Книгите на 2015-а: от “Орлов мост” до “Тайната градина”

Всяка година у нас излизат около 7 хиляди нови книги – кои, обаче, са заглавията от 2015-а, които ще запомним? Поканихме създателя на най-големия сайт за книги и четене у нас “Аз чета” Александър Кръстев да сподели какви са впечатленията му, както и да ни подскаже какво да очакваме през 2016-а година.

[divider]“Орлов мост” на Владимир Зарев[/divider]

Започвам с нея, защото отразява България тук и сега. Позиционирана по време на ранните протести от 2013 г., “Орлов мост” ни припомня, че каквото и да се случва в политиката, както и това да засяга начина ни на живот, ние все пак оставаме хора и имаме проблеми, които трябва да решим. Страхотно изграждане на всеки от героите и много изненадващи обрати. Определено, световно ниво от чудесен български романист. Ако все още не сте чели нещо от Владимир Зарев, след тази ще ви се иска да прочетете още негови книги.Книги Книгите на 2015-а: от “Орлов мост” до “Тайната градина” А1 Блог

Писателят на среща с почитатели. Снимка: nglass.wordpress.com

[divider]”нещата, на които не ни учат в училище”[/divider]

“Нещата, на които не ни учат в училище” е феноменът на книжния пазар у нас през 2015 година. В общия случай, за една година български автор ще успее да продаде 400 копия от книгата си, а най-успешните могат да реализират и тираж около 4000. Е, Емил Конрад успя да продаде повече от 40 000 книги за по-малко от година. Да, над 40 000 тийнейджъри тази година хванаха поне една книга и виновникът за това е 26-годишният видеоблогър Конрад, който има лоялна аудитория от над 300 000 последователи в каналите си в различните социални мрежи. Как го постигна ли? Да започнем от там, че не всеки ден някой възрастен говори на подрастващите като на равни, не всеки ден някой прави всичко възможно да обърне лично внимание на всеки един. Макар текстовете в “Нещата, на които не ни учат в училище” да не блестят, много сърце е вложено в този проект, наистина много.

Книги Книгите на 2015-а: от “Орлов мост” до “Тайната градина” А1 БлогАтрактивният Конрад спечели сърцата на тийнейджърите. Снимка: bobbismakeup.com

[divider]”Подчинение”[/divider]

“Подчинение” на Мишел Уелбек привлече вниманието още преди излизането си с футуристичните си прогнози за бъдещето на европейската политика. След това се случи атентатът в редакцията на “Шарли Ебдо” и още повече очи бяха насочени към Уелбек и една от темите в книгата му – могат ли да християнството и ислямът да си съжителстват, без да се стигне до остър сблъсък. Тежка книга с тежки въпроси.

Книги Книгите на 2015-а: от “Орлов мост” до “Тайната градина” А1 БлогФранцузинът Уелбек предизвика множество полемики. Снимка: rfl.fr

[divider]”Грей”[/divider]

“Грей” на Е. Л. Джеймс – хайде, хайде, няма да се правим на литературни пуристи! Защото, признавам, новата вълна еротични романи са сред най-търсените книги в “Аз чета”. Колкото и всички да сме наясно, че това не е класическата еротична литература отпреди години, автори като Е. Л. Джеймс и Силвия Дей имат наистина голяма аудитория. А след излизането на екранизацията на “Петдесет нюанса сиво” през миналия февруари читателите явно са имали нужда от гледната точка на секси милионера Крисчън Грей, за да си оправят вкуса.

Книги Книгите на 2015-а: от “Орлов мост” до “Тайната градина” А1 БлогЕксцентричният магнат Крисчън Грей стана герой на още една книга. Снимка: ozone.bg

[divider]”Тайната градина”[/divider]

“Тайната градина” на Джохана Басфорд и цялата армада от рисувателни книги за възрастни. О, наистина, правилно прочетохте – “оцветявки” за възрастни. Използвани за терапия срещу стреса, за събуждане на стара страст или просто за забавление, този нов жанр успя да се наложи през 2015 г. и да събуди детското у милиони по света. У нас поредиците с рисувателни книги за възрастни вече са доста, включително и такива, посветени на поредиците “Хари Потър” и “Игра на тронове”.

Книги Книгите на 2015-а: от “Орлов мост” до “Тайната градина” А1 БлогКниги-“оцветявки” за възрастни. Снимка: fabrikazatvorchestvo.com

[divider]”Една успешна идея е достатъчна”[/divider]

“Една успешна идея е достатъчна” на Рандъл Лейн и екипа на американския Forbes – книга, която би могла да бъде чудесен завършек на нашето обобщение. Страхотно бизнес издание, събрало впечатляващи портретни интервюта на новото поколение предприемачи, сред които създателите на Twitter, Spotify, Tesla, Instagram, Napster и още редица влиятелни млади “изобретатели”. Много от тях са милиардери още, преди да са станали на 25, а желанието им да променят света е повече от вдъхновяващо. Пожелавам ви де се потопите и заразите!

Книги Книгите на 2015-а: от “Орлов мост” до “Тайната градина” А1 БлогПредприемачът Илон Мъск е сред героите в книгата. Снимка: Forbes.com

[divider]А какво очакваме с нетърпение през 2016-а?[/divider]

Е, аз вече започнах с първото дългоочаквано заглавие – “Да изиграеш краля” от Майкъл Добс. Продължението на “Къща от карти” ще ви подгрее чудесно за предстоящия четвърти сезон на едноименния политически сериал на Netflix, който очакваме на 4 март. Дотогава – прочетете какви ги върши Франсис веднага, след като е заел премиерския пост в Кралството. Със сигурност ще видите доста прилики с родната среда.

Най-очакваното заглавие, обаче, определено е „Жар птица” – първият роман на Мирослав Пенков. Целият свят го познава като страхотен разказвач, а историите му в сборника „На Изток от Запада“ бяха преведени на 30 езика. Сигурен съм, че романът ще спира дъха точно толкова често, колкото разказите на Пенков, и точно заради това чакането си заслужава.

Книги Книгите на 2015-а: от “Орлов мост” до “Тайната градина” А1 БлогМирослав Пенков ще издаде дебютния си роман. Снимка: artsblog.dallasnews.com

Какво още? Най-вероятно “Purity” на Джонатан Франзен (макар да не съм от най-големите му почитатели). Знаем за илюстрована книга от Елиф Шафак, а аз бих се радвал на поне една страхотна бизнес биография (сърцето си тегли натам, няма как).

[divider]За автора[/divider]

Книги Книгите на 2015-а: от “Орлов мост” до “Тайната градина” А1 БлогАлександър Кръстев е създател на сайта “Аз чета” и вече 10 години е сред най-популярните книжни блогъри у нас. През 2013 г. е обявен за Рицар на книгата.

Журналист по образование, от 2007 г. Александър е част от екипа на PRoPR Агенция, а отскоро преподава и в Нов български университет.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*