Facebook детокс или как да не си губим времето

”Средно всеки активен потребител прекарва по 1,72 часа на ден в социални медии…Притеснителното е, че тенденцията е позитивна – тоест това време расте.“*

Замисляли ли сте се, че висенето във Facebook изяжда не малка част от и без това вечно недостигащото ни време, че информацията, която консумираме там става все по-безсмислена, а споровете онлайн всъщност рядко са разговор по същество независимо от темата и почти никога не водят до някакъв резултат?

Ако отговоряте на поне един от тези въпроси положително, вероятно с интерес ще прочетете няколко препоръки за това как да се измъкнем от морето ненужна информация в социалните мрежи и как да консумираме с мярка, за да имаме повече време.

Съветите за това как да променим навиците си на потребители в социалните мрежи работят „безотказно“, твърди журналистът на свободна практика и онлайн предприемач Асен Георгиев. Той ги е изпробвал лично, преди да ги разкаже в своята история „Facebook (в) почивка“.

facebook Facebook детокс или как да не си губим времето А1 Блог

Асен Георгиев има награди от две издания на Mtel Media Masters

До 2014 г. Асен пише за вестник „Капитал“ с ресори: нови технологии, интернет бизнес и предприемачество. Преди това е писал също за вестниците „Дневник“ и „Капитал Daily“, за списанията „PC Mania“, „Мениджър“ и други. От 2014 г. развива два електронни магазина. Съосновател е на образователната инициатива за индивидуално менторство ABLE Mentor.

Признава, че доскоро е защитавал тезата, че Facebook е платформа, която не е нито добра, нито лоша – зависи кой как я използва. Но вече не е на това мнение. За себе си казва, че харесва позитивните хора, планината и добрата бира. И явно ги предпочита пред това да си губи времето онлайн. Защо? Ще разберете от „Facebook (в) почивка“.

Историята е част от книгата „Преплетени линии – 20 истории от миналото за бъдещето“, която беше издадена в края на миналата година по инициатива на Мтел от издателство „Колибри“ и по повод 20 години от първия GSM разговор в България. В нея победители от журналистическия конкурс за иновации, технологии и наука Mtel Media Masters разказаха в истории своите гледни точки към миналото и сценариите си за бъдещето на все по-технологичния ни свят.

Вече ви представихме тук някои от тези истории. Днес ви предлагаме малка част от „Фейсбук (в) почивка“, а цялата история прочетете в книгата. Електронното издание може да бъде свалено от сайта на Мтел. Книгата е достъпна и в онлайн книжарницата на „Колибри“, както и на сайтовете на партньорски онлайн книжарници на издателството.

[divider]„Facebook (в) почивка“[/divider]

Плати сметката – когато излезете навън с приятели и всички започнат да си зяпат в телефоните, направете уговорката, че всички ще оставите телефоните си на масата един върху друг. Който пръв посегне без причина към смартфона, плаща сметката. Дисциплиниращо и финансово полезно за хората с по-силна воля.

Премахни от телефона – изтрийте приложенията на социалните мрежи, които ползвате от телефона си. Ако сте твърде привързани, може да започнете с изключване на мобилния интернет за през деня. Спирането на постоянния достъп до Фейсбук например има изключително силен ефект.

Сложете си лимит – инсталирайте софтуер на браузъра си, чрез който можете да нагласите дневен лимит за ползването на определен уебсайт. Аз започнах с 15 минути Facebook на ден. Първите дни ми се струваше малко, защото често ми се налага и да работя в социалната мрежа – администрирам групи, комуникирам с доста хора по различни проекти и т.н. След няколко дни обаче времето започва да стига, защото човек се фокусира само върху важните неща.

*(Георгиев, А. Facebook (в) почивка.//Преплетени линии – 20 истории от миналото за бъдещето. София, 2015, с. 105

Още по темата

  1. Да използваш фейсбук е най-малкото липса на въображение.Изтрий профила си – живей свободно с хората,които са ти важни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*