Как да тестваме дисплея на смартфона си за мъртви пиксели

Всеки производител може да създаде продукт или цяла партида продукти с дефект. След като сме изсипали „убедителна“ сума пари за нов телефон, обаче, никак не сме склонни да приемаме и толерираме каквито и да е дефекти, като например мъртви пиксели. Държим нашите джаджи да бъдат перфектни във всяко отношение, нали?

Един от най-дразнещите дефекти при производството на телефони и смартфони е случаен пиксел или два да откажат да светят така, както се очаква от тях. Резултатът е смущение на картината, която виждаме на малкото екранче. Тези пиксели в разговорния език се наричат мъртви пиксели”. Обикновено тяхното поправяне се покрива от гаранцията, стига да ги “хванем“ навреме.

Звучи лесно – и до голяма степен е. Проблемът е, че резолюциите на дисплеите стават все по-големи, тоест пикселите се смаляват прогресивно, затова става изключително трудно да се забележи един мъртъв пиксел. За да се постигне това се използват „картинки“, които представляват парче от равномерен плътен цвят, които се „разпъват“ на цял екран. Имайки един плътен цвят за равномерен фон, вече става по-лесно мъртвият пиксел да се открои сред здравите. Ето няколко такива „картинки“, а по-долу след това ще стане дума защо са точно такива.

 

Пиксели Как да тестваме дисплея на смартфона си за мъртви пиксели А1 Блог Пиксели Как да тестваме дисплея на смартфона си за мъртви пиксели А1 Блог Пиксели Как да тестваме дисплея на смартфона си за мъртви пиксели А1 Блог Пиксели Как да тестваме дисплея на смартфона си за мъртви пиксели А1 Блог  Пиксели Как да тестваме дисплея на смартфона си за мъртви пиксели А1 Блог Пиксели Как да тестваме дисплея на смартфона си за мъртви пиксели А1 Блог

Стъпка 1: Сваляне и разглеждане на едноцветни изображения

При повечето дисплеи всеки пиксел, т.е. всяка точица от картината, се състои от три отделни субпиксела. Всеки субпиксел представлява микроскопична луминесцентна лампа, която излъчва само един от трите основни цвята (има различен луминофор). Чрез промяна на интензитета на светлината на субпикселите се постигат нюанси на възпроизвежданите цветове – един червен, един зелен и един син. Когато всичките три субпиксела светят, полученият цвят е бял.

Ако има напълно “мъртъв пиксел” в дисплея, той лесно ще се забележи при „разпъването“ на бял фон върху екрана – мъртвият пиксел ще изглежда черен. Ако обаче са изгорели един или два субпиксела, то на дисплея ще има една точица, която просто свети в различен цвят. Ето защо е добра идея да се провери за мъртви пиксели чрез „преглед“ на няколко плътни цвята – синьо, червено, жълто. Разбира се, вие можете да направите това и с други цветове, например розово или лилаво, стига плътността на цвета да ви позволи да забележите евентуално отклонение.

Пиксели Как да тестваме дисплея на смартфона си за мъртви пиксели А1 Блог

Равномерният фон позволява на дефектния пиксел да изпъкне, както е станало с този пиксел, останал да свети в червено. Снимка: Alpen Viker

Приложените изображения са шест “картинкисъс съотношение 16:9, което следва да запълни целия екран на повечето смартфони. Изображенията са с 1440p резолюция, така че би трябвало да са достатъчно плътни, за да запълнят всеки пиксел на повечето смартфони.

Можете да разгледате тези изображения директно в браузъра си или да ги свалите и запишете на телефона си, ако предпочитате. Предимството на второто е, че с тях ще можете по всяко време да проверявате за мъртви пиксели. Просто се уверете, че разглеждате своята галерия в режим на цял екран, така че нито един пиксел да не остане неосветен.

Стъпка 2: Взиране в дисплея

Докато разглеждате всяка една от тези “картинки“, вглеждайте се в екрана за всякакви малки точици в черно или в цвят, различен от този, който „прожектирате. Черна точица би означавало мъртъв пиксел, а точица, която е обезцветена или сивкава, навярно се дължи на дефектни субпиксели.

Ако откриете мъртъв пиксел или такъв с изменен цвят – и ако смартфонът ви е в гаранция, побързайте към сервиза.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*