SEAT, SAMSUNG и SAP създават „свързана кола“ на бъдещето

SEAT, Samsung Electronics и SAP SE са създали технологично обединение за съвместно разработване на концепция за “свързана кола” на бъдещето. По време на 11-ото издание на Световния мобилен конгрес в Барселона трите компании показват концепцията си за автомобила, който е винаги онлайн и улеснява работата на водача.

Тристранното партньорство е продължение на споразумение за технологично сътрудничество, започнато още миналата година от SEAT и Samsung. Сега към него се присъединява една от най-големите компании за бизнес приложения, бизнес-мрежи и разработки за „големите данни“ – SAP, което значително променя нещата.samsung SEAT, SAMSUNG и SAP създават „свързана кола“ на бъдещето А1 Блог

Развойните екипи на трите големи компании вече са създали някои иновативни решения в помощ на шофьорите:

  • Приложение, което позволява на водача да резервира място за паркиране и да плати веднага. Това става само чрез разпознаване на шофьора по неговия пръстов отпечатък. След това приложението наставлява водача, докато достигне свободното паркомясто. Бариерата се вдига автоматично при наближаване на колата. Когато водачът напусне паркинга, плащането се извършва директно чрез приложението, без да е необходимо да се посещават таксуващи устройства, каси и други. Тази разработка е свързана с по-ранен развоен проект на SAP, фокусиран върху съвременните превозни средства. Услугите, създавани в рамките на инициативата, са насочени към „свързания паркинг“ и „свързаната бензиностанция“;
  • Споделяне на дигиталния ключ и оторизация с едно докосване. Това иновативно решение, което ще стане част от колите на SEAT занапред, предполага собственикът на колата да даде оторизация на друг човек да я кара, без да се налага двамата да имат пряк контакт, за да си предадат „ключа“. Така стопанинът на автомобила може да го даде на свой познат, дори ако двамата се намират много далеч един от друг. Функцията предполага изцяло сигурна оторизация за прехвърляне на виртуално копие на дигиталния ключ на колата към смартфона (или друго носимо устройство, например смартчасовник) на другия потребител. Така той ще има дублкат на ключа.

Наред с отключването на колата, респективно – с отварянето на вратите, това приложение позволява и други функции за отдалечено управление на автомобила, като например дистанционно пускане на климатика или отваряне на прозорците. Всички контролни дейности се извършват през смартфона. Освен това, за дигиталния дубликат на ключа може да бъде зададен времеви лимит. Когато той изтече, приключва самото „споделяне“ на колата. В по-напреднал етап на проекта ще има възможност дори за конфигуриране и органичаване на поредица от функции на колата като, например, задаване на максимална допустима скорост, както и дефиниране на режима на шофиране с цел увеличаване на горивната ефективност.

[divider]Бюлетин[/divider]

До 25-и февруари екипът на Мтел ще следи отблизо технологичните новости от Световния мобилен конгрес в Барселона. За да сте  информирани за всичко важно, което се случва в града на Гауди, можете да се абонирате за бюлетина ни и да участвате в томбола за нов таблет Samsung Galaxy Tab S2 8”!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*