Милионер в интернет

Вече почти не съществуват професии, които можем да работим, без да ползваме интернет. И това е абсолютно нормално във време, в което комуникацията е издигната в култ, а информацията е онова божество, чиято цена зависи от материала, вложен в него.

Има дейности, и то все по-скъпо платени, които може да се практикуват изцяло и само в интернет. За тях ще стане дума в настоящата статия, без претенции за изчерпателност. Логично, повечето от тези професии, родени през последните няколко години, едва ли ще имат български еквивалент в наименованието. И това също е абсолютно нормално предвид друг съществен факт – англосаксонският произход на терминологията. След време модератор ще ни звучи нормално колкото щепсел, ако щепселът вече не е излязъл от употреба…

[divider]И модераторът, и щепселът са 100% ангажирани с мрежата[/divider]

Единият обаче властва в електрическата мрежа, а другият – в глобалната такава. Модераторът е онзи морален стожер, най-често юноша бледен, от чиито личностни принципи зависи контрола върху съдържанието във форумите. Времеемка, неблагодарна, все още слабо регламентирана, но пък много отговорна дейност. Защото от уменията на модератора зависи степента на овладяване на потока от мнения. Друг е въпросът, че тези потоци нерядко са океани, а овладяването на океан почти винаги е кауза пердута.

[divider]Копирайтърът – гений или просто драскач?[/divider]

„Имате широк кръгозор, разностранни интереси и оригинални идеи? Вие сте точният човек за рекламния бранш!“ Така започва почти всяка обява от ПР, рекламна или маркетинг компания, която търси копирайтър. Звучи лесно, достъпно и/или почти романтично. А дали е така?

Знае се, че у нас копирайтърите се трудят за жълти стотинки. Но, както се казва, зависи къде работиш, и какви са очакванията от твоите рекламни сюжети и текстове.

Най-важното и най-трудното в тази професия е не толкова да измислиш добра идея, колкото да я представиш така, че да грабне всички. Затова конкуренцията в тази сфера е жестока, очаква се да имаш не просто фундаментални знания и широка обща култура, да познаваш новите медии, но и да разбираш човешкото поведение, което – колкото и грубо да звучи – често се свежда до психология на тълпата.

[divider]Контент-мениджър – копирайтър от по-нисък клас![/divider]

На тази професия трябва да стои етикет „ВРЕДНА“ или „ЗАБРАНЕНА“! Защо? Защото вече години наред в България властва порочната практика да не се обръща внимание на съдържанието, което се излива в сайтовете.

Контент-мениджърът е този, който в една нормална медия се нарича редактор. От друга страна, в сайтовете всички са редактори, представящи се и под абсурдното наименование интернет журналисти.

Всички – и контент-мениджърите, и интернет журналистите, и уеб редакторите – упражняват професията си изцяло в интернет, като основно се занимават с преписване на чужди текстове, без каквато и да е творческа намеса. Благодарение на тях сайтовете, най-вече –  новинарските, изглеждат по един и същи начин като съдържание. И пак благодарение на тях трудът на журналиста в интернет е сведен до санитарния минимум на възнаграждение.

[divider]Дизайнер – уеб, графичен, 3D… Надомна работа по интернет[/divider]

За тази професия се изисква не просто креативност, а способност да реагираш на бясната конкуренция, която без скрупули и все още безнаказано краде всяка нова идея. Дизайнерът в интернет е своеобразна „Бърза помощ“, защото в неговите ръце е спасяването на сайта. Защото, уви, визията е далеч по-важна от съдържанието. Толкова за дизайнерите!

[divider]Писател, блогър, влогър… Какво следва?[/divider]

Вече съвсем не е достатъчно да си само писател, споделящ гениалните си идеи със света. Спрямо всички изброени дотук професии, писателската е най-естествено се развива в интернет. И не само защото писането е самотно занимание, както и висенето в интернет.

Всеки уважаващ себе си съвременен писател има блог, а нещо като последен писък на модата е разработването на собствен влог (видео блог).

Няма да коментираме факта, че всеки, който има да каже нещо, има собствен влог. И това далеч не са хора на изкуството, а всякакви тийнейджъри, шивачки, плетачки, декоратори, готвачи и т.н. Както се казва – за всеки влог си има вложители 🙂

[divider]Фейсбук специалист[/divider]

Неслучайно, собственикът на Фейсбук е сред най-богатите хора в света. А най-популярната социална мрежа се превърна в индустрия, с която вече всички се съобразяват. Всяка индустрия иска своя персонал. Тази необходимост доведе до създаването на десетки специализирани компании и в България, които предлагат само услуги, свързани със социалните мрежи – Фейсбук, Туитър, Инстаграм и всяка следваща, която ще се появи на пазара. И въпреки все по-рестриктивните правила, наложени от собствениците на социалните мрежи, бизнесът на специалистите в тях процъфтява.

[divider]Какъв е изводът от всичко изброено до тук?[/divider]
  1. Висенето в интернет не е само загуба на време;
  2. Висенето в интернет може да е пълна загуба на време;
  3. Въпрос на лични способности и креативност е къде попада всеки от нас.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*