Неизвестно за най-известните коледни песни

Знаете ли, че една от най-известните и най-често изпявани коледни песни в света всъщност е написана и изпята за Деня на благодарността?

1. Jingle Bells

Но тъй като е изключително популярна в периода около Деня на Благодарността, тя се пее и по Коледа, което води до объркването й с типичните коледни песни. Написана е от Джеймс Лорд Пиърпонт (1822-1893) и е публикувана под името One Horse Open Sleigh (както е последната строфа от припева на песента) през есента на 1857 година. Твърди се, че Jingle Bells е написана за изпълнение от неделен детски църковен хор, но историци оспорват това, твърдейки, че песента е неподходяща за изпълнение от детски хор, особено по времето, когато е била написана.

2. Silent Night

Silent Night е написана през 1818 г. от Франц Грюбер по стихове на Джоузеф Мор в малкото австрийско градче Оберндорф при Залцбург. Песента с оригинално заглавие Stille Nacht е обявена за световно културно наследство от ЮНЕСКО през 2011 година. Оригиналният ръкопис е бил загубен, но през 1995 г. е открит текст с почерка на Мор, за който експертите считат, че е създаден около 1820 година.

3. Wham! – Last Christmas

Една от най-популярните съвременни коледни песни е не само изпята, но и написана от Джордж Майкъл. Към края на 2015 г. от Last Christmas са продадени близо 2 мил. копия, което го прави най-продаваният сингъл във Великобритания, който въпреки това не е оглавял класации. Подобна е съдбата му и в Япония, където дори не влиза в топ 10, но са пласирани 600 000 копия. През 1992 г. стига до 12-о място в Страната на изгряващото слънце, което е най-доброто му постижение. Песента обаче се връща постоянно в една от най-престижните класации в света на Билборд – Billboard Holiday Chart

4. Mariah Carey – All I Want For Christmas Is You

Марая Кери не е правила голям хит от години. За сметка на това записаната в началото на 90-те години All I Want For Christmas Is You се е превърнала в класика. Песента има три клипа, като в първия, създаден през 1993 г. в стил домашно видео, ролята на Дядо Коледа изпълнява тогавашната половинка на звездата – небезизвестният Томи Мотола, бивш шеф на Сони. С продадените над 14 милиона копия този сингъл на Марая остава нейният най-голям световен хит и един от най-продаваните сингли за всички времена. До 2013 г. песента е донесла приходи от над 50 милиона долара.

5. Ваня Костова – “Рождество”

Може би, някой ще оспори петото място в тази класация, но всеки чарт е субективен. Една от най-красивите български песни за Коледа е изпята от ангелогласната Ваня Костова – вярваща християнка, вложила цялото си сърце и чувство в тази песен. „Рождество“ (музика – Пламен Ставрев, текст – Пейо Пантелеев) е съвременник на българската демокрация и … изненадата – посветена е на йеромонах Христофор Събев, известен с прякора си Фори Светулката и едно от емблематичните лица на Прехода.

Много е вероятно да чуем тези песни тази вечер по време на коледния концерт на X Factor. От шоуто, на което Мтел е спонсор, обещават  много празнични изненади и гостуващи музикални звезди. Затова не го пропускайте тази вечер от 20.00 часа по Нова телевизия.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*