Ученическият фестивал FISSION „избухна“ със свежа наука

Могат ли охлювите да ни направят красиви, забавни ли са приказките на Братя Грим за тийнейджъри и могат ли бутилките от минерална вода да летят? Отговорът на всички тези въпроси е “да”, но ако се прибави малко приложна магия. Или иначе казано, наука.

В продължение на два дни оригинални, забавни и впечатляващи със своята дълбочина ученически проекти дефилираха по време на научния фестивал FISSION. Домакинството пое столичният Американски колеж, а Мтел подкрепи събитието. За учениците от колежа това е заслужена награда, след като в края на миналата година заеха второ място в конкурса “Мтел талант”, който организираме ежегодно с цел да откриваме и подкрепяме млади надежди. В тазгодишното издание фестивалът FISSION събра стотици хиляди „лайкове“ в платформата за гласуване с оригиналната си концепция, забавния видеоклип, в който тийнейджърите призоваваха – „да избухнем с малко свежа наука“, и не на последно място, с важното си послание.фестивал Ученическият фестивал FISSION „избухна“ със свежа наука А1 БлогПредставителите на журито похвалиха качеството на проектите. Снимка: Радич Банев

Училището и друг път е организирало научни форуми. Но тази година за първи път на място дойдоха ученици от цялата страна и дори от чужбина. Най-хубавото на този фестивал е, че се организира от ученици за ученици. Представители на гимназии от Стара Загора, Враца, Благоевград и Международното училище във Виена напълниха стаите на колежа с проектите си, а любимки на всички станаха две от най-малките участнички – Теодора и Ненка от основното училище в село Мирково, които са седмокласнички, но вече смело експериментират в областта на химията.

Общо 35 ученически разработки в областта на математиката, информатиката, физиката, химията , биологията и дори – психологията представиха участниците във фестивала FISSION. Те бяха оценявани от международно жури, съставено предимно от млади учени. Сред тях беше победителят в престижния научен конкурс Famelab – Марко Косичек, както и Венелин Кожухаров, един от българските представители в най-голямата ядрена организация в света – ЦЕРН. Те разгледаха ученически разработки за защита на мъховете, за превенция на маларията, запознаха се с иновативни начини да се докаже формула и се забавляваха с проект на електронна игра, в която главни герои са героите на Братя Грим и Шарл Перо.

фестивал Ученическият фестивал FISSION „избухна“ със свежа наука А1 БлогДвама от организаторите – Михаил и Цвета. Снимка: Радич Банев

Отличените проекти бяха общо 11. „Вдъхновени сме от това колко оригинални, умни и задълбочени неща видяхме. Сигурни сме, че за голяма част от учениците интересът и любовта към естествените науки няма да останат само тук, а ще се превърнат в избор на професия“, коментираха от журито, след като раздадоха грамотите. Подобен път за себе си са избрали и тримата основни двигатели зад организацията на конкурса – дванадесетокласниците Михаил, Ивана и Цвета. Скоро след абитуриентския бал Мишо и Ивана ще заминат в Германия да учат медицина, а Цвети – към Кеймбридж, където ще се посвети на наука.

Ето какво разказва Ивана за FISSION: “Най-голямото предимство е, че FISSION се организира от ученици за ученици. Ние сме наясно с това какво означава сам да изготвиш проект. И аз, и Мишо, и Цвети сме изготвяли няколко проекта за научни изложения и познаваме предизвикателствата. Можем да разберем учениците и какъвто и проблем да имат, ще се опитаме да им помогнем. Докато другите панаири се организират от възрастни хора, които си имат техни представи за това как трябва да протекат нещата. Може би фестивалът е по-либерален, докато другите са по-консервативни.”

Въпреки че и тримата завършват училище тази година, младежите се надяват FISSION да продължи да съществува в този формат и през следващите години.

Това е и нашето желание. И тази година конкурсътМтел талант да продължи с пълна сила търсенето и подпомагането на млади таланти в областта на науката, изкуствата, спорта. И може би – догодина ще се видим във вашето училище.

Още от атмосферата на фестивала FISSION може  да видите в галерията. 

[divider]галерия[/divider]

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*