Каква е разликата между 4G и LTE и какво трябва да знаем за тях

Технологичният език е доста объркващ, но стане ли дума за 3G, 4G, LTE и други модерни съкращения от света на мобилните комуникации, то тогава той се превръща в същинско минно поле! Тук ще се опитаме да изясним разликите между тези понятия.

Третo пoкoление мрежи 3G и 3,5G

Третото поколение мобилни мрежи, т.е. третата „генерация“, направиха нещо много важно – благодарение на тях cтaнa пoпулярен мoбилният интернет. За това можем да им благодарим!

Върху съществуващите мрежи за GSM разговори се появиха системи за пренос на данни, сред които UMTS, CDMA и W-CDMA. Скоростите бяха шеметни за онези дни – до цели 2,4 Mbps. След тях се появиха усъвършенствани стaндaрти за пренос на данни като HSPA, HSDPA и др., пoзвoлявaщи скoрoсти дo 21 Mbps. На мнозина тези съкращения не говорят нищо, няма смисъл и да се търсят подробности – повечето от тези технологии вече са изиграли ролята си.

lte Каква е разликата между 4G и LTE и какво трябва да знаем за тях А1 БлогЕрата на LTE и 4G

4G и LTE са доста различни. Въпреки това много оператори ги използват заедно или като взаимозаменяеми понятия. Това още повече размътва водите, когато става дума за маркетинг в света на мобилните комуникации.

4G е стандарт, определен от международния съюз по телекомуникациите ITU, официалната агенция на ООН за информационни и комуникационни технологии. Спецификациите му са определени още през март 2008 г.

Пиковите скорости на 4G трябва да бъдат 100Mbit/s за т. нар. „високо-мобилни“ устройства като например телефона на потребител, който пътува с влак или кола. Ако човекът си стои на място, т.е. при ниска мобилност, скоростите трябва да могат да осигуряват около 1Gbit/s. Оказа се обаче, че на практика това не се случва!

Първоначално маркетирана като технология от четвърто поколение, LTE (това ще рече Long Term Evolution) все пак не покри изискванията на ITU за комуникации от четвърта генерация. В крайна сметка Съюзът по телекомуникациите допусна тя да се нарича технология от четвърто поколение, защото макар и по-бавна от изискванията за 4G, тя дава над двойно подобрение на скоростта спрямо по-старите 3G стандарти. Затова днес възприемаме LTE като първа итерация на четвъртата генерация мрежи или, така да се каже, „най-ранното 4G”, т.е. технология, която не покрива всички изисквания на най-новото поколение стандарти за пренос на данни.

lte Каква е разликата между 4G и LTE и какво трябва да знаем за тях А1 БлогСнимка: techdaring.com

Едно от нещата, които не достигат на LTE, за да може да бъде наистина четвърто поколение, е липсата на „спектрална ефективност“. Сега обаче се развива технология, при която апаратите могат да имат няколко антени и да обменят повече данни.

MIMO и агрегация на честотни канали

MIMO (Multiple Input Multiple Output) е практическа техника за изпращане и получаване на данни чрез повече от един сигнал за пренос на данни върху един канал, за което се използват няколко антени. Чрез т. нар. агрегация на честотни канали и чрез MIMO вече става възможно да се премине към новия вид комуникации – усъвършенстваното LTE, известно още като LTE Advanced. Това вече е истинско 4G!

Представете си, че играете на PlayStation 3, а бихте могли да играете и на PlayStation 4. PS3 не е непременно бавна, но можете да се забавлявате доста по-добре на по-бързата конзола, PS4. Същото е и с LTE – основното LTE е като PlayStation 3, а другото, LTE Advanced (LTE-A) е като PlayStation 4.

Агрегацията на честотните канали е част от LTE-Advanced и позволява на операторите да използват различните радио-канали с различни или еднакви честоти като един, така че да осигурят по-високи скорости и да дадат на потребителя по-голяма честотна лента за дейности като гледане или излъчване на HD видео по-бързо от всякога. Представете си мобилната връзка като една тръба. Не можете да направите тръбата по-голяма, но пък можете да добавите втора и трета тръба. Така, използвайки всички тръби едновременно, можете да изпращате много по-голямо количество течност. Това е концепцията за агрегацията.

Претендентите за 4G

Има две технологии, които могат да покрият изисквaнията за четвърто поколение мрежи, но и двете са в процес на развитие – LTE-Advanced и WiMax 2. LTE-Advanced ще предоставя скорости на теглене до 1 Gbps и качване до 500 Mbps, а WiMAX 2 (WirelessMAN-Advanced, следващата версия на WiMax) ще достига скорости до 1 Gbps при стационарно приемане и 100 Mbps в движение. Oсвен тези две технологии има и други кандидати за 4G, като например UMB (Ultra Mobile Broadband), Flash-OFDM и др. Дали и кои от тях ще се докажат като истинско четвърто поколение мобилни комуникации, престои да разберем.

 

Още по темата

 1. Коментатор says:

  1. ITU (a и никоя друга разпознаваема организация в телекомуникациите) не са дефинирали стандарт за 4G. Те са дефинирали IMT-Advanced стандарт (International Mobile Telecommunications-Advanced).

  Ето какво са публикували ITU на страницата си (http://www.itu.int/en/ITU-R/Documents/ITU-R-FAQ-IMT.pdf): “ITU does not have a definition for 4G and ITU cannot hold a position on whether or not a given technology is labelled with that term for marketing purposes.”

  2. Самите те признават (пак в цитирания по-горе документ на стр. 4), че е общоприето (за търговски цели) за 4G да се приемат технологиите LTE, HSPA+, WiMax, както и други технологии, които имат по-добро представяне от 3G технологиите.

  “The term “4G” remains undefined, but it is being applied by some operators to the forerunners of IMTAdvanced technologies — LTE, HSPA+, WiMax and to other evolved 3G technologies, which provide a
  substantial level of improvement in performance and capabilities with respect to the initial third
  generation systems now deployed.”

 2. Има 4G мрежа не е UMTS, може да е HSPA, HSDPA, но сега LTE 4G в гр.Пловдив е от Макстелеком, имат Испанска СИМ-карта и от Telenor BG със 3 в 1 СИМ карта. Друга възможносте е Турбо в Германия там свалят с 22 Mbitps и качват с 65 Mbitps вместо както е при домашния рутер с 150 Mbitps. Успех на новата мрежа!

 3. преди оправданието им беше законова сега след теленор не знам какво ще измислят, но в нормланите държави това чудо го има от години (и не се заплаща допълнително за да го използваш, все едно да плащаш че ползваш 3g а само 2g-то да ит е безплано)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*