Умните часовници “оглупяват“, докато създателите им поумняват

Умните часовници, които представляват същински компютър в миниатюризиран вариант на каишка, са отколешна мечта на високотехнологичния свят. Битката за създаването на мини PC за носене на китката най-сетне се увенча с успех: в последно време все повече производители успяват да натъпчат цялата функционалност на смартфон във формат „часовник“. И всичко това само, за да се окаже, че подобно геройство… никому не е нужно.

часовници Умните часовници “оглупяват“, докато създателите им поумняват А1 Блог

Днес всички имат в джоба си смартфон. Часовник, който да прави същите неща, не интересува никого. Дублирането на функциите не е проблем само по себе си. Но с малката си площ дори и най-добрият сензорен екран на „умен“ часовник не е удобен за приложения като социални мрежи или четене на поща. Часовникът, оказва се, е удобен за прости фукции, управлявани с малък брой физически бутони и също толкова малък брой екранни контроли.

часовници Умните часовници “оглупяват“, докато създателите им поумняват А1 Блог

Тенденцията се усеща добре от производителите и приключилият наскоро в Барселона Световен мобилен конгрес показа, че перспективата пред смарт часовниците е да се „профилират“. Това, в известна степен, означава да се лишат от част от своя „ум“. Но това не е загуба, защото всъщност е резултат от правилна комбинация от свойства, отговарящи на конкретни потребителски нужди.

Няколко примера

часовници Умните часовници “оглупяват“, докато създателите им поумняват А1 Блог

Често срещан вариант се оказаха часовниците за деца, които имат базова функционалност за свързаност. Чрез тях децата могат да се обаждат до няколко номера, обичайно около пет, така че да имат връзка с родителите си. Възможно е в такъв часовник да бъде вградена функция за GPS локализиране, която се свързва с приложение на смартфона на родителя. Така, ако детето се загуби, може да бъде намерено по-лесно.

часовници Умните часовници “оглупяват“, докато създателите им поумняват А1 Блог

Към това някои производители вграждат и вид паник-бутон, за да може детето да сигнализира, ако бъде нападнато или отвлечено. Отделен е въпросът дали едно паникьосано дете може да реагира толкова премерено.

Дизайнерските смарт часовници са друго предложение за профилиране на този вид устройства в търсене на ентусиазирани купувачи. Става дума за устройства с изящен вид като същински бижута. На Световния мобилен конгрес изложител показваше подобни часовници, които през идния месец ще се представят за първи път като част от модна колекция на извествен световен дизайнер. Моделите са изключително красиви и създават усещане за лукс. Като устройства не работят добре, правят всичко много бавно, а екраните им са слабо чувствителни. Все пак е възможно по такъв телефон да се пусне Skype разговор, например. Като се има предвид, че подобни устройства биха били повече за показ, то едва ли липсата на процесорна мощ е голяма драма.

Една от видимо най-сполучливите формули за профилиране на смарт часовниците се оказаха моделите, насочени към спортисти, колоездачи и други любители на физическата активност и заниманията на открито. Някои от тези устройства излгеждат като спортна гривна. Почти задължителен елемент е сензорът за пулс, който следи физическата активност и общата кондиция. За тези, които обичат да се движат сред природата, като планинари и колоездачи, това може да се съчетае с вграден GPS. Към това има съответни спортни софтуерни приложения. По свое усмотрение някои разработчици, насочили се към групата на спортистите и планинарите, добавят и други спортни сензори като крачкомер, например. Всичко това е съчетано с добра водоустойчивост.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*