Как да проверим батериите на дистанционното със смартфона?

На кого от нас не се е случвало, особено в хладните есенни и зимни вечери, следното – лежим си мързеливо на дивана пред телевизора и преглеждаме къде какво интересно дават, ала ето, че дистанционното внезапно спира да командва телевизора. Повдигаме го по-височко, за да „хване“ сигнала; размахваме го; натискаме бутоните по-силно, дано този път „повярва“; накрая се ядосваме и го ступваме еднаж-дваж или рязко го почукваме в най-близкия остър ръб, който видим – така де, какво му става, няма ли да работи в крайна сметка? Чудим се – какво му се случва на това дистанционно и дали е „сдало багажа“ или просто батериите са напълно изтощени.

Можем да разберем последното и без да ставаме от дивана, да ровичкаме из чекмеджетата и да търсим чифт нови-новенички батерийки. Най-вероятно имаме напълно подходящ “тестер“ за дистанционно в джоба си – да, в момента!

Ако не вярвате, опитайте още сега. Извадете смартфона си. Включете приложението за снимки (това ще рече – включете камерата). Насочете дистанционното за телевизора право срещу камерата на телефона. След това натиснете и задръжте кой да е от бутоните на дистанционното.

Ако устройството функционира правилно, би трябвало да видите синкава или розова светлина на екрана на телефона си – тя свети от върха на вашето дистанционно, когато го гледате през камерата (няма нужда да го заснемате). Ако светлината, която виждате, е изключително слаба и немощна, може би все пак е време да преровите чекмеджето и да смените батериите на дистанционното.

дистанционното Как да проверим батериите на дистанционното със смартфона? А1 БлогКак работи този трик?

Повечето модули за дистанционно управление командват телевизора чрез инфрачервени сигнали. Подобно на ултравиолетовата светлина, инфрачервените лъчи са на границата на видимата част от спектъра на бялата светлина, но са по-скоро невидими за човешкото око. Камерата на телефона обаче не е човешко око – тя „вижда“ всякаква излъчена или отразена светлина. Затова е в състояние да види инфрачервените сигнали на дистанционното, които, впрочем, може да са на серии от накъсани излъчвания, наподобявайки морзов код.

Повечето съвременни фотоапарати от висок клас и огледално-рефлексни фотоапарати имат инфрачервени филтри, които помагат за намаляване на “шума” в снимките и за целта блокират инфрачервената светлина. Затова те не могат да „видят“ сигналите на дистанционното. Същото важи и за задните (основни) камери на новото поколение iPhone и някои други най-нови модели телефони. Поради това, ако искате да приложите въпросния трик, с тези модели можете да го направите единствено чрез камерата за селфита.

Също така, имайте предвид, че устройства за дистанционно управление на телевизор, които работят с Bluetooth или радиочестотен сигнал, няма как да излъчват светлината, която излъчват тези с инфрачервена сигнализация.

Още по темата

  1. Това става с абсолютно всякъква камера,не само със смартфон.Това го изпол,вам от поне 10 год. И повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*