Как 5G ще промени живота ни?

Успяват ли мобилните технологии да преобразят света ни наистина? Реалистична ли е мечтата за 5G? Кога ще можем да се възползваме от всички възможности, които виртуалната реалност (VR) ни предлага?

Разхождайки се между щандовете на Световния мобилен конгрес в Барселона, отговорите на тези въпроси изглеждат пределно ясни – да, на прага на сме да стъпим в следващата епоха на технологии и 5G ще направи всичко това възможно.

Но как точно?

Докато светът се радва на LTE комуникациите, петото поколение мобилни мрежи е на прага ни, за да сбъдне мечтите за виртуалната реалност, коментира Алекс Джинсунг Джой, главен технологичен директор на SK Telecom по време на форумa за 5G мрежи на конгреса. Най-важният аспект на тази промяна всъщност е преживяването за хората – усещането, което ще създава постоянното общуване и взаимодействие с виртуалната среда.

5G Как 5G ще промени живота ни? А1 БлогАлекс Джинсунг Джой, главен технологичен директор на SK Telecom

С обещание за десеткратно по-високи скорости, много по-малко латентност и подобрена ефективност, това вече ще е истинската виртуална реалност, смята Бруно Якобфойерборн, главен технологичен директор на Deutsche Telekom. Тогава не просто всички ще имат мобилни устройства с достъп до мрежа, а ще са наистина свързани.

Когато гривната на ръката ни измерва пулса и кръвното налягане по време на разходка, те ще отиват автоматично при личния ни лекар. А ако млякото в хладилника намалее, той ще помоли умния ни часовник да попита искаме ли да си поръчаме нова кутия мляко от магазина, който пък ще получи заявката автоматично, ако я потвърдим. Така мрежата от пето поколение ще осмисли съществуването на всички устройства, които днес се разработват почти хаотично – умни гривни и часовници, дрехи с вградени сензори, очила за виртуална реалност и др., категоричен е Бруно Якобфойерборн.

[divider]Как ще стигнем до 5G?[/divider]

За да можем всички да ползваме свободно и безпрепятствено 5G, трябва да имаме на разположение достъпната технология, която да ни го позволява.

Затова, докато операторите коментираха как се готвят да вдигнат нивото на своите мрежи още повече, за да сбъднат мечтата за 5G, в най-голямата конферентна зала на Световния мобилен конгрес в Барселона трима лидери на големи технологични компании си мереха чиповете – буквално.

Ханс Вестберг, изпълнителен директор на Ericsson, Ралф де ла Вега, вице-председател на AT&T Inc., и Брайън Краних, изпълнителен директор на Intel, един след друг показаха най-новите чипове, разработени от техните компании в посока повече комуникация и повече свързаност. Единият от тях има вградени общо 64 антени, чиято задача е да осигурят гладка и безпроблемна мобилна комуникация навсякъде и по всяко време. Мениджърите искаха да убедят публиката, че мобилните технологии наистина разтърсват света, в който живеем.

5G Как 5G ще промени живота ни? А1 БлогМениджъри от трите технологични гиганта показват последните чипове

„Мобилните технологии разтърсват света ли? Всичко това благодарение на мобилни устройства, широколентови връзки и „облак“ – нямате ли нови идеи?!“, изписа се на екрана туит от лайв-канала на конференцията. Разговорът на топ-шефовете наистина се фокусира преди всичко върху малките подобрения, които правят живота на хората малко по-удобен, но със сигурност не предизвикват революция.

За сметка на това дискусията очерта някои от предизвикателствата, които тепърва ще оказват влияние върху ежедневието ни – и тези предизвикателства могат да се окажат разтърсващи в прекия смисъл на думата. Така е, защото за един автомобил, който е постоянно свързан с „облака“ и разчита на облачни изчисления, за да калкулира маршрута и скоростта си, 5 милисекунди закъснение във връзката могат да се окажат фатални и да предизвикат катастрофа.

А очакванията са 5G да елиминира възможността да се случват подобни “неприятности”…

[divider]Бюлетин[/divider]

Екипът на Мтел отразява за вас технологичните новости от Световния мобилен конгрес в Барселона. За да сте  информирани за всичко важно, което се случва в града на Гауди, можете да се абонирате за бюлетина ни и да участвате в томбола за нов таблет Samsung Galaxy Tab S2 8”!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*