Как “Интернет на нещата” ще промени света през 2016?

Една от най-обсъжданите теми по време на Световния мобилен конгрес в Барселона несъмнено е “Интернет на нещата” (Internet of things).  Тема, която отдавна вълнува мнозина. Затова ще ви запознаем с прогнозата на анализаторите от Machina Research, които са едни от най-уважаваните специалисти по M2M (интелигентна комуникация между машините без човешка намеса), какво според тях ще се промени по света заради навлизането на “Интернет на нещата” (Internet of things) в ежедневието ни.

интернет на нещата Как “Интернет на нещата” ще промени света през 2016? А1 Блог

Мат Хатън от Machina Research. Снимка: YouTube

Фирмите ще вървят към „сервитизация“. Това означава, че все повече ще ни предлагат услуги, а не продукти. Това ще промени из основи начина, по който компаниите функционират.

Ще се появи длъжността „Главен директор по Интернета на нещата“. Нарастващата значимост на интернета на нещата ще накара всички уважаващи себе си големи компании да имат такъв директор. Това ще е от значение за оцелявнето им или изчезването им.

Операторите ще станат системни интегратори и обратното. Границата между „чистите“ ИТ и операторските услуги ще се размива все повече, което е благоприятно за нас потребителите.

Сигурността вече няма да е извинение. Не че темата за сигурността ще стане по-маловажна, напротив, тя ще е още по-сложна, още по-значима и даже страховита. Но все по-рядко това ше бъде използвано като оправдание да не се предлага дадена услуга.

Конкретната технология ще загуби значение. Ще става все по-маловажно кой производител е разработил дадена технология, защото всякаква информация ще бъде достъпна по всяко време на всякакви устройства от всевъзможни марки. Никой от нас не се интересува каква е технологията, която стои зад това, нали?

Китайските производители ще нашестват. Те вече са огромен фактор в мобилните решения, които предстои да видим на мобилния конгрес тази година, но засега следим нашествието им предимно в света на малките устройства – смартфони и други. Предстои от китайски разработчици все повече да идват и самите софтуерни платформи, проекти за умни градове, интегрирани решения.  Амбициите им ще нажежат конкуренцията по цял свят. Навярно това ще е добре за услугите, които получаваме.

интернет на нещата Как “Интернет на нещата” ще промени света през 2016? А1 Блог

Мрежите ще се ускоряват. Докато щедро текат рекламите на 4G/LTE, вече се работи усилено по навлизането на 5G. Това точно ще е основната тема за целия хай-тек свят през 2016-а.

Всички ще започнем да ползваме Second Life отново. Е, не буквално. Но ще се случи нещо подобно. Дигиталните версии на самоличността, аватарите и изобщо виртуализирането на реалния ни свят ще стават масова тенденция. Така наречената подобрена релност ще излезе от нишите, които сега обитава, и ще стане масова.

Новите технологични решения ще се появяват и изчезват бързо. Ключова причина за явлението ще са регулаторните рамки, които са различни за различните части от света, и точно това ще „убие“ някои от фирмите, предлагащи интересни и иновативни решения. Всички анализатори по света са единодушни, че тези различия ще съсипят не един доставчик. Затова трябва да сме внимателни и да имаме едно наум, когато се доверяваме изцяло на уеб-услугите – утре може някои от тях просто да ги няма.

[divider]Бюлетин[/divider]

До 25-и февруари екипът на Мтел ще следи отблизо технологичните новости от Световния мобилен конгрес в Барселона. За да сте  информирани за всичко важно, което се случва в града на Гауди, можете да се абонирате за бюлетина ни и да участвате в томбола за нов таблет Samsung Galaxy Tab S2 8”!

Още по темата

  1. Светослав Георгиев Бързанов says:

    Искам “топли” новини за двата нови модела днес от конгреса в Барселона, благодарение на Вас,екипът на Мтел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*