Зад обектива на един компютърен специалист

фотограф Зад обектива на един компютърен специалист А1 Блог

Орлин Николов разказва за  любовта си към фотографията. 

Орлин Николов е системен администратор по професия и фотограф по душа. От  доста години работи в Мтел, а  колегите му вече знаят, че всяко фирмено събитие за служителите не остава незабелязано от фотоапарата му. Отскоро Орлин се занимава и професионално с фотография – той е официалният фотограф на концертите на Whitesnake, Dream Theater, Roxette, Judas Priest, Tarja Turunen в България.

Какво се крие зад хобито на Орлин и дали от всеки може да стане фотограф? Търсим отговорите заеднo.

 

 

-Как започна с фотографията?

От  малък се „заглеждам“ по фотографията, дори се бях записал на кръжок по фотография в училище. По-сериозните ми опити  се реализираха по-късно, когато се запалих по правенето на street снимки и портрети на приятели. Професионални курсове не съм посещавал,  по-скоро се пуснах в дълбокото, за да установя сам кое работи най-добре. Разбира се това е и доста дълъг процес на самообучение, свързан с четене и едновременно с това практика.

Instagram и всички модерни фото приложения пречат или помагат за развитието на фотографията?

Не мисля, че пречат. Напротив – с Instagram всеки може да бъде фотограф. За добър кадър не винаги е необходимо да имаш супер страхотна камера. По-скоро тези модерни приложения насърчават фотографията. Благодарение на новите технологии  тя  стана много по-достъпна, а на мен именно това ми харесва.

фотограф Зад обектива на един компютърен специалист А1 Блог

Концертът на Roxette в София, заснет от Орлин Николов.

-А не се ли скъсява много животът на фотографията чрез тези модерни приложения?

Ако е стойностна снимка, мисля че не. Тя ще се открои между всички други, които не са толкова качествени. Нека не забравяме, че така снимката може да достигне до милиони хора. Преди години целият този процес беше много по-труден. Всеки може да хване хубав момент, а социалните мрежи да помогнат  той да достигне до всички.

-Имаш ли някакъв сантимент към старата фототехнология?

По-скоро ми липсва малко старото усещане. Може би в момента благодарение на техниката (смартфоните, професионалните камери) повечето хора наблягат на бързите моментни кадри. Доста по-малко са премислените. Знам какво е да имаш фотоапарат с филм, затова когато се появиха първите цифрови апарати ми беше много интересно да работя с тях. По този начин отпаднаха много от ограниченията на лентовия апарат, но като че ли с това се загуби малко от магията. На филм имаш 36 пози и трябва внимателно да обмислиш всеки един кадър. Това сякаш ги  правеше и по-ценни. Сега имаш възможност да направиш неограничен брой снимки, но след това не поглеждаш нито една от тях…

-От известно време се занимаваш с концертна фотография. Как започна да снимаш концерти?

Нека да кажем, че успях да съчетая любовта си към рок музиката с фотографията. Как се случиха нещата? Може би с доза късмет, защото се свързах с организаторите на едни от най-големите концерти в България, показах им свои снимки, те харесаха моя стил и днес вече мога да се похваля със снимки от концертите на  Whitesnake, Anastacia, Kasabian, Robbie Williams, Nigel Kennedy, OneRepublic, Godsmak, Roxette, Apocalyptica, Toto, Judas Priest, Enrique Iglesias… вече станаха доста 🙂

фотограф Зад обектива на един компютърен специалист А1 Блог

Роби Уилямс през обектива на Орлин.

-Какво е специфичното при концертната фотография?

Ограничен си във времето. Обикновено снимам първите три песни от концерта, което грубо се равнява на 15 минути. През това време можеш да направиш между 200 и 500 кадъра, от които после използваш около 20. Голяма отговорност е, защото за този малък интервал от време трябва да успееш да направиш наистина добри кадри. Големите звезди имат и свои изисквания за снимките, така че за тези 15 минути трябва да съобразиш и това.  После следва съгласуване на кадрите и с мениджъра на дадения изпълнител. Така че отговорността е още по-голяма. Усещам, че съм си свършил добре работата, когато получа тяхната положителна оценка. Мениджърите на Whitesnake бяха много доволни от моите снимки при гостуването им в София, а за мен това е истинско признание.

 -Интересни места онлайн, които можеш да препоръчаш на всички, които се интересуват от фотография?

https://500px.com/ и  http://35photo.ru са някои от най-любимите ми сайтове. Руснаците правят много интересни неща.

За начинаещите бих препоръчал – https://www.creativelive.com , http://kelbyone.com и http://www.slrlounge.com

А това са любимите ми концертни фотографи:

https://www.facebook.com/MusicThroughTheLens/

https://www.facebook.com/robinlooyphotography/

https://www.facebook.com/MatthiasHombauerPhotography/

-Какъв съвет би дал на всички, които тепърва започват да се занимават с фотография?

Просто да хванат техниката, която  имат под ръка и да започнат да снимат. Курсовете ще им дадат някаква теория и представа за нещата, но аз смятам, че без практика цялата тази информация ще бъде безполезна. Така че започвайте да снимате!

За още снимки от Орлин Николов, посетете неговата Facebook страница – https://www.facebook.com/orleffphotography

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*