Смартфоните ще могат да използват повторно загубената при разговори енергия

Мобилните телефони ни помагат да поддържаме връзка с любимите си хора и да говорим по работа по-често и по всяко време. С нашествието на смартфоните обаче се наложи и необходимостта от често презареждане на батериите. Заради големите си дисплеи, работата с много безжични мрежи, употребата на множество приложения и многобройните видове сигнализация, които използват, те изискват много енергия и се изтощават доста бързо.

През лятото на тази година учени от Държавния университет в Охайо разработиха технология, която обещава да помогне на батериите да издържат с 30% повече време при едно зареждане. За целта тяхната разработка улавя енергията, загубена чрез радио сигналите, излъчвани от телефона. След това тя ги подава обратно на батерията.

Технологията работи чрез използване на вградена електрическа верига за преобразуване на част от радио-сигналите на телефона в прав ток (DC). След това той се вкарва обратно батерията.

Как им е хрумнало да разработят такова нещо? Смята се, че над 90% от телефонните сигнали в клетъчните мрежи отиват нахалос – те никога не отиват на конкретно място и просто биват загубени. Така е, защото всеки телефон постоянно излъчва сигнали във всички посоки, подобно на пръскачка за поливане на морава, но клетките на мрежата хващат само част от тези сигнали.

В този смисъл новата разработка би могла да улови и вкара в употреба една значителна част от енергията, която малките ни електронни приятелчета постоянно пилеят.

“Когато телефонът си общува с клетка или с Wi-Fi рутер, много от неговата енергия отива на вятъра“, обяснява Чи-Чих Чен, научен сътрудник и професор по електрическо и компютърно инженерство в Университета на Охайо. „Ние рециклираме част от тази похабена енергия“.

Учените са на мнение, че технологията им може да бъде вграждана в кутиите на телефоните, без да увеличава осезаемо теглото им или дебелината им.

Във вид на кутия за телефон е и друга подобна разработка, която в края на лятото се появи в сайта за обществено финансиране Kickstarter. Кутията на Nikola Labs е предназначена само за iPhone 6 и Galaxy S6, но по същество прави същото като и разработката на учените от Охайо.

енергия Смартфоните ще могат да използват повторно загубената при разговори енергия А1 Блог

Инженер от “Никола Лабс” показва модерната разработка. Снимка: BusinessInsider.com

Иновативната технология улавя разпиляната енергия и я преобразува така, че да я изпрати обратно в батерията.

И в двата случая изобретателите уточняват, че технологията, която добавят, не накърнява по никакъв начин качеството на разговорите и преноса на данни.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*