MWC 2016 под знака на виртуалната реалност, 5G и Интернета на нещата

Невероятна камера, супер издръжливост, страхотен дизайн, невиждан до този момент… И тази година производителите на устройства се опитаха да ни смаят с най-новите си джаджи по време на Световния мобилен конгрес (MWC 2016) в Барселона. И въпреки че очаквахме тези премиери с нетърпение, сякаш истински вълнуващите теми бяха три – 5G, „Интернет на нещата“ (IoT) и виртуалната реалност (VR). Ето какво видяхме на MWC 2016.

[divider]Конгресът[/divider]
Лека, фина и нежна като морето, с плавни извивки като морския бряг – такава е Fira – знаковата сграда, в която се провежда Световният мобилен конгрес, замислена от японския архитект Тойо Ито. Във всичките й форми и детайли, включително пейките и фонтаните наоколо, той се е постарал да пресъздаде нежността и плавните извивки на морето.mwc MWC 2016 под знака на виртуалната реалност, 5G и Интернета на нещата А1 БлогСамият Световен конгрес за мобилни технологии – World Mobile Congress, или накратко MWC, също прилича на море. Само че от хора. Организаторите прогнозираха, че тази година гостите на конгреса ще са около 98 000!
mwc MWC 2016 под знака на виртуалната реалност, 5G и Интернета на нещата А1 Блог[divider]Новите смартфони[/divider]

Новите смартфони и таблети привличаха публиката с шумни презентации в големите зали. Елегантният дизайн бе доминиращ сред тях (въпреки някои изключения), а много азиатски производители дадоха заявката си да стъпят на европейския пазар с елегантни устройства с много добри качества и забележително ниски цени. Тази година производителите сякаш се бяха наговорили – повечето от тях представиха свои очила за виртуална реалност, 360-градусова камера, за да можем да пресъздадем света около себе си по-добре, и редица други сходни аксесоари.

mwc MWC 2016 под знака на виртуалната реалност, 5G и Интернета на нещата А1 Блог

Като стана дума за нови смартфони, трябва да се признае, че една съществена част от „конгреса“ традиционно се случва в двата дни преди неговото начало – по това време на различни места в красивия каталунски град се правят различни IT изложения, конференции или шумни пресконференции. Тази година те бяха концентрирани в неделния следобед – нови модели обявиха големи имена като LG, ZTE, Samsung, а наред с това се проведоха и два микро-“конгреса“.

[divider]5G, „Интернет на нещата“ и виртуалната реалност [/divider]

По традиция Конгресът събира някои от най-големите шефове на водещите имена в сферата на мобилните технологии и комуникациите – такива като Verizon, Intel, AT&T, MasterCard и много други. Те „кръстосаха“ концепции за бъдещето на петото поколение мрежи 5G и „интернета на нещата“ – IoT.

Представете си хладилници, часовници, автомобили и промишлени инсталации, които са свързани в обща мрежа. Това е реалност, която днес наричаме със смелото наименование “Интернета на нещата” (IoT). За да бъде това възможно, ще ни трябва обаче и истинска 5G мрежа. Тя ще е толкова бърза, че ще може в реално време да се следи, например, целия милиарден автомобилен трафик по улиците на градовете – благодарение на сензори в “умните” коли – и да се изпращат интелигентни решения до всички возила, за да намалят задръстванията и да ни помогнат да се движим лесно и безпрепятствено.

Проблемът е, че при такава всеобща свързаност едно потенциално прекъсване на тези супер-бързи и умни мрежи може да доведе до нелек инцидент. Ако, например, медицински робот извършва дистанционно операция на сърце, управляван от сърдечен хирург от друг континент, то сривът може да струва човешки живот. Затова Световният мобилен конгрес 2016 в Барселона посвети почти цялото си внимание на бъдещето на “IoT” и 5G. Безкрайните възможности будят възторг, но идват и с безкрайни тревоги – за сигурността на личните ни данни, за защитата на виртуалните ни двойници, за безопасността на електронните ни портфейли. Въпреки това експертите прогнозират, че до няколко години 5G ще бъде реалност.

mwc MWC 2016 под знака на виртуалната реалност, 5G и Интернета на нещата А1 Блог

Най-споделяната в социалните мрежи снимка от MWC 2016. Източник: Официална страница на Марк Зукърбърг във facebook

Без съмнение сред всички важни шефове, събрани на Световния мобилен конгрес, фурор предизвика Марк Зукърбърг. Той доста възторжено говори за скорошното идване на виртуалната реалност и „скастри“ концепцията за „Интернета на нещата“, най-вече заради това, че той иска интернет да продължи да бъде на хората, а не на машините.Това, за което той и Facebook работят, е интернет да бъде достъпен за всички хора, дори и за тези в най-затънтените части на света.

Колкото до виртуалната реалност, засегя тя сякаш все още се материализира най-често с големите VR „очила“, което е по-скоро нещо като 3D забавление, което сме свикнали да виждаме най-вече в гейминг индустрията. Затова и една от най-честите гледки в изложбения център бяха хора с по една голяма „кутия“ на главата, които стоят, кимат, ръкомахат, или направо се въртят около себе си.

И на тази технология ще ѝ трябва известно време, за да ни предложи нещо наистина ново, но трябва да сте спокойни, че умните устройства, които носим, стават все по-мощни и вкарват в джоба ни все повече от жадуваната виртуална реалност.

За да се докоснете до това изживяване, може да добавите към своя смартфон и очила за виртуална реалност. Тази година почти всички производителите на смартфони показаха такива. Самите Facebook създадоха такъв продукт, поръчките за който започнаха преди 2 месеца.

Ако сте жадни за още от Световния мобилен конгрес в Барселона, разгледайте галерията със снимки. Там ще видите още за умните часовници, интересните вечери, които ни дадоха глътка въздух след натоварения ден, и разбира се още технологии. А ние оставаме в очакване на Mobile World Congress 2017.

[divider]MWC 2016 в снимки[/divider]

 

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*