Да докоснеш… холограма

През 2015-а бяха направени значителни открития, които обещават да направят холограмите част от ежедневието ни съвсем скоро. Първо, група корейски учени представиха първата в света 360-градусова 3D цветна холограма. Интересното при нея е, че тя може да се гледа от всеки ъгъл. Холограмите, които сигурно сте виждали досега като тази на Tupac, която се „появи“ на музикалния фестивал Coachella преди няколко години, са всъщност 2D оптични илюзии използващи трик, измислен още през 19-и век.

7,5-сантиметровото изображение може и да изглежда просто, но всъщност е резултат на години упорит труд на над 16 различни групи учени. То е създадено чрез дифракция на светлината, а цветът му се получава от интерференция на множество свръхбързи и многоцветни лазери. Засега системата, произвеждаща холограмата, е твърде обемиста, за да има практическо приложение. Плановете на групата учени зад проекта обаче е да стартират комерсиално предлагане на 25-сантимерово устройство за „холотелевизия“ през 2021 година.

Второто интересно откритие в сферата на холограмите бе направено наскоро от учени от департамента за сложни науки и инженерство към Токийския университет. То представлява холограма, която може да бъде докосвана!

Тяхното изобретение, наречено Haptoclone, е интерактивна система, която позволява на човек да изпита т.нар. „телехаптия“. Най-общо казано системата позволява да изпратите холографско изображение (например на ръката ви) от една кутия до друга, която се намира пред друг човек. Този човек не само вижда ясно вашето холографско изображение, но може и да го „докосне“.

холограма Да докоснеш… холограма А1 БлогСнимка: vice.com

Илюзията за докосване се създава чрез четири ултразвукови панела, които създават ултразвуково налягане в пълен синхрон с границите на холографското изображение. Хора, тествали изобретението, твърдят, че усещането е леко гъделичкащо, като да докосваш пяна от пукащи се мехурчета.

Създателите на новата система признават, че чувство за по-голяма „твърдост“ като при ръкостискане или прегръдка засега е непостижимо. Основният проблем е, че няма как нивото на ултразвуковото налягане да се увеличи. За момента то е в абсолютни безопасни граници, но ако ултразвуковото поле стане по-силно, може да доведе до увреждания на човешките тъкани и най-вече на нервните окончания в тях. Въпреки това японското изобретение е огромна стъпка напред във все още прохождащата научна сфера на холограмите и тяхното приложение във всекидневния живот.

Ако тези две нови открития доведат до реални продукти в близко бъдеще, това ще преобърне изцяло света ни и начина, по който общуваме. Няма да има индустрия, която да не бъде засегната. Революцията на смартфоните ще изглежда като нещо незначително на фона на това, което 3D холограмите, които могат да се докосват, ще предизвикат. Както е тръгнало, нищо чудно подобни продукти да се появят на пазара точно навреме, за можем да ги ползваме в летящата си автоматична кола или в свързания ни с интернет умен апартамент. Тоест, до няколко години. Нямаме търпение! 🙂

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*