Момчил Карабулев: 5G е технологията с най-голям потенциал да промени живота ни

Световният мобилен конгрес в Барселона показа бъдещето, което очаква всички ни до 10 години. От модулни смартфони, през 5G мобилен интернет до виртуална реалност. Всичко това се очаква да стане неразделна част от живота ни. С нас за новите технологии, показани на Конгреса, разговаря Момчил Карабулев, главен редактор на mobilebulgaria.com.

[divider]Интервю[/divider]

Какво ти направи най-голямо впечатление от показаните нови технологии на Световния мобилен конгрес в Барселона?

Това, че идеята за модулния дизайн, обещана от Project Ara, най-сетне получи подкрепа от голям производител като LG, който ще я пусне в масово производство с G5. Тепърва предстои обаче да видим какви други модули ще предложи компанията, тъй като засега има само два. Хареса ми идеята на HP за превръщането на смартфон в настолен компютър и в лаптоп чрез функцията Continuum в Windows 10, а освен това ме изненада и телефонът на Cat, който за пръв път добави термална камера в смартфон и дори може да работи под вода на дълбочина до 5 метра. Впечатли ме и решението на Alcatel опаковката на новия смартфон Idol 4S да се превръща в очила за виртуална реалност. Като геймър няма как да не оценя и очилата HTC Vive, които ще са на пазара през април.

5G Момчил Карабулев: 5G е технологията с най-голям потенциал да промени живота ни А1 Блог

LG G5 е първият модел с модулен дизайн от голям производител

Кое от новите неща, които видя, смяташ, че ще ползваме всички до 1-2 години?

Смятам, че смарт аксесоарите са на път да се разделят с нишовия си статус и да излязат от своеобразния етап на бета тестове, в който се намираха досега. Компаниите ще се опитат да бъдат по-иновативни по отношение на формата и функциите на джаджите за носене и ще се възползват от новите разработки при чипсетите, сензорите и технологиите за пренос на данни. Виртуалната реалност също ще се използва от все повече потребители – очилата Google Cardboard вече осигуряват извънредно достъпен начин за изпробване, а през тази година на пазара ще се появят и първите продукти със сериозна производителност – Oculus Rift, HTC  Vive и Sony PlayStation VR. И Microsoft ще пусне своите очила HoloLens, но общото между тези продукти е високата им цена, което ще ограничи употребата им. Очаквам Samsung да продължи да развива екосистемата на значително по-масовите Gear VR, а примерът на компанията вероятно ще бъде последван и от други производители.

5G Момчил Карабулев: 5G е технологията с най-голям потенциал да промени живота ни А1 Блог

Виртуалната реалност скоро ще навлезе в живота ни

А коя нова технология според теб има най-голям шанс да преобрази живота ни до 10 години?

Без съмнение 5G е технологията с най-голям потенциал да промени живота ни през следващите 10 години. Очакванията са, че първите такива мрежи ще са в експлоатация към 2020 година, така че на Конгреса се говори все повече за следващата вълна от мрежови иновации, която ще разшири още повече броя на свързаните с мрежата устройства и ще позволи неща, които досега бяха трудни или невъзможни. Автономните автомобили, които имат шанса драстично да променят начина на транспорт през идните години, също ще се възползват от предимствата на 5G. Изпълнителният директор на Vodafone Виторио Колао също заяви на една от сесиите в конферентната програма, че най-големите промени през идните 5 години ще са оформени от нас и предсказа идването на гигабитовото общество с мрежи, осигуряващи високи скорости, ниска латентност на връзката и повишена сигурност.

Кои бяха най-печелившите компании от този конгрес?

LG със сигурност може да се похвали с особено успешно участие на събитието. Флагманът G5 стана една от основните теми за разговор с неговия иновативен модулен дизайн, който позволява разширяване на функционалността чрез включване на допълнителни аксесоари в долната част на корпуса. Това донесе на компанията 33 награди от медиите на събитието, включително и приза за най-добро ново устройство на конгреса на GSM асоциацията. Xiaomi също успя да си осигури солидно присъствие в медийното отразяване с премиерата на Mi 5, а Samsung изненада всички не само с предаването на пресконференцията за Galaxy S7 във виртуална реалност, но и с появата на сцената на Марк Зукърбърг. HP също привлече внимание с дебюта на иновативния флагман с Windows 10 Mobile Elite X3, който може да се трансформира с лекота в компютър или в лаптоп чрез допълнителни аксесоари. В тази връзка и Huawei се отличи с дебюта на премиум хибридно устройство с Windows 10, което ще се конкурира с моделите в линията Microsoft Surface.

5G Момчил Карабулев: 5G е технологията с най-голям потенциал да промени живота ни А1 Блог

Марк Зукърбърг беше гвоздеят в програмата при представянето на новия Samsung Galaxy S7

Световният мобилен конгрес е едно от най-престижните събития на мобилния пазар и много марки представят новите си предложения на него. След като той вече приключи, кои според теб ще са смартфоните на 2016 година?

LG и Samsung имат силни модели, които очаквам да се радват на сериозен потребителски интерес през първата половина на годината. По традиция и двете компании пазят за есента премиерите на своите по-големи устройства – наследниците на Galaxy Note5 и V10. През март или април би трябвало да видим и новите Huawei P9 и HTC M10, които също ще направят сериозна заявка за потребителското внимание. Като цяло очаквам китайските брандове да продължат да засилват конкуренцията, която оказват на големите производители, със силни модели от Xiaomi, Meizu и Coolpad.

Все още не сме видели и новите продукти от Lenovo след интегрирането на екипа на Motorola – това би трябвало да стане през първата половина на годината и се надявам, че ще има изненади. Sony също има интересни идеи за развитие на продуктовото си портфолио, но компанията ще се фокусира върху определени пазари с цел генериране на печалба, а не увеличаване на пазарния дял. HP също показа, че Windows 10 Mobile може да се ползва по иновативен начин, а освен това през втората половина на годината очаквам хардуерни новини и от Microsoft.

Каква е тенденцията при смарт устройствата? Накъде ще върви този пазар?

След като дори и моделите в средния и нисък клас вече предлагат достатъчно мощни процесори, производителите се насочват към диференциране на продуктите си чрез софтуер, дизайн, необичайни материали на изработка и допълнителни функции. Очаквам през идните години все по-често да става дума за неща като модулен дизайн, изчислителна фотография (с няколко сензора и лещи) и най-вече за по-сериозно подобрение в живота на батериите чрез въвеждане на нови технологии. Развитие ще има и при изкуствения интелект, което ще доведе до поумняване на популярните дигитални асистенти, така че ще можем да обръщаме по-голямо внимание на света около нас, вместо да гледаме в екрана на телефоните си.

Коя нова технология от MWC 2016 лично ще си купиш веднага, след като излезе?

Бих си взел HTC Vive, защото обичам да се забавлявам с игри и успях да ги изпробвам два пъти в Барселона – миналата година непосредствено след представянето и тази, точно преди продажбите им да започнат. Видяното ме убеди, но май графичната карта на компютъра ми ще има нужда от ъпгрейд, за да се справи със сериозните изчисления. Иначе очаквам да разбера колко ще струват очилата на Sony, които се комбинират с PlayStation 4.

Знаем, че за журналистите конгресът в Барселона е една непрекъсната надпревара с времето и непрестанна работа. Какво беше първото нещо, което направи, като се върна в България?

Първото беше душ, за да отмия умората от полета, а след това дълъг сън, за да компенсирам системното недоспиване в Барселона, което беше следствие от работата, натоварения график с продуктови премиери и срещи с изложители и вечерни networking събития. Това беше осмата ми поредна година на мобилния конгрес и тазгодишното му издание беше най-голямото досега.

Ако искате да разберете повече за впечатленията на Момчил Карабулев от Световния мобилен конгрес 2016, можете да го направите в специалната секция за конгреса на mobilebulgaria.com или да прочетете обзорната му статия за най-интересните смартфони показани в Барселона тази година тук.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*