Как да превърнем ежедневието си в игра

Кои са най-досадните неща, които се налага да вършиш всеки ден? Ставането сутрин или пътуването до работа? Може би четенето на имейли? Чрез метода на геймификацията всички тези на пръв поглед досадни неща могат да се превърнат в забавна игра. Как става това? Техниката на геймификацията използва игрови елементи по прост и забавен начин, така че да увлече участника и той да превърне дори рутинна дейност в нещо забавно. Звучи като нещо лежерно, но всъщност зад тази техника седят сериозни механизми, проучвания и анализи. Така се заражда геймификацията – използването на игрови елементи и техники за игрови дизайн в не-игрови ситуации*.

                   [divider]Приложения на геймификацията[/divider]

През последните няколко години игровите методи смело нахлуха в бизнеса и в образованието. На какво се дължи все по-нарастващата популярност на метода? В реалния свят, в който целите често биват размивани, а правилата спазвани избирателно, геймификацията се явява като супергерой, дефиниращ ясни цели и правила на играта. А ясните цели, облечени в увлекателна история, водят до резултати. Какво по-хубаво?

Редица компании използват геймификацията като начин да стимулират своите служители да постигат по-високи бизнес резултати. Образователните организации пък използват метода, за да мотивират своите ученици. И действително, ако знаеш, че след трите урока, които изгледаш онлайн, ще получиш 20 точки, които да след това можеш да размениш за допълнителен урок от преподавател или пък това ще те освободи от занятие, няма ли да се впуснеш в тази игра?

Изкушени от възможностите, които този нов метод предоставя, ние от Мтел също приложихме игровите методи в работата си и развихме вътрешна социална платформа за служителите. Чрез нея целим да ги ангажираме и мотивираме, а също така и да подобрим процесите в компанията, като насърчаваме служителите си да споделят свои идеи в тази посока.

[divider]Как да превърнем ежедневието си в игра?[/divider]

И след като геймификацията работи в бизнеса, защо да не сработи и в ежедневието ни? По този начин то може да бъде много по-интересно.  Избери своя цел, поставяй си малки мисии, а срещу всяка спечелена точка или извоювана „победа“, отделяй малка сума. В края на месеца можеш да се наградиш с онази книга, шал… или дори телефона, който отдавна искаш. Ето няколко идеи как да победим досадното ежедневие.

  1. Започни деня подобаващо 

    игра Как да превърнем ежедневието си в игра А1 Блог

    Източник: www.slate.com

Вместо сутрин след сутрин да се опитваш да надхитриш времето със snooze бутона, приеми началото на деня като мисия. Постепенно намалявай броя или времето на отлаганията, докато не започнеш да ставаш от раз. Упорити приложения като Wake’n’shake могат да ти помогнат – единственият начин да спреш алармата е да разтърсиш телефона като луд, докато не запълниш прогрес бара на дисплея си. В зависимост от бързината, с която изпълниш мисията си получаваш различен брой точки.

игра Как да превърнем ежедневието си в игра А1 Блог

Източник: theleafonline.com

2.Карай умно! 

Добре, станал си. Вероятно предстои досадна дейност номер 2 – придвижването до офиса. Ти си добър шофьор, но това не важи за тези около теб. Приложението Driving Curve ще ти покаже дали наистина си толкова добър колкото си мислиш, ще ти даде съвети как да оптимизираш разходите си за гориво и ще следи прогреса ти.

 

игра Как да превърнем ежедневието си в игра А1 Блог

Източник: adweek.com

 

 

3. Не оставяй имейлите да чакат 

Намираш се в офиса, имейлът ти е пълен, а те чакат още 300 задачи. И това само до обяд! Спести ценно време: The e-mail game ще те накара да направиш това, което очевидно рядко ти се случва – да вземеш незабавно решение. Можеш да отговориш на имейлите си, да ги препратиш, изтриеш или архивираш – просто трябва да направиш нещо преди времето да е изтекло. В противен случай губиш точки. Разбира се, най-висок резултат ще постигнеш, ако отговориш. А след като разчистиш всички непрочетени писма, приложението те информира, че си спестил 20 минути от деня си.

Ако си решил да пробваш някои от тези трикове, ще очакваме да споделиш с нас в коментарите дали те работят за теб! 🙂


 

* Дефиниция на Kevin Werbach and Dan Hunter

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*