От „Мтел талант“ до Харвард

Цял куп медали за България донесоха учениците от Софийската математическа гимназия, след като преди една година спечелиха конкурса „Мтел талант”.

Наближаващият край на 2015 година е добър повод за равносметка. Финалът на третото издание на ученическия конкурс „Мтел талант“ ни провокира да видим какво постигнаха за една година победителите от 2014-та – Софийската математическа гимназия (СМГ).

Нека примпоним и каква беше тяхната кауза, заради която младежите „превъртяха интернета“ с повече от 1 милион гласа. Талантливите математици и информатици трябваше да заминат на състезание в два от най-престижните университета в САЩ:  Харвард и Масачузетския технологичен институт (MIT). Именно наградният фонд от „Мтел талант“ осигури сумата, необходима да покрие нужните за пътуването разходи.

Осем бяха младежите, които представиха България на престижния форум. Половината от тях бяха абитуриенти, а другите четирима планираха къде ще продължат образованието си. За всички, без изключение, изминалите месеци донесоха големи успехи и младежите успяха да се поздравят с много медали от състезания и с прием в някои от най-престижните световни университети.

харвард От „Мтел талант“ до Харвард А1 БлогЗлатните ни момчета и момичета в САЩ. Снимка: Личен архив, СМГ

За Грегориан Пириндев следващата стъпка след „Мтел талант“ се оказа един от най-старите и престижни университети в света – английският „Оксфорд“, където сега момчето е първокурсник и изучава специалността „Математика и компютърни науки“.

„Пътуването до „Харвард“ и MIT беше много вълнуващо. Явихме се на състезание по математика. Любопитното е, че от дадения ни списък задачи не бяхме задължени да решим всички, а такива по наш избор“, разказа още Греги. На математическата надпревара учениците доказаха категорично способностите си, като в  отборното състезание се класираха на 13-о място от общо 95 отбора, а в индивидуалния ранкинг взеха престижното 16-о място.

„Беше ни изключително интересно да разгледаме университети от такава величина. Срещнахме се с българи, които учат там. Това беше особено любопитно за нас, на които предстоеше  да станем студенти“, връща се една година назад Грегориан.

Днес той е потопен изцяло във водовъртежа на първата си академична година. „Оксфорд е много красив град и се радвам, че съм тук. Учебната програма обаче е тежка и почти не ни остава време за разходки и развлечения. Предупредиха ни още от самото начало, че трябва да заделяме по 5 часа на ден за самостоятелна подготовка извън лекциите. Което означава, че всяко „мързелуване“ се плаща с писане на домашно по цели нощи“, смее се студентът. В Англия все пак остава и време за приятели: с него са петима от съучениците от стария клас в СМГ и често намират пролука в програмите, за да хапнат, да поиграят на джаги и да обменят впечатления. Студент в Обединеното кралство, но в университета „Уоруик“ е друг от съучениците и близки приятели на Грегориан – Георги Гуляшки, който също представи България в САЩ.

Любопитното е, че двама от техните съотборници са избрали да продължат образованието си не в чужбина, а у нас. Емилиан Рогачев и Александър Тенев, едни от най-талантливите състезатели на СМГ също са първи курс, но във Факултета по математика и информатика на Софийския университет.

„Не по-малки успехи очакват и другата половина от отбора, на които тази година предстои да са студенти“, убедена е учителката от СМГ г-жа Петя Тодорова.

харвард От „Мтел талант“ до Харвард А1 БлогЕдна от състезателните зали в Харвард. Снимка: Личен архив, СМГ

С огромен успех само преди дни се поздрави един от най-умните млади информатици у нас – Христо Венев. Той грабна злато от Международния турнир по информатика, който се проведе между 27 и 29 ноември 2015 година в Шумен. Сред другите му отличия са златен медал от Международна олимпиада по информатика, както и златен медал от Балканска олимпиада по информатика. Талантливото момче още на 15 години се състезаваше в категория „старша възраст“, защото уменията му далеч надвишаваха тези на връстниците му. Наесен Христо най-вероятно ще продължи образованието си отвъд Океана – в MIT.

С много успехи и поредица медали са се поздравили и други от състезателите на СМГ, които миналата година  заслужиха отличието „Мтел талант“. Александър Чегрански донесе у нас бронзов медал от Международна олимпиада по математика, както и сребро от националната олимпиада.  Със забележително представяне може да се похвали и единствената дама в отбора – Деница Маркова. Тя е носител на почетна грамота  от Международната олимпиада по математика, сребърен медалист от националната, както и от Четвъртата европейска олимпиада за девойки, която се проведе в Беларус по-рано тази година. Деница вече е кандидатсвала в някои от най-престижните университети във Великобритания и САЩ.

„Мтел талант“ отвори много врати за децата от СМГ, а ние сме горди, че успяхме да осъществим една тяхна мечта. Не по-малко вдъхновени за постигане на успехи бяха и тазгодишните победители в конкурса – учениците от свищовското училище „Николай Катранов“. Сигурни сме, че след една година и те ще могат да споделят с нас своите невероятни истории, постигнати благодарение на екипния дух, с който спечелиха конкурса „Мтел талант“.

[divider]Видео[/divider]

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*