Защо ни трябва 29-и февруари?

На всеки четири години месец февруари вместо обичайните 28 дни, получава бонус и от още един 29-и, но защо е нужно това?

Късият месец има своите предимства. По-малко работа, по-малко училище за учениците, може би и по-малко зима (освен ако не ни изненада един такъв като този пролетен февруари). Затова за известния в нашата история “Малък Сечко” казваме, че ще го избутаме. Когато обаче настъпи поредният четиригодишен цикъл и попаднем във високосния февруари, нещата придобиват тегав характер. Заплатата пристига с ден по-късно. Учениците имат по-дълга учебната година. Началото на пролетта сякаш става още по-далечно.

29-и февруари Защо ни трябва 29-и февруари? А1 Блог

Oще един ден на училище? Възможно е, във високосна година. Снимка: Schoolplus.org.eu

Това кара много хора да се замислят защо ни е необходима високосната година? И защо точно февруари е по-къс от всички останали и получава един ден отгоре на всеки четири години, а не август например?

Принципно една година е времето, което е нужно на Земята да направи пълна обиколка на слънцето. Това отнема приблизително 365 дни, 5 часа, 48 минути и 47 секунди. Затова и всеки календар, измислен от хората през вековете, се опитва максимално да се доближи до тази цифра, за да може всеки сезон да започва и свършва в едни и същи месеци всяка година.

В началото на римското летоброене, чийто далечен наследник е календарът, който използваме сега, месеците били десет на брой. Годината започвала от март и се състояла от 304 дни, но нещо не се връзвало. Липсата на прецизност довела до голямо объркване, тъй като постепенно сезоните се измествали.

Вторият управител на Рим – Нума Помилий наследил трона от основателя на Града – Ромул през 717 година пр. Хр. Той бил изключително мъдър човек, около който и до днес се носят легенди, а любителите на конспиративните теории често вмъкват името му в своите разкази. Това е мъдрецът, който прави първите сериозни реформи във Вечния град. Една от промените била в летоброенето. Той въвежда слънчевия календар и така се появяват месеците януари и февруари. Името на февруари идва от бога на зимните фестивали на староиталианските племена – Фебруус. Общо взето това било омразно време – студ, глад, но пък и много фестивали за пречистване, каквото и да е означавало това преди 27 века. Римската година започвала на първи март и затова ако някой ден трябва да се открадне от календара, се крадяло от последния месец за годината – февруари. При високосните години месецът бил с 30 дни, а в нормалните – 29.

За да спре изместването на сезоните великият Юлий Цезар въвежда нов календар с 4-годишен цикъл, в който има една високосна година. В негова чест петият месец (броено от първия месец в годината март) бил кръстен Юлий.

Римляните смятали, че четните числа носели нещастие. Наследникът на Гай Юлий Цезар – Октавиан Август (Гай Юлий Цезар Октавиан, управлявал – 27 г. пр. Хр. – 14 г.) се превръща в най-могъщия и забележителен владетел на Рим и става негов първи император. Той обаче бил суеверен, като всички тогава, и решава, че след като всичко хубаво в неговия живот му се случвало през шестия месец, той премества един ден от февруари в месеца сикстилис, а сетне го преименува на себе си – Август.

29-и февруари Защо ни трябва 29-и февруари? А1 Блог

Император Октавиан Август е отговорен не само за някои от успехите на Римската империя, но и за вида на съвременните календари. Снимка: haikudeck.com

И така ограбването на февруари приключило. Месецът остава най-късият и до ден днешен – 28 дни в нормална година и 29 през високосните. Думата “високосен” идва в българския език от гръцки и латински, като през вековете придобива този си вариант на правопис и произнасяне. Бисекстон, бисектус – в превод означава “два пъти шест”. При високосната година в началото са добавяли втори ден в месеца, но това не било 29-и февруари, а втори 6-и ден. Тогава въпросът “На коя дата си роден”, можел да получи отговор “На 6-и Б февруари”.

В използвания днес грегориански календар високосна година е всяка, която може да се дели на 4, но има и две много интересни изключения. Година, която е кратна 100 не е високосна, но която е кратна на 400 е високосна. Затова и 2000 г. беше високосна, но 2100-та няма да е. Ако не ползвахме тези добавени високосни години е изчислено, че след около 750 години месец юни ще се окаже в средата на зимата.

Високосните години са изпълнени и със суеверия. Например, че не трябва да се жениш или развеждаш, както и да сключваш договори на 29-и февруари. На Запад пък има традиция на този ден жени да предлагат брак на своите партньори. Също така се твърди, че децата, които са родени на този ден са щастливи. Но кое дете иска да празнува рожден ден веднъж на 4 години? Единственото предимство да си роден на тази дата е, че като пораснеш и станеш на 40, можеш да се хвалиш, че си само на 10 години.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*