Да си направим сами макро-лещи за снимане със смартфон

Всеки притежател на смартфон с хубава вградена камера рано или късно бива изкушен да поснима обекти и детайли „отблизо“, ама наистина отблизо! И как не? Колкото по-фини са картините, колкото по-близки са плановете и по-детайлни гледките, толкова повече се очароваме от това колко интригуващ и вълшебен е светът, в който живеем. Взираме се в подредбата на нишките в плата, откриваме невидимите грапавини на уж гладките повърхности, изтръпваме пред гигантските власинки на насекомите….

Макро-снимането изисква своите специални обективи и не случайно такива се продават както за големите, професионални и полу-професионални фотоапарати, така и за малките камери на смартфоните. Ако смятате, че не е оправдано да правите такъв разход, школата „направи-си-сам“ вече е сътворила доволно много идеи, затова ето няколко предложения как може да се снима „отблизо“ с подръчни средства.

[divider]Стара шпионка[/divider]

Нали знаете как се вижда гостът пред вратата, когато звъни и поглеждаме през шпионката. Ето това се казва увеличение! Ако някой съсед прави ремонт и изхвърля старата си врата, възползвайте се от момента – вземете шпионката! Опитайте снимки с този „обектив“ и ако ви допадат, можете да помислите как по-трайно да прикрепите шпионката към телефона.

макро-лещи Да си направим сами макро-лещи за снимане със смартфон А1 Блог

Снимка: Wonferhowto.com

[divider]DVD устройство или лазерна показалка[/divider]

Ако нямате шпионка под ръка, не бързайте да си купувате. Ако имате старо DVD устройство, което събира прах някъде по шкафове или мазета, извадете го – там също има лещи като за макро-снимки! Стара лазерна показалка, ако някога сте използвали, също има вградена леща. Изтръгнете ги (внимателно, все пак) и ги  приложете към камерата на смартфона.

[divider]Капка вода[/divider]

Ако сте достатъчно смели, можете да опитате това: капнете една капка вода върху лещата на камерата на смартфона. Да, една капка вода може да се превърне в истинска макро-леща! Това работи много добре с водоустойчивите телефони. Е, ще изисква малко гъвкавост, за да се направи снимка, но пък резултатът ще е невероятен!

макро-лещи Да си направим сами макро-лещи за снимане със смартфон А1 Блог

Снимка: Wonderhowto.com

[divider]Очила [/divider]

Освен шпионка и лещи от DVD, работа като макро-обектив могат да свършат и нечии стари очила, особено такива, които вече никой не използва – например заради счупена рамка. Напоследък у нас са много модерни евтини очила, които се продават на сергии по улицата и по пазарищата. Мнозина ги купуват, а те лесно се трошат. Как да не се възползва човек?

Насочете стъкло от очила към обекта, а през него надникнете с камерата на телефона си. Какво ли ще се получи?

[divider]Еднократен фотоапарат[/divider]

Фотоапаратите за еднократна употреба могат да ви снабдят с лещи за макро-снимки, след като изпълнят своя дълг и се „пенсионират“.

 

 

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*