред препоръчаните от Tech2 приложения за пътуване и настаняване е и Tripadvisor – агрегатор за хотели и полети. Приложението позволява избор на хотели според потребителско мнение. Нещо като място, където са събрани препоръки от приятели, но непознати. И все пак, имайте едно наум с чуждите препоръки. Миналата година италианските власти глобиха Tripadvisor, обвинявайки го, че разпространява подвеждаща информация, като не проверява автентичността на публикуваните потребителски коментари.

пътуване Топ апликации за безпроблемно пътуване в чужбина А1 БлогСнимка: Shutterstock

[divider]Какво ще е времето?[/divider]

Дали да носиш ботуши или сандали си е важен въпрос. Иначе има риск да се изправите пред проблема с липсата на достатъчно място в куфара. Не подхождайте към решаването му като Мистър Бийн. По-добре си вземете повече куфари, а най-добре проверете какво ще бъде времето. За тази цел Weather&Clock Widget приложението за Android ще Ви свърши чудесна работа. Не пренебрегвайте и родното приложение Sinoptik. Полезно е да добиеш представа дали след десет дни ще вали, или ще грее слънце. Е, грешки винаги стават, но в крайна сметка изненадите си имат своя чар, а и „Няма нищо по-хубаво от лошото време“.

Не подценявайте не само прогнозата, но и часовника. Perfect World Clock  знае точния час във всяка страна и ще Ви помогне да сте винаги „в час”.

пътуване Топ апликации за безпроблемно пътуване в чужбина А1 БлогСнимка: Shutterstock

[divider]Валута и речник[/divider]

Много е удобно, че във всички страни от Европейския съюз валутата е обща, но пък е доста вълнуващо да попътуваш из страни, в които не се плаща с евро. За такива случаи е приложението XE Currencyконвертор на валути, с който лесно ще пресметнете колко Ви искат за кожена чанта на някой пазар. Дали кожата е естествена, приложението няма да Ви каже, но пък можете да ползвате Translator With Speech, за да се пазарите с продавача на местен език, ако цената не Ви устройва или имате съмнение за качеството.

пътуване Топ апликации за безпроблемно пътуване в чужбина А1 БлогСнимка: Shutterstock

[divider]Какво да видя и как да се ориентирам?[/divider]

Най-добрият начин да опознаете едно място, освен да разгледате задължителните туристически атракции, е да посетите някой традиционен пазар, да опитате местна храна, да потанцувате в нощен клуб с атмосфера и собствен характер, където да пиете по едно с местните. За тази цел отново може да Ви помогне Tripadvisor. Като алтернатива бихте могли да ползвате и “Lonely planet” – предложенията на издателството, специализирано в издаването на пътеводители, неговите класации и идеи от години са верен помощник на туристите, като вече можете да ги откриете и в приложение: TouristEye – Travel Guide.

пътуване Топ апликации за безпроблемно пътуване в чужбина А1 БлогСнимка: Shutterstock

[divider]Споделяне и спомени[/divider]

Като че ли камерите на днешните смартфони често са по-добри от някои от най-популярните любителски фотоапарати, но все пак техните възможности остават ограничени, ако искате да „запечатате“ величието на някоя планина, например. Така че, ако пътувате из места със спиращи дъха гледки, инсталирайте си приложението Panorama 360 и ще имате страхотни панорамни снимки. В коя социална мрежа ще ги публикувате е въпрос на вкус, но със сигурност ще съберете много like-ове.

Ако споделянето не Ви изкушава, но пък обичате да си водите бележки, докато пътувате, за да трупате впечатления в нещо като дневник, приложението Evernote ще Ви помогне да запишете в телефона всяка Ваша идея или хрумване, да добавите към тях снимки и музика, да имате непрекъснат достъп до нещата, които харесвате, за да черпите вдъхновение от тях, докато сте On the road.

Желая Ви лек път и вълнуващи пътешествия. Но ако такива не Ви предстоят в буквалния смисъл на думата, пробвайте TourWrist. Това приложение ще Ви покаже панорамни гледки на мечтани дестинации по целия сват. Не Ви е нужен нито билет, нито хотелска резервация. Още по-малко списък. Трябват Ви само смартфон и интернет. Останалото е въпрос на въображение.

пътуване Топ апликации за безпроблемно пътуване в чужбина А1 БлогСнимка: Shutterstock

Още по темата

  1. Владислав Алексиев says:

    Google Now, Siri и Cortana вършат 70% от изложеното в статията. А за спомени, Google Фото няма равно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*