Абсурдни коледни напеви

Коледа може и да е най-семейният празник, но това не означава, че всичко свързано с нея е приятно за сетивата ни. Стига ни само да погледнем към коледния кич, който цари навсякъде и от който Дядо Коледа би получил инфаркт. И тук нямаме предвид коледното бельо, а абсурдните текстове на някои от най-известните коледни песни.

1. I Saw Mommy Kissing Santa Claus

Тази песен, която в буквален превод означава „Видях мама да целува Дядо Коледа“, е изпълнена от великия Майкъл Джексън още от времето на Джексън 5. Като деца всички сме предполагали, че в текста се разказва за бащата, преобллечен като Дядо Коледа, който оставя подаръци под елхата. Но дали наистина е така? Текстът поражда някои съмнения с разказа на детето, видяло заигравката на мама с белобрадия старец.

2. Майкъл Бубле – Winter Wonderland

Абсурдността на тази песен идва от заигравката в текста със свещениците, за които се употребява събирателният образ Parson Brown. Лирическите героите в песента създават снежен човек, кръщават го  Parson Brown, веселят се и си играят с него. Думите звучат като ужасен флиртаджийски разговор и то със снежен човек. Това ли разбирате под веселба?

3. “D**k in a Box”, The Lonely Island feat. Justin Timberlake

Тази песен е идиотска още в заглавието си, което ние от благоприличие дори няма да преведем. В сюжета са забъркани Джъстин Тимбърлейк и Анди Самбърг, избрали перфектния коледен подарък за дамите на сърцата си – техните мъжки достойнства в празнична опаковка. Евала, пичове! Ако си мислите, че простотиите им свършват дотук, грешите! „Насладете“ се на следващия им гениален проект – “Motherlover”. Пет месеца след Коледа темата е развита, като в нея двамата се гаврят със „собствените“ си майки:

4. “Santa Baby”

Първата изпълнителка на тази песен Ърта Кит се превъплъщава в средностатистическа американка, неудовлетворена от стандарта си на живот. Мъката си тя изпява в песен, в която не са подминати и неизпълнените й коледни желания за кожено палто, кадилак, яхта, къща, бижута и чекове. Доказателство за послушанието й през годината са всичките нецелунати момчета. Вижте й резила:

За да е пълна картинката, не бива да подминаваме факта, че “Santa Baby” най-често се изпълнява от жени – от Мадона до Кайли Миноуг, които фамилиарно се обръщат към Добрия старец с „бейби“.

5. “Santa Claus is Coming to Town”

Тази, на пръв поглед, невинна детска коледна песничка всъщност е злокобна закана, създадена да плаши децата: „Той ви гледа, докато спите, и знае кога сте будни“. Това е той, вижда всичко като истински Биг брадър. С други думи, предлагаме тази песен като алтернатива на родителското наказание по време на коледните празници – дидактично и идилично!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*