Най-любопитните джаджи от Световния мобилен конгрес в Барселона

Време да е погледнем и към по-интересните джаджи, представени в изложбения център на Световния мобилен конгрес в Барселона. Повечето от тях изглеждат като извадени от Sci-Fi поредица, но е напълно възможно след няколко години да станат неизменна част от ежедневието ни.

Сами може да си представите какво е да се докоснеш до устройствата на бъдещето. Екипът ни засне някои от най-любопитните изобретения. Вижте ги и вие.

[divider]Умни коли[/divider]

Как петото поколение мрежи ще повлияят на начина, по който се движим в града?

Nokia демонстрира система за умни превозни средства. Всяко от тях е оборудвано със сензори, така че при проблем на пътя автомобилът веднага спира. Всички следващи коли също спират, за да се предотврати катастрофа.

При наличието на пето поколение мрежи тези данни ще могат да се предават към централизирана система, която да помага на градските власти и спешните служби да реагират в аварийни ситуации. Това е възможно и със сегашните мрежи, но при високите скорости и надеждността, които 5G мрежите обещават, ще бъде наистина възможно в реално време да се следи трафика и да се вземат много бързи и адекватни решения.

 

[divider]Умни очила за спортуващите[/divider]

Intel показва система от умни очила и сензори за спортуващи хора. Във велосипеда са вградени сензори, които следят всички параметри на движението – скорост, преминаване през дупки, наклон и други. Данните се изписват на очилата, които велосипедистът носи.

Заедно с това той може да носи GPS в джоба си и от него да се прожектира върху очилата карта с навигация и GPS данни. Ако потребителят иска, може да свърже и смартфона си с очилата, за да може да види кой му се обажда и получените съобщения и други аспекти на комуникацията.

[divider]”Шерпа” на колела[/divider]

Роботът помощник за носене на товар може да носи до 20 кг. Гладкият капак отгоре може да се отвори, за да може човек да сложи багажа си в контейнера вътре. Удобен е за терминали и гари, както и за всякакви места, където хората носят тежък багаж и имат нужда от “носач”.

[divider]Безжично зареждане[/divider]

Безжичното зареждане на телефоните е тема, която можеше да се види из почти всички зали на Световния мобилен конгрес тази година. Вариациите са най-различни, но тази е една от най-интерeсните, които можеха да се видят – системата за зареждане е вградена в бамбукова масичка с приятен дизайн.

Освен хубавия вид има още нещо, което харесваме в това решение – инсталацията е водоустойчива и здрава, така че може да се вгради например в маса за хранене. Дори и да разлеем питието си, зарядната система няма да пострада. Можем просто да избършем и да оставим телефона си да се зарежда.

[divider]Аз, Ото[/divider]

Ото е малък домашен асистент.  Той не само може да извършва прости задачи, като да пуска и гаси осветлението, но и умее да отговаря на въпроси, като например какво е времето навън. Може да визуализира полезна информация на дисплея си.

Малко е поспалив – обича да се откача от мрежата и да не отговаря на запитванията 😉

[divider]Олимпиада?![/divider]

Системата, която се показва на видеото, е разработка на корейския телеком KT.

Tе искат да оборудват всички спортисти с мини-камери, които да снимат състезанието през очите на самия състезател.

Демонстрацията показва как би изглеждало състезанието по-ски скокове, когато се приложи технологията с цел записване и създаване на виртуална реалност.

Корейците ще са домакин на зимните олимпийски игри през 2018 и са категорични, че дотогава наистина ще са готови с технологията.

[divider]Чук и Пук нямат шанс[/divider]

„Умна“ четка за зъби в съчетание със смартфон приложение може да ни помогне да ходим по-рядко на зъболекар като ни съветва как и колко да търкаме зъбите си при миене.

Разработената от Oral-B система се състои от електрическа четка за зъби, в чиито власинки има сензори, и софтуер за мобилни телефони, който показва на екрана коя част от устата колко добре е почистена. Информацията е визуализирана чрез кръгова графика. Тя нагледно показва къде зъбите са измити добре и къде има още работа.

Сензорната технология на четката за зъби следи за натиска, който се прилага при миене. Ако е налице прекалено голям натиск, което може да е причина за увреждане на венците, четката автоматично намалява скоростта си и вибрациите, за да намали агресивността към венците.

Таймер следи за времетраенето на миенето на зъбите. На екрана той показва колко време човек търка с четката и колко би трябвало да продължи това. Според статистиките 80% от хората мият зъбите си по-кратко от необходимото и това е причина за недоизмиване, което води до проблеми със здравината на зъбите.

Система за следене на позицията на четката пък дава наставления за това как най-добре да се държи самата четка. Целта е всички зони в устата да се мият еднакво добре и равномерно.

Софтуерът осигурява и статистическа информация за седмичното приложение на четката за зъби и параметрите на миенето. Заедно с това той може да дава повече информация и съвети за добър дъх, здрави венци, борба със зъбния камък и др.

Очаква се приложението да се появи на бял свят през юли 2016 г.

[divider]Саграда Фамилия, ама с главата надолу[/divider]

Каталуня представя атракциите си чрез VR (виртуална реалност). На видеото виждаме човек с очила за VR, който в този момент “разглежда” забележителностите на Каталуня в 3D чрез няколко различни вида преживявания – пътуване с кола, летене, каякинг и др.

[divider]Бюлетин[/divider]

Екипът на Мтел отразява за вас технологичните новости от Световния мобилен конгрес в Барселона. За да сте  информирани за всичко важно, което се случва в града на Гауди, можете да се абонирате за бюлетина ни и да участвате в томбола за нов таблет Samsung Galaxy Tab S2 8”!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*