Направиха яко като стомана стъкло за екрани на смартфони

Изследователите от Япония неведнъж са смайвали света и в края на миналата година обявиха вест, която следва да зарадва всички отколешни притежатели на смартфони: учените са изобретили стъкло, което е почти толкова здраво, колкото и стоманата. Новият материал, супер устойчив на счупване, би имал хиляди приложения – от супер безопасни стъкла за парапети и летящи врати до вандалоустойчиви витрини и какво ли още не. Но най-ценно ще е това стъкло за потребителите на електроника – смартфони и таблети. Въведе ли се в употреба такова стъкло, повече никога няма да виждаме това:

стъкло Направиха яко като стомана стъкло за екрани на смартфони А1 Блог

Учените, които стоят зад научния пробив, се надяват, че ще могат да започнат производство скоро. По тяхна преценка това „чудо“ може да стане масово достъпно в рамките на пет години. То може да бъде безценно също така за създаването на безопасни автостъкла, за изграждането на сгради с висока устойчивост към природни бедствия, за яки чаши за вино (наздраве!)…

Но как точно са успели японските учени да намерят отговора на мечтата на всички притежатели на смартфони?

Веществото, използвано за създаването на ултра здравото стъкло, е алуминиев оксид. Смесен със силициевия диоксид, той води до създаването на много по-здраво стъкло. Формулата на „новото“ вещество е 54Al2O5-46Ta2O5.

Някои издания по света побързаха да коментират, че „изобретението“ всъщност изобщо не е новост. Действително, учените по света отдавна знят, че добавянето на алуминиевия оксид прави стъклото много по-яко. Това обаче беше по-скоро само теория. До този момент изследователите от всички институти така и не смогваха да вградят алуминиевия оксид в производството на стъкло поради тенденцията това вещество да кристализира, когато се допре до стените на контейнера. Използвайки брилянтна хитринка, обаче, японските изследователи успели да „отлеят“ химичните елементи във въздуха – чрез своеобразна „левитация“, така че веществата се сляли в прозрачен панел от нечупливо стъкло.

Сега изследователският екип работи усърдно по комерсиализирането на технологията – с надежда това да се случи в рамките на пет години, обяснява Ацунобу Масуно, главен асистент в Университета на Токио и съавтор на публикацията, оповестила мега здравото стъкло. А дотогава е по-добре да държим здраво своите все още уязвими телефони.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*